Zielono mi.
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
dagio napisał/a:i ze przy zarowkach mozna naswietlac na 200 a nawet 160..
Hmmm, a to ciekawe. Ja zawsze naświetlam tak, jak mi światłomierz pokazuje i ekspozycja jest ok. Ja mam raczej problem z balansem bieli. Czy z tym można jakoś zawalczyć na etapie robienia zdjęcia, czy tylko obróbka?dan napisał/a:Negatyw do swiatla dziennego, przy swietle zarowym trzeba przeswietlic o 1EV. W przeciwnym razie dostaniesz zamulone foty
4xPentax P30T + Pentax MV + SMC-M 28mm 1:2.8 + SMC-M 50mm 1:1.7 + SMC-M 135mm 1:3.5 + Pentax AF160
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20
Iza napisał/a:Czy z tym można jakoś zawalczyć na etapie robienia zdjęcia
4xPentax P30T + Pentax MV + SMC-M 28mm 1:2.8 + SMC-M 50mm 1:1.7 + SMC-M 135mm 1:3.5 + Pentax AF160
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20
Iza napisał/a:Czy z tym można jakoś zawalczyć na etapie robienia zdjęcia, czy tylko obróbka?
Na filmie to nie jest do konca balans bieli. Chodzi o to ze mierzysz swiatlomierzem i niby jest OK, ale tylko w zoltym pasmie. Siwatlomierz nie widzi kolorow. Dlatego zdjecie jest takie cieple. Natomiast niebieskie pasmo jest totalnie niedoswietlone. I teraz jesli chcesz przywrocic naturalne kolory, wyciagasz na maksa kanal niebieski i tam wylezie ziarno, syfy i inne potwory. Zakladajac niebieski filtr korekcyjny, podbijasz niebieski i blokujesz nadmiar zoltego i wszystko jest o wiele latwiejsze. Przeswietlenie dziala w ten sam sposob. Niebieski dostaje tyle ile powinien dostac, a zoltego i tak sie nie da przeswietlic, wiec na suwakach dochodzi sie do ladu. Pamietajcie, ze ta sama zasada dotyczny filmu czarno-bialego - on tez widzi kolory.Iza napisał/a:Ja mam raczej problem z balansem bieli.
pozdrawiam,
dzerrry
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20
dzerry napisał/a:Pamietajcie, ze ta sama zasada dotyczny filmu czarno-bialego - on tez widzi kolory.
dan napisał/a:zawsze zastanawialo mnie, dlaczego zdjecia z knajp wychodza mi tak kiepsko (przede wszystkim przyblokowane swiatla)
dagio napisał/a:ze wzgledu na chec uzyskania czerni zamiast szarosci, oraz ta na plus by jednak dostac w swietle co trzeba, znosza sie nawzajem?
Z tym zoltym to jest uproszczenie - chodzilo mi o zwykle zarowki. Latarnie uliczne i swietlowki swieca w zupelnie innj czesci widma, co gorsze w skrajnych, i jest jeszcze gorzej.dagio napisał/a:uwzgledniajac koniecznosc przeswietlenia przy zoltym swietle
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Chodzi o to ze mierzysz swiatlomierzem i niby jest OK, ale tylko w zoltym pasmie. Siwatlomierz nie widzi kolorow. Dlatego zdjecie jest takie cieple. Natomiast niebieskie pasmo jest totalnie niedoswietlone. I teraz jesli chcesz przywrocic naturalne kolory, wyciagasz na maksa kanal niebieski i tam wylezie ziarno, syfy i inne potwory. Zakladajac niebieski filtr korekcyjny, podbijasz niebieski i blokujesz nadmiar zoltego i wszystko jest o wiele latwiejsze. Przeswietlenie dziala w ten sam sposob. Niebieski dostaje tyle ile powinien dostac, a zoltego i tak sie nie da przeswietlic, wiec na suwakach dochodzi sie do ladu. Pamietajcie, ze ta sama zasada dotyczny filmu czarno-bialego - on tez widzi kolory.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
D300, 35/1.8, S 18-50/2.8, Di-700
alkos napisał/a:Cholera, nie ma co dodac. Znowu.
Taki superman. I znów uratował światdan napisał/a:A Dzerry (niezaleznie od tematu) wpada, i wyklada, co nalezy - krotko, zwiezle i na temat, zrozumiale i ciekawie. I pozamiatane.
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20