kolorem  Dołączył: 05 Mar 2009
krótko o różnicach między SIGMA-mi
Powiedzcie mi króciutko czy się różnią lampy SIGMA z oznaczeniami DG ST a DG SUPER

np Sigma EF-500 DG ST kontra Sigma EF-500 DG Super, bo w c3enie różnica około 300 zł a według opisu to chyba tylko (a może aż) dodany jest błysk ciągły (czyżby HSS).

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Najważniejsze to: HSS, tryb bezprzewodowy, synchro na drugą kurtyną i tylny wyświetlacz na korzyść EF-500 DG Super

kolorem  Dołączył: 05 Mar 2009
a korzyści?
Dziękuję za informację.
Natomiast powiedzcie o korzyściach z tego

HSS rozumiem będzie można błyskać w krótkim czasie, z czego czasem bym korzystał np rozświetlając cienie przy ostrym słoneczku. A może coś zamrożę, co przy 1/180 to nie bardzo się da.

Wyświeltacz z tyłu?? No cóż jak cykam to patrzę w wizjer, nie widze korzyści, może dlatego że dotychczas błyskałem lampą która z tyłu miał suwak on/off z całego bogactwa :-)

Synchro na 2-gą kutynę. No to jak najbardziej naturalne, ale czy nie da się tego wymusić z menu aparatu? Czy lampa nie "słucha" takich rozkazów?

Rzeknijcie czy warto dodać 300 zł w sensie często ich używacie?

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Re: a korzyści?
kolorem napisał/a:

HSS rozumiem będzie można błyskać w krótkim czasie, z czego czasem bym korzystał np rozświetlając cienie przy ostrym słoneczku. A może coś zamrożę, co przy 1/180 to nie bardzo się da.

rzeczywisty czas błysku lampy jest na tyle krótki, że nawet przy czasach rzędu 1/30 trudno coś poruszyć i obiekt poruszający się z rozsądną prędkością będzie zamrożony, po prostu tak jak piszesz outdoor przy mocnym świetle nie pobłyskasz za bardzo

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dodatkowo czas błysku zależy od mocy. Dla pełnej mocy wynosi w granicach 1/200, dla małych i 1/1000.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Re: a korzyści?
kolorem napisał/a:

Wyświeltacz z tyłu?? No cóż jak cykam to patrzę w wizjer, nie widze korzyści, może dlatego że dotychczas błyskałem lampą która z tyłu miał suwak on/off z całego bogactwa :-)

Dzieki wyświetlaczowi ustawisz tryb pracy bezprzewodowej, czego nie da się zrobić bez niego. Dodam, ze wersja super ma regulację siły od 1/1 do 1/64, a w DG masz tylko 1/1 i 1/16, czyli praca z manualnymi szkłami jest baaardzo trudna. Dodatkowo ma błysk modelujący i multibłysk, czyli stroboskop, gdzie mozesz regulować ilosc błysków w określonym czasie przy naswietlaniu jednej klatki- fajne efekty wychodzą.
Zdecydowanie warto dopłacić 300 pln, na pewno do regulacji siły, hss i błysku bezprzewodowego. Błysk na druga kurtynę powoduje, ze smugi pojawiają się za ruchomym obiektem, a nie przed przy długich czasach. Tego osobiście rzadko używam.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kolorem napisał/a:
Rzeknijcie czy warto dodać 300 zł w sensie często ich używacie?
Moim zdaniem warto, ale pytanie należy postawić: Czy Ty będziesz tego często używał, bo lampę chcesz kupić sobie, a nie nam :mrgreen:

Skocz do: