dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
eech.
dziś mój szef latał zaś z jakimś nowym najkonem, tym razem kupił do niego lampę z tym papierkiem nad palnikiem. Żenada, focił co popadło, a niby poważny człowiek.
Ale za tydzień na urlop jedzie...
Ech. kryzys.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
Słuchajcie, i tak nikt nie pobije gościa, który przyszedł do nas do pracy.
Na wejściu tekst, że jest zawodowym fotografem, robi zdjęcia do kalendarzy itd itp. Okazało się jakim jest zawodowcem, gdy wziął do ręki lustro Oly i zapytał "Ten przełącznik (On/off - przyp. mój) to do zumu?!"

:mrgreen:

nie wspominając o ludziach szukających obiektywów do nokii i najkonów oraz akumulatorów do Sony Omega...

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Kapar, hehe gdzie pracujesz? :lol: :lol: też chcę ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Kapar napisał/a:
Okazało się jakim jest zawodowcem, gdy wziął do ręki lustro Oly i zapytał "Ten przełącznik (On/off - przyp. mój) to do zumu?!"
może żartował, w końcu olki oprócz zooma nie mają już chyba nic ręcznie/mechanicznie sterowanego. (no chyba że naciskanie przycisków nazwać mechaniką) :-P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Eldred napisał/a:
chyba że naciskanie przycisków nazwać mechaniką

jeżeli są na zwykłych stykach, to jak najbardziej

co innego gdyby miały ekraniki dotykowe zamiast przycisków, wtedy ciężko byłoby to nazwać mechaniką ;-)

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Hmm mój kolega z pracy z kolei zaraz chciał PS bo "on na tym pracuje" no i powiedział, że może mi na waznej uroczystości zrobić zdjęcia. Zdjęcia - żenada. Całe szczeście że robił jeszcze ktoś inny. No i po jakimś czasie ten kompakt który wybrałem do zakupu dla jego potrzeb przestał mu wystarczać (jak stwierdził) i powiedział że chce lustrzankę. DOstał na takie dictum lustrzanke. A że się zna i wie że kit trza zastąpic to kupił co canona sigmę (bo słyszał że sigmy dobre) Po jakimś czasie jednak postanowił przyjść po radę. Poddał się. Więc słucham w czym problem. Otóż: stwierdził że chciał zrobić zdjęcie budynku i mu "aparat nie obejmował". Mówię pokaż ten aparat. Pokazuje. Partrzę, a tam rzeczywiście sigma ...telezoom :mrgreen:

Musiał zaraz zamówić standardowego zooma. Ten 2 obiektyw leży bezużyteczny. Żeby sobie takie głupoty wyprawiał ale to służbowe pieniądze.

Ekajana, ja przedwczoraj sprzedałem koledze kasetkę z kitem, po prosił mnie aby wszystko ustawić na automat, bo na razie nie chce mu się niczego uczyć, spytałem go więc po co kupuje lustrzankę skoro nie wykorzysta jej możliwości.
On na to, że lustrzanka daje lepsze jakościowo zdjęcia, że był u niego znajomy z N d60 i bawili się aparatem pstrykając na prawo i lewo na automacie i jakość wyszła lepsza niż z jakiegokolwiek kompaktu. Przy cenie za którą można obecnie lustro kupić może rzeczywiście traktowanie go jak małpki jeśli ktoś widzi tak wielką różnicę w jakości ma sens?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Eldred napisał/a:
traktowanie go jak małpki jeśli ktoś widzi tak wielką różnicę w jakości ma sens?

A nie ma? Skok jakościowy w moim wypadku po przejściu z Minolty Z5 na k100 był niemal cywilizacyjny. A dopiero po zakupie k100 zacząłem odkrywać uroki i zalety i możliwości lustra.

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
Kapar napisał/a:

nie wspominając o ludziach szukających obiektywów do nokii

A co w tym dziwnego? Może nie stać ich na lustro a takim czymś też można przyszpanować.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Eldred napisał/a:
Dla takich ludzi własnie powstają "luszczanki" czyli alfy i d40/60, alfy to takie lustrzane kompakty z ajlaviu, uchylanym ekranikiem, wykrywaniem twarzy czy co tam jeszcze to fotografowania niezbędne, a d40 się sprzedaje bo to nikon.
A co napiszesz, jak wszystkie ten bajery będzie miał następny model lustrzanki Pentaxa?
Przecież LV będzie miał na 1000%, a dobrze napisany system wykrywania twarzy też zostałby ciepło przyjęty przez zdecydowaną większość klientów.
A nikon D40 sprzedawał się doskonale, bo jego producent potrafił w odpowiednim czasie właściwie zareagować na potrzeby rynku. Inni dali ciała i wypuścili odpowiednik d40 jak już było pozamiatane.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
matth, póki co w sklepie nie dla idiotów :-|
BuR-ToN, co innego, jak ktoś faktycznie chce cudo z twojego linka a co innego, jak ma lustrzankę i nawet nie wie jak się nazywa i który to model.

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
Nokia D40 :P

LDevil napisał/a:
A co napiszesz, jak wszystkie ten bajery będzie miał następny model lustrzanki Pentaxa?
Przecież LV będzie miał na 1000%, a dobrze napisany system wykrywania twarzy też zostałby ciepło przyjęty przez zdecydowaną większość klientów.

Nie o to chodzi, że te bajery są, tylko o to, że są przedstawiane przez sony jako najważniejsze cechy aparatu, zupełnie pomijając AF, szumy, dynamikę, wizjer, solidność obudowy, dostępne cenowo stałki dla amatora w systemie itd.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Eldred, dynamiką i wizjerem nie sprzedaż aparatu.

ubeuszek napisał/a:
no właśnie, niestety i kolejne pokolenie wbija sobie do głowy że z uchylnym ekranikiem się zrobi lepsze zdjęcie, a iso i af to jakieś drugoplanowe "technikalnia" :-?

sahib  Dołączył: 14 Lut 2009
Eldred napisał/a:
ubeuszek napisał/a:
no właśnie, niestety i kolejne pokolenie wbija sobie do głowy że z uchylnym ekranikiem się zrobi lepsze zdjęcie, a iso i af to jakieś drugoplanowe "technikalnia" :-?

Cytat z klatki schodowej, na której właśnie byłem na papierosie:
"A teraz to za tysiąc złotych kupujesz zaj.. lustrzankę i robisz świetne zdjęcia"

:roll:

sahib, masz sąsiada fotografa czy na fajce Ci się nudziło? ;>

ubeuszek napisał/a:
sahib, masz sąsiada fotografa czy na fajce Ci się nudziło? ;>

W pracy jestem ;)

Wyobraziłem sobie klatkę schodową w kamienicy międzywojennej, i napis wydziergany na ścianie :mrgreen:

ubeuszek napisał/a:
Wyobraziłem sobie klatkę schodową w kamienicy międzywojennej, i napis wydziergany na ścianie :mrgreen:

Tak dobrze to nie mam...

Ale za to ludzik na znaku ewakuacyjnym (taki zielony) ma wypalone papierosem oczy, nos i buzke ;)

Skocz do: