dejot  Dołączył: 29 Cze 2008
Pentax a bezpieczeństwo używania lamp nikona
Witam, zakupiłem ostatnio SB-24 do celów "strobistowych"ale ponieważ owy nikon jest lepszy niż moje dotychczasowe unomaty używam go w miarę potrzeby "on camera" ... David Hobby na swoim blogu nie poleca stosowania lamp nikona w canonach ponieważ można uszkodzić aparat, czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia pentax-nikon??? Styki pasują, lampa działa, aparat też, jak na razie zrobiłem ze 150 zdjęć przy jej użyciu i jest ok, tylko czy na pewno ?? :>

Pozdrawiam,
d

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Używałem sb 800 z k20d i było ok.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
dejot,
SB-24 ma ma stkach stopki niskie napięcie (ok. 5 V) więc nic złego stać się nie powinno.
Jeżeli posiadasz voltomierz sam możesz dokonać pomiaru - robisz pomiar w trakcie błysku.

pomiary porobiłem, napięcie nie przekracza max 5V ...tylko np elektronika pentaxa może nie chcieć napięcia tam gdzie chce nikon i nie koniecznie 5V tylko dużo mniej. Ale ok, dzięki za odpowiedź.
Zaryzykuję ;)

Pozdrawiam.
d

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Też używam z Pentaxem K10 lampy Nikon SB24 i nic się nie dzieje. Fachowiec od elektroniki w aparatach poradził mi abym usunął z tej lampy wszystkie styki poza centralnym, tak zrobiłem i zero problemów. Prawdę mówiąc to lepiej mi się pracuje z SB24 na automatyce lampy jak z Pentaxem 540 FGZ z jej pomiarami automatycznymi.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
dejot napisał/a:
zrobiłem ze 150 zdjęć przy jej użyciu i jest ok

Najpierw dokonałeś próby, a teraz pytasz czy nic się nie zepsuje :-)

Jurek napisał/a:
Fachowiec od elektroniki w aparatach poradził mi abym usunął z tej lampy wszystkie styki poza centralnym, tak zrobiłem i zero problemów.

Ciekawy fachowiec. To tak jakby dentysta polecił usunięcie wszystkich zębów, coby nie psuły się przypadkiem w przyszości. Faktycznie nie będą się psuły :-(

A tak na poważnie - to jedyny najbardziej podejrzany o zepsucie czegokolwiek w aparacie styk, to właśnie ten centralny. Pozostałe służą do przesyłu sygnałów informacyjnych, które zawsze mają niskie poziomy napięć.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Używałem SB-25/26 z K10D wiele razy - zero problemów. SB działają lepiej od 540FGZ na automacie, zwłaszcza jeśli używasz dyfuzora typu Omnibounce, bo ze względu na umiejscowienie, czujnik lampy nie dostaje bezpośredniego światła z palnika.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
SB 600 po kilku błyskach w manualu z kasetką nie spowodowała żadnych uszkodzeń.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Jurek napisał/a:
Prawdę mówiąc to lepiej mi się pracuje z SB24 na automatyce lampy jak z Pentaxem 540 FGZ z jej pomiarami automatycznymi.

No to jest chyba jakaś zasada, nie miałem o tym pojęcia jeszcze jakiś czas temu ale ogólnie lampy Nikona i ich współpraca z Nikonami po i-TTL jak i automatyka są oceniane chyba najwyżej z wszystkich systemów

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
czyli planując zakup lampy lepij nikona od razu kupowac? :)

korkotrampek napisał/a:
czyli planując zakup lampy lepij nikona od razu kupowac? :)

uczciwie mówiąc to jak zamierzasz zarabiać aparatem i potrzebujesz niezawodnego i powtarzalnego flasha to tak, P-TTL można w warunkach domowych opanować ;) dramatu nie jest ale pewno rozczarowanie pozostaje

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
na razie to wszystko jest w planach, nie mam pojęcia o pstrykaniu z lampą, nie wiem co to PTTl itd - ale tak własnie zamierzam i pomału ogarniam materię. Bo do tej pory to landszafty i fotki sytuacyjno zastanena szlaku/ulicy - tam lampa niepotrzebna:)

Ja tam po prostu pstrykam synka i chcę mieć zdjęcia ostre i naświetlone (jak każdy pstrykacz ;P ) Pentax i jego lampa jak najbardziej dają radę ale wymaga to trochę uwagi i brania poprawki na takie detale jak np. jasny odblaskowy śliniaczek który moja żona akurat synkowi założyła :)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Czy SB-24/26 maja blokade polozenia palnika ?

Rozumiem, ze obie maja wlasna automatyke.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

SB24 ma własną automatykę, przy stosowaniu jej i odbijaniu od ścian czy sufitu i ustawienie na +1 ev świetnie się spisuje. SB-26 podejrzewam też ma.

Posiada blokadę, to jest moja pierwsza taka porządniejsza lampa więc nie mam porównania (unomat mimo obrotu głowicy w każdą stronę blokady nie ma, może dlatego, że w porównaniu z sb jest strasznie mała :)) ale blokuje się w pozycji palnika na wprost i do przodu ;) co strasznie mnie denerwuje, ponieważ nie jestem przyzwyczajony i kiedy szybko potrzebowałem przekręcić głowicę można się zamotać :)

Ogólnie polecam, pewnie kupię sobie jeszcze jedną, ale SB-26 bo ma większą możliwość regulacji.

Skocz do: