cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
mciej napisał/a:
Dodam że dead pixeli nie mam w ogóle, tylko te hoty. Masakra to bardzo subiektywne słowo ;-) , jak chcecie to możecie oglądnąć fotkę 30sek, tych 178 pixeli to ja na nim nie widzę:
Klik (1MB)

no jest trochę tego, ale 30 sekund to jakieś ekstremum. Na co ci to? Matryca się grzeje, ty ze zgrozą obserwujesz jasne punkciki... Nigdy nie robiłem jeszcze cyfranką fot na 30 sek. Robiłem co prawda na 15, tyle że ISO 200 (taka zabawa z przemieszaniem się samego siebie przy podświetlaniu twarzy w sekundowych odstępach), ale odszumianie w K100D bezbolseśnie załatwiło grzanie matrycy. Nie wiem, czy to co widać u ciebie, to dużo czy mało. Jednak najważniejsze jest to, co widzisz na normalnych zdjęciach, a nie na zdjęciach dekla (robionych na ekstremalnych czasach). Ja ma jednego wyraźnego hota (innych nawet nie szukam) przy wyższych czułościach, ale nie przeszkadza mi w niczym. Siedzi w rogu i jak mam ochotę go zabić ;-) robię to jednym kliknięciem w PS na przykład.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak często fotografujesz dekielek?
Daj spokój, walnij :-B i śpij spokojnie. Każdy ma hoty, to dlaczego Ty miałbyś ich nie mieć.

mciej  Dołączył: 28 Sty 2007
No no forum pierwsza klasa :-D , odpowiedzi są już parę minut po napisaniu posta :-) . Dzięki Wam za odpowiedzi, podnieśliście mnie na duchu :-B .

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mciej napisał/a:
odpowiedzi są już parę minut po napisaniu posta
Z tego co wiem, to Admini nieustannie pracują nad usprawnieniem forum tak, żeby pojawiały się parę minut przed.

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja tam na focie nic nie widzę, bo mi brud na monitorze zasłania. :-B

Strange69  Dołączył: 13 Mar 2009
Mi się zdarza, że wyskoczy hot mimo włączonej noise reduction i "odejmowania darka". Też tak macie?

Podejrzewam że to kwestia tego, że przy drugim "ciemnym ujęciu" które ma być odjete od wyjściowego zdjęcia pojawia się coś nowego na matrycy.

Ale już chyba wyleczyłem się z testowania, szukania świecacych kropek i tym pdoobnych dolegliwości :-)

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Hym.. mamy 6,10 milionów pikseli, czy te parę (niech ich będzie nawet 100, choć zazwyczaj do dosłownie 2-3 punkty) to jest tak dużo? Nigdy jeszcze, żaden hot/dead nie zepsuł mi zdjęcia. :-B na uspokojenie.

Tak jeszcze tytułem doprecyzowania - to znaczy że hoty pojawiajace sie mimo noise reduction nie są jakimś ewenementem?

bo z samym faktem istnienia hotpixeli pogodziłem się już :-D

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Strange69 napisał/a:
to znaczy że hoty pojawiajace sie mimo noise reduction nie są jakimś ewenementem?

Nie są. Taki to już urok matryc.

Dzieki Enzo :-B

Miałem lekkie obiekcje że hoty pojawiajce się pomimo właczonej redukcji szumow i nawet pomimo tego że aparat zastosował odejmowanie "darka" mogą świadczyć o tym ze cos jest nie tak.

Ale skoro taka uroda tych matryc to nei zostaje nic jak tylko je zaakceptowac :->

canissapiens  Dołączył: 20 Sty 2009
Witam.

No to się podłączam pod temat. Od miesiąca jestem posiadaczem K20D i sam nie wiem co o tym sądzić? Zdjęcie dekielka wykonane przy czułości 800 i czasie 2sek. wygląda tak (6.9M). Zdjęcie rzeczywiste w kiepskich warunkach oświetleniowych (1.6sek., czułość jak poprzednio) wychodzi tak (7.5M).
Zrobiłem również raw-a przy założonej przykrywce na obiektyw (ISO400, 1/10sek) i zdjęcie w RawTherapee prezentuje się następująco (189K) - jakaś kompletna masakra, po wywołaniu do jotpega otrzymuję coś takiego (fragment, 780K). Czy ja się mam czego czepiać, czy wszystko jest OK?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
canissapiens,
zrób w aparacie mapowanie piksli i po - sprawdź efekt.

canissapiens  Dołączył: 20 Sty 2009
dżejpi napisał/a:
canissapiens,
zrób w aparacie mapowanie piksli i po - sprawdź efekt.

Zrobiłem, jest lepiej. Z resztą to samo doradził mi serwis Apollo, z którym się kontaktowałem.

Dzięki.

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
właśnie wyskoczył mi zielony dead-hot-bad czy jak się tam nazywają. w centrum kadru.
robiłem zdjęcia wczoraj, na ostatnim nic nie było. dopiero na pierwszym dzisiaj.
zamapowałem go w menu. sprawdzę efekt już w praktyce, na razie niewidoczny:)

winkoowocowe
[Usunięty]
Miałem to samo. Dziwne było to, że był on widoczny tylko od ISO 200 do 400. Czas nie grał roli. Mapowanie pomogło i mam nadzieje iż ta nieznośna pixela się więcej nie zbuntuje. Dzięki za info co zrobić żeby było git.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
To tak w skrócie na temat dead / hot / stuck pikseli - informacja, z Olympusa ;-)

Skocz do: