boloek  Dołączył: 03 Wrz 2008
Metz 48 AF-1 vs p-ttl vs obiektyw
witam

po zabawie w odbijanie wbudowanej lampy o sufit http://img140.imageshack....ownanielamp.jpg (z lewej 50mm rikenon i sufit, z prawej kit i blysk do przodu) zamarzyla mi sie lampa zewnetrzna

na razie nastawiam sie na metz-a z 48 AF-1 i chcialbym miec sprawnie dzialajacy P-TTL z obiektywem Rikenon-P 50mm f1.4. posiada on styk programowy (P) ricoh-a co dziala na moim analogowym XR-X ale juz nie bedac zgodnym z SMC-A odbija mi sie czkawka na GX-20 = wbudowana lampa uderza pelna sila (no i dzialam tylko w trybie 'M')

jako ze w kwestii lamp jestem lajkonikiem to chcialbym poprosic o odpowiedz na pytanie: czy z tym ricohem i metzem bede mial poprawnie doswietlone zdjecia w P-TTL czy tez trafie na niespodzianke typu brak wsparcia dla P-TTL i koniecznosc zabawy w trybie manualnym lampy?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Z manualnymi obiektywami P-TTL nie działa i lampa chodzi w manualu. Musisz mieć przynajmniej styk A na obiektywie, żeby body miało dane o przysłonie.

matth napisał/a:
Z manualnymi obiektywami P-TTL nie działa i lampa chodzi w manualu. Musisz mieć przynajmniej styk A na obiektywie, żeby body miało dane o przysłonie.

buuuuu, ja wiedzialem ze tak bedzie :-( chetnie bym temu korpusowi osobiscie wyklikal gdzies ta przyslone (bo bawiac sie 50-tka tak czesto nie zmieniam), szkoda ze sie nie da...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
boloek, ratuje cię jeszcze lampa z własną automatyką

piotr_luk napisał/a:
boloek, ratuje cię jeszcze lampa z własną automatyką

faktycznie. a cos szczegolnego jest polecane przez forumowiczow (do gx-20)? sigm sie troche balem z uwagi na znalezione informacje o firmware-ach ktore trzeba czasem upgrade-owac przez serwis (w metz-u po kabelku) wiec w przyszlosci zawsze moze byc szopka. z pentaxow to 540-tka ma chyba wlasna automatyke ale to dla mnie za drogo.

generalnie szukam:
- p-ttl
- glowica ruchoma we wszystkie strony
- no i jak wyszlo z watka - wlasna automatyka dla moich rikenonow p :-(
- cena 600-800

polatalem troche po sklepach ale nie maja dobrej wyszukiwarki po cechach lamp i w dodatku nie wszedzie sa podane tryby pracy

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Moment :). Jeśli ten obiektyw ma pozycję P ricoha, to możliwe że będzie dobrze działał, po takiej modyfikacji, jak opisana tutaj -> http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15908.

Więc byś mógł przerobić P na A, i używać p-ttla :-)

szukajac lamp z wlasna automatyka trafilem oczywiscie na sigma-foto.pl , a tam "EF-530 DG ST" = brak opisu, "EF-530 DG Super" = brak opisu. "EF-500 DG Super" = "Jej maksymalna liczba przewodnia wynosi aż 50mm przy ogniskowej 105mm". no to moge isc doswietlac mrowki :-(

jest jakis p-ttl dodatkowo z wlasna automatyka i w pelni obracanym palnikiem za 600-800pln?

Cytat
jest jakis p-ttl dodatkowo z wlasna automatyka i w pelni obracanym palnikiem za 600-800pln?
Nie sądzę. Na placu tylko dwie lampy Pentaksowa 540 i Metz 58 AF-1, ale one znacznie przekraczają Twój budżet. Sigmy nie mają własnej automatyki, tylko p-TTL i manual

volender napisał/a:
Moment :). Jeśli ten obiektyw ma pozycję P ricoha, to możliwe że będzie dobrze działał, po takiej modyfikacji, jak opisana tutaj -> http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15908.

Więc byś mógł przerobić P na A, i używać p-ttla :-)

gdybym mial jakies potwierdzenie od grupowego wlasciciela rikenona-p to chetnie bym sie zabral za konieczne przerobki tyle ze czytam straszne opisy np. http://www.pentaxforums.c...lens-stuck.html i nie moge trafic na jakis "RK pins vs pentax digital - the ultimate guide". w cytowanym przez Ciebie watku pisze o przerobieniu smc-m, a ja caly czas nie jestem pewien czy mam tykajaca bombe w postaci blokujacego pinu czy tez ten blokujacy jest inny... niby rikenony maja pin P obły przez co ryzyko zablokowania jest mniejsze (konkurencyjne implementacje RK maja ponoc grozniejsze warianty)

moj rikenon wyglada tak:
http://img25.imageshack.us/img25/1630/sg200489.jpg

[ Dodano: 2009-02-25, 19:39 ]
piotr_luk napisał/a:
Na placu tylko dwie lampy Pentaksowa 540 i Metz 58 AF-1, ale one znacznie przekraczają Twój budżet

w takim razie pozostaja mi proby z dostosowaniem rikenonow do wspolpracy z p-ttl (wystarczylby mi tryb wspomniany w cytowanym watku w ktorym w trybie 'A' wybieralbym przyslone taka ktora bylaby ustawiona na obiektywie) . w sumie mam 4 rikenony p wiec mam na czym probowac :-) ale tylko jedno body.... moze ktos mi pozyczy puszke do testow? ;-)

boloek napisał/a:
w takim razie pozostaja mi proby z dostosowaniem rikenonow do wspolpracy z p-ttl
Niekoniecznie, zakup sobie metza 48 AF-1 i ciesz się p-TTL, a z rikenonem działaj w trybie manualnym lampy. Nie jest to wcale takie trudne i jestem pewien, że po kilku próbach dojdziesz do wprawy

mechon  Dołączył: 16 Sty 2008
Przepraszam jeśli moje pytanie jest lamerskie ale chciałbym się upewnić czy dobrze zrozumiałem powyższe posty:
jeśli mam obiektyw SMC Pentax-A (mogę sterować przysłoną z poziomu korpusu K10D) to zarówno Metz 48 AF-1 jak i Sigma 530 DG Super będą działać w P-TTLu? :roll:

Jestem akurat na etapie wyboru lampy a Pentax-A 28/2.8 jest moim podstawowym szkiełkiem.

pozdrawiam
mechon

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mechon, tak, szkła z pozycją A na pierścieniu przysłon będą pracować normalnie na pTTLu

mechon  Dołączył: 16 Sty 2008
opiszon, wielkie dzięki za szybką odpowiedź :-B

Skocz do: