kasylwia  Dołączyła: 07 Lip 2008
Fajna sesja. Pozazdrościć, może troszkę denerwuje mnie gałąź z lewej na 25.

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
piotrek0001 napisał/a:
22- drugi plan jako woreczki

Koteki napisał/a:
ale używanie drugiego planu jako woreczka?!

Hahah :) Nie mogłem zrozumieć o jakich woreczkach piszecie :) Te niby woreczki to kokarda na włosach. Może wyszła jak woreczki, ale zapewniam, że nic takiego nie było :) No cóż. Muszę zwracać większą uwagę na tło. Dzięki za spostrzeżenie :) Nie wpadłem na to.

piotrek0001 napisał/a:
25,26,27 to HDR czy ... ten "backgreting"

To jest zwykłe zdjęcie zrobione w RAW a później obrobione w ACR - przede wszystkim rozjaśniłem cienie i ustawiłem balans bieli na śnieg.

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Długo nie widzieliśmy Cię na forum... Urlop? Może w związku z tym jakieś nowe foty pojawią się w Twoim wątku? :-B

Koteki napisał/a:
Długo nie widzieliśmy Cię na forum... Urlop?

Dzięki za pamięć :) Wprost przeciwnie. Tak mnie docisnęły terminy w pracy, że przez ostatni tydzień nawet nie miałem czasu żeby wejść i na spokojnie komentarze powpisywać. Praca od rana do nocy. Teraz siedzę (od wczoraj) i po kolei jadę w "Foto do oceny" z komentarzami :)

Yakoub  Dołączył: 14 Lut 2009
Jeszcze do fotografowania ptaszków, a konkretnie gołębi się wtrącę - po ławce wnioskuje, że to jakiś park/rynek, w każdym razie miejsce gdzie można sobie usiąść. Kup bułkę tartą i karm tych małych szkodników... karm... i karm... a potem ustaw spokojnie, powolnym ruchami aparat, złap sobie ostrość, daj tryb seryjny (może statyw + pilot?). I na koniec, tupnij porządnie. Właśnie to wymyśliłem, jutro pójdę wypróbować :) Z drugiej strony, w przypadku pentaxa powinno wystarczyć samo kłapanie lustra żeby spłoszyć gołębie ;)

Co do zdjęć:
18 - co ci biedne ptaszki zrobiły, że aż trzy na pół górą przeciąłeś? :)
19 interesująca- jeszcze jakby w odbiciu było coś ciekawszego niż wypalone słońce, to by mogło być ekstra :)

Yakoub napisał/a:
co ci biedne ptaszki zrobiły, że aż trzy na pół górą przeciąłeś?

Ano nic. To się nazywa amatorszczyzna w kadrowaniu :)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Witaj kndr, chciałbym parę moich skromnych uwag napisać do Twoich fotografii.
Wypiszę te - które mi się podobają i postaram się uzasadnić :

11 - to zdjęcie ma w sobie zamknięty ruch. Wymusza na mnie, bym chwilę się zastanowił - ma to coś co lubię w fotografii. Pozornie - chaos, ale tylko pozornie. Wyraz twarzy mężczyzny zgodny z kierunkiem ruchu kontrastuje z obracającą się za siebie kobietą. Ciekawa fotografia - naprawdę udana.

12 - twarze sa mocnym elementem tego zdjęcia. Ciekawie zgrane, widać napięcie i interakcję. Bardzo mi się podoba

15 - świetne w swojej wymowie. Proste ale nie prostackie. Dobrze trafiłeś z mocnym punktem. Czuć przestrzeń i wolność.

19 - kolejne potwierdzenie, że ciekawe zdjęcie można zrobić wszędzie - pod warunkiem, że wie się co chce się sfotografować. Lód na oknie wymusza na mnie bym spojrzał dalej. Widać zarys intrygującego krajobrazu. Podoba mi się ta fotografia.

24 - jak widać w portrecie nie tylko światło się liczy. Tutaj mocnym elementem jest tajemniczy uśmiech i wzrok modelki. Ciekawa fotografia. Ma to coś w sobie, czego nawet najlepszym światłem nie naprawisz.

25,27 - bardzo ciekawe fotografie. Lubię nocną dobrze zrobioną fotografię. Odkrywa się wtedy otaczający nas świat na nowo. Jedyne co przyszło mi do głowy, to fakt, że mógłbyś spróbować następnym razem z odbiciem w wodzie (wtedy wyjątkowo postarać się o linię horyzontu w poziomie).

Czekam na kolejne Twoje próby - widać, że masz pomysły - a to przecież w fotografii jedna z najważniejszych składowych dobrego ujęcia.
Pozdrawiam :-B

Dzięki wszystkim za komentarze :) Fajnie usłyszeć miłe słowa, ale przede mną jeszcze szmat drogi zanim cyknę coś naprawdę wyjątkowego.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Nocne fotki robia wrazenie :)
inne rowniez

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Zdjęcia nocne mnie się podobają. Ale nie powiem o nich nic więcej, bo jakoś nie siedzę w tych klimatach. :-P
Co do portretów to generalnie miałem jak najbardziej pozytywne odczucia. A konkretniej:
22. Tak jak już było pisane nieco za ciemna lewa strona twarzy. Chyba ogólnie moim zdaniem ciut za ciemne zdjęcie.
23. Szkoda w połowie obciętej ręki na dole kadru. Chyba bym wolał ciąć wyżej i pokazać sam wahlarz.
24. Wydaje mi się, że lepsze byłoby lekkie przesunięcie kadru w prawo i pozbycie się części nieostrej na pierwszym planie w lewym dolnym rogu... no i tych nieszczęsnych "woreczków" :-) też niestety mi sie tak skojarzyło... :-P Wydaje mi się też, że korzystniej by było, żeby nos nie przysłaniał części lewego oka modelki. No i ten niebieski fragment meteriału nieco odciąga uwagę. Ale poza tym to bardzo fajne zdjęcie i bardzo pozytywny wyraz twarzy twojej córki.

Powodzenia w dalszym foceniu. :-)

lopcio  Dołączył: 17 Maj 2008
25-27. Fajne kadry, światła tam chyba było niewiele a zdjęcia ciekawe wyszły.

Z poprzednich zdjęć podoba mi się seria piłkarska - fajne kadry i kolory, czuć na tych zdjęciach klimat.

suczong  Dołączył: 26 Paź 2008
Po obejrzeniu Twoich fotek najbardziej spodobały mnie się myjniowe impresje. Pokazałeś, że dobrze jest mieć zawsze aparat przy sobie, bo w każdej chwili może przyjść jakiś fajny pomysł na zdjęcie ;-) . Z kolejnych wyróżniłbym 26, pionowy kadr dobrze pasuje sprawia, że wzrok podąża w kierunku budynku przechodząc przez poszczególne plany. Czekam na kolejne fotki.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
kndr dawno nic nie dodawałeś, mam nadzieję, że nie opuściłeś forum?

Skocz do: