tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
asklop napisał/a:
pójdzie pod młotek
no szkoda by było, może jednak sprzedaj, to chociaż trochę kasy odzyskasz :-P [mój post w jakimś wątku, że wszystko młotkiem chyba muszę wykasować, bo zbyt dosłownie to bierzecie :-P )
hmm a może chodziło Ci o przenośnię? Nie :-P (jakbyś jednak młotkował limiteda to podeślij zdjęcia z krasztestu) :mrgreen:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Tref, niedoczekanie twoje, nigdy nie zobaczysz krasztestu limiteda, no chyba że swojego tak potraktujesz :lol:

było gdzieś kiedyś na tym forum o kolesiu który rozbił Takumara - za coś takiego powinno sie dawać od razu karę chłosty co najmniej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Inżynier - przyjmij gratulacje również ode mnie:-)

zrobiłm wczoraj kilka portretów z DA 70/2,4 na maksymalnie otwartej przesłonie, dałem do labu i zrobili odbitki 20/30 cm. Jak dla mnie to ostrość bardzo dobra, nawet zbyt duża jak dla portretu, będę musiał zmiękczyć obraz w jakimś programiku. :-D

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
asklop napisał/a:
będę musiał zmiękczyć obraz w jakimś programiku

e tam, badz twardy, zrob to wazeliną :mrgreen:

trzeba być twardym a nie mientkim

następnym razem nachucham na przednią soczewkę :lol:

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
asklop, Inżynier, gratuluję fajnego szkiełka :mrgreen: Czasem sobie nawet myślę czy moja kadyszka lepiej by z nim nie działała niż działa z 77 - dzisiaj na spacerze znowo połowa zdjęć ma BF :-/

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bronek, - mozesz mi ja sprzedac......i tak wiekszosc fot robie w MF......

Fafniak napisał/a:
i tak wiekszosc fot robie w MF

czemu? tak serio pytam :-)

l_uka, - przyzwyczajenie ....i niewiara w AF

Fafniak napisał/a:
przyzwyczajenie ....i niewiara w AF

ja mam problem z trafieniem w punkt przy duzych dziurach (1.4 2.8) :-/
W koncu kiedys sie wezme za przerobienie matowki z rastrem :roll:

l_uka, - spoko kazdy ma tylko 5% sie do tego przyznaje.....to tak jak z pytaniem czy zaglada na strony www erotyczne... :-P

Bronek napisał/a:
Czasem sobie nawet myślę czy moja kadyszka lepiej by z nim nie działała niż działa z 77 - dzisiaj na spacerze znowo połowa zdjęć ma BF

szczerze Bronek, na ok. 150 zdjęc jakie zrobiłem tym szkiełkiem, a to testując FF/BF a to w plenerze, przy naturalnym świetle i sztucznym, żadne nie było nietrafione w punkt, zawsze tam gdzie chciałem. :mrgreen:

Tym bardziej rozumiem twój ból, bo 77/1,8 jest dwa razy droższa. :!:
i powinna działać jak należy.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka, U mnie 77 działa ok, ale także większość fot z tego szkła robię z MF. Jak pisze Fafniak czasami AF nie trafia tam gdzie chcę( nie z powodu FF/BF), więc wole sam decydować :-) .

Fafniak napisał/a:
spoko kazdy ma tylko 5% się do tego przyznaje

hehe, to mnie pocieszyles :mrgreen:

Fafniak napisał/a:
to tak jak z pytaniem czy zaglada na strony www erotyczne

nie potwierdzam i nie zaprzeczam 8-)

argawen napisał/a:
więc wole sam decydować

ja bardzo sobie chwale korzystanie ze srodkowego punktu af + przekadrowanie przed nacisnieciem spustu. Ale moze faktycznie, przy 1.4 ostrosc na powieke, rzesy czy nos to spora roznica, a dla af pewnie nie koniecznie. Dzieki za podpowiedzi :-B

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
Ale moze faktycznie, przy 1.4 ostrosc na powieke, rzesy czy nos to spora roznica, a dla af pewnie nie koniecznie
Właśnie o to chodzi :-) :-B

[ Dodano: 2007-02-10, 22:51 ]
l_uka napisał/a:
ja bardzo sobie chwale korzystanie ze srodkowego punktu af + przekadrowanie przed nacisnieciem spustu.
Tylko z tego korzystam.

większość z nas chyba korzysta w wiekszości ze środkowego punktu.

a jak u was sprawuje sie aparat podczas ostrzenia na ruchomy obiekt i przekazywania sobie obiektu pomiedzy poszczególnymi czujnikami. Daje radę?
U mnie coś niszczególnie to wychodzi, może nie mam wprawy. ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
asklop napisał/a:
większość z nas chyba korzysta w wiekszości ze środkowego punktu.
widałt mi, ja często korzystam z punktów po bokach, ale ja inny jestem. Poza tym obecnie połowa mojej szklarni jest M-serią (a druga połowa ... :mrgreen: ) zatem używalność punktów skrajnych jest niezła. Czasami nie mogę przekadrować (było już o tym na forum) :!:

asklop, - to o czym piszesz pentax bedzie staral sie wprowadzic w 2015 roku do nowej puszki.....jak bedzie istnial :evil:
W firmware mozna by zaszyc grupowanie punktow AF
Przekazywanie obiektu miedzy punktami hihihihihi....chcialbym :-P

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
asklop, u mnie to chyba wina AF, a nie szkielka - problem mam z kazdym szklem, ale 77 daje najmniejsza GO (ktora bardzo lubie) i odpowiadajaca mi perspektywe, to i problem najbardziej widoczny.

A z punktow po bokach tez korzystam.

Skocz do: