Ekajana napisał/a:Myslę o kupnie 35 i 24mm zamiast aefa który co się pojawi to znika albo jest zepsuty a na swoje emeczki to nawet jak zdjęć się nie robi miło popatrzeć.
MZ-5n + FA 28-70/4
Czy ktoś tu ma aparat fotograficzny?
Pozdrawiam, PJ
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
Pan Jan napisał/a:będzie wygodniejszy, szybszy, lżejszy, zajmujący mniej miejsca w torbie.
Pan Jan napisał/a:obiektyw na codzień, a potem uzupełnię go o stałki MF - obiektywy od święta.
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
Ekajana napisał/a:CZY JAKOŚĆ POMIĘDZY NIMI JEST NAPRAWDĘ ZAUWAŻALNA
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
pozdrawiam,
dzerrry
Ekajana napisał/a:A co Państwo powiedzą o jakichś tokinach? Lipa twierdzi że porównując zdjęcia tych samych tematów w tych samych warunkach(nie wiem jaki materiał) jego stałki smc wypadły znacznie lepiej niż Atx 28-70 I była to opinia właściciela tokiny.
[ Dodano: 2007-02-15, 13:03 ]
Szala powoli przesunęła się w stronę M Jednak nikt jednoznacznie nie zakwestionował jakości zdjęć cenionego zooma. Robię nieraz tematy buddyjskie i jasność ma znaczenie (pomieszczenia i nie zawsze wypada użyć lampy)ale nieraz fota z braku Af uciekła (zresztą przez woln af w cyfraku też) Nie wiem czy np. w górach utrata jakości w zoomie ma znaczenie czy jest to porównywalne ze świetnymi wszak manualami
CytatOd kilku lat nie uzywam zoomow. Gdy ostatnio zalozylem sobie 35-70/4, to przerazilem się, ze tak ciemno w wizjerze - przez chwile myslalem, ze mi się przyslona zablokowala. Na jasne zoomy szkoda mi kasy. Wg mnie, jedyna zaleta zoomow jest zajmowana przestrzen i ulga dla kregoslupa. Fotograficznie, zoomy nie daja prawie nic, przynajmniej w takiej fotografii jaka ja się bawie - reportaz, ulica, jakies portrety w zastanym swietle. Zwykle, zanim nawet podniose aparat do oka, juz wiem jaki chce miec kadr - mieszanie zoomem nic nie pomoze, a drobne korekcje, to mozna zrobic krokiem w tyl lub w przod. Prawie codziennie biegam z aparatem po miescie i nie pamietam sytuacji, w ktorej pomyslalbym sobie, szkoda, ze nie mam zooma. Ostatnio najczesciej brakuje mi AF.
guerilla napisał/a:ktoś zaatakował mi aparat nożem(sic!), zostawiając gruby sznyt na lcd górnym i cieńszy na szkle
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
byłeś w Zakopcu? Gubałówka? Ja byłem na Sylwetsra na Gubałówce.guerilla napisał/a:na sylwestra zabrałem tylko to szkiełko i ktoś zaatakował mi aparat nożem(sic!),
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!