mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Siła błysku a obiektywy na m42
Witam,
Szukałem ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na mój problem. Otóż czy jest możliwość sterowania siłą błysku wbudowanej lampy błyskowej w K100? Wiem, że w ustawieniach można zmieniać jej moc od +1.0 do -2.0 ale to sprawdza się tylko przy bagnetowych obiektywach, a gdy montuję jakiś obiektyw na adapterze pod m42 to lampa wali zawsze całą mocą. Można to jakoś skonfigurować pod obiektywy nie na bagnet?

chemik  Dołączył: 29 Kwi 2006
Jaką masz lampę :?:
U mnie w 330ftz można ustawić maksymalną moc błysku lub 1/16. Ustaw lampę w tryb manulany i sprawdź czy możesz zmieniać moc błysku (1, 1/8 itd...)

mkdexter napisał/a:
Wiem, że w ustawieniach można zmieniać jej moc od +1.0 do -2.0
To jest raczej kompensacja siły błysku

To wiem, przy zewnętrznej lampie mogę ręcznie ustawiać siłę błysku. Mam jednak problem z wbudowaną w korpus lampą. Jej siłę błysku można regulować w ustawieniach, jednak nie działa to przy podłączeniu obiektywów przez adapter na m42.

chemik  Dołączył: 29 Kwi 2006
Co do wbudowanej to chyba zawsze bedzie waliła pełną mocą :-(
mkdexter napisał/a:
Otóż czy jest możliwość sterowania siłą błysku wbudowanej lampy błyskowej w K100?

Teraz dopiero zauważyłem ;-)

nediam  Dołączył: 07 Wrz 2007
Na początek przepraszam za odgrzebywanie tak starego wątku :oops:
ale niestety nie znalazłem nigdzie żadnej konkretnej odpowiedzi...

Mianowicie czy da rade w jakiś sposób zmienić siłę błysku w wbudowanej lampie błyskowej przy podpiętym obiektywie m42 (w GX-10 oczywiście)?

Nie masz za co przepraszać ;-) Nie mam K10D ani GX-10 ale domyślam się, że tutaj jest podobnie jak w K100D. Po prostu gdy na stykach nie ma przekazywanej informacji z obiektywu (a przy adapterze na M42 tak jest), to lampa wali pełną mocą. Jedyny sposób to albo mieć zewnętrzną lampę, w której możesz sterować siłą błysku, albo zrobić sobie dyfuzor z kartki na tą wbudowaną.

nediam  Dołączył: 07 Wrz 2007
mkdexter, no cóż szkoda, dzięki za szybką odpowiedź :-)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Tu jest dość szeroko opisane foto.jasiu.pl

Skocz do: