Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Yeti napisał/a:
pamiętam że to nie jest "zwykłe" promieniowanie rentgenowskie tylko tzw "miękkie"

A miekkie promieniowanie rentgenowskie, to takie, które nie pokrywa się z zakresem z promieniowaniem gamma. Promieniowanie twarde, to tak na prawdę promieniowanie gamma, a używa się go do prześwietlania np. stalowych konstrukcji. Twarde rentgenowskie, bądź gamma wydzielało się też w Czrnobylu i to właśnie ono jest źródłem wszystkich chorób popromiennych. "Miękkie" to zwykły rentgen.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kurna, juz nigdy w zyciu nie kupie filmu ze Stanow. 4 szpula w zyciu i znowu maksymalnie zaswietlona. Od dwoch lat mecze sie z jakimis zapierdzielonymi rentgenem filmami, bo mi sie zachcialo oszczednosci. Wypierdzielam do smietnika i kupuje jak czlowiek Neopana na allegro. Aha, jakby co, to ta rolka byla na pewno w bagazu glownym. NIestety jak sie korzysta z czyjejs uprzejmosci, to tak to sie konczy.

Nigdy nie wkładajcie filmów do bagażu głównego!!!!

Tym razem dostalem taki szlaczek.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
ciekawi mnie co robi taki na przykład Salgado, pojechał robić zdjęcia w Ameryce Pd. indianom Yanomani - powiedzmy że zrobił 100 rolek. I co, wywoływał wszystkie w Rio albo w Bueonos czy wiózł do USA? albo lepiej, mógł przecież zrobić ich kilkaset albo i tysiąc, w końcu miejsce do którego sie nie jeździ codziennie. A wątpie żeby oficerowie na lotnisku robili dla kogokolwiek wyjątki a propo do bagażu, zresztą dla policmajstrów sławny fotograf wcale nie jest sławny, mała szansa żeby wiedzieli kto to jest żeby fory dawać..

btw co się dzieje z cenami filmów ? Dlaczego drożeją bydlaki mimo że złotówka wzrosła ostro ? w ciągu ostatniego roku.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
dzerry napisał/a:
Nigdy nie wkładajcie filmów do bagażu głównego!!!!
---
Za wyjątkiem bagażu dyplomatycznego - i nie ma problemu :-)

marcino  Dołączył: 13 Lut 2007
napisałem do straży granicznej. i dostałem konkretną odpowiedź!!!!
mam wcześniej zgłosić do nich to że przewożę negatywy i sprawdzą mnie tak
aby nic nie uszkodzić!!!
konkret.!

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
marcino, a do jakiej straży pisałeś? Polskiej, włoskiej, brytyjskiej czy tej z Gwadelupy?

marcino  Dołączył: 13 Lut 2007
nasza polska straż graniczna...
a teraz pytanie co będzie jak się wraca z jakąś ilością negatywów?
hehe

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
dzerry, to ten film, o którym myślę?

Stachu napisał/a:
dzerry, to ten film, o którym myślę?
Nie :-) O tamtym to ja juz dawno zapomnialem :-P

Odgrzewam, bo wyglada na to, ze jestem jedynym, ktoremu zaswietlaja filmy na lotnisku. Ostatni przypadek. Fuji NPZ 800, skanowana 4 razy. Wyjaralo cala niebieska warstwe - po skanowaniu nie da sie praktycznie uzyskac normalnego niebieskiego koloru - wszystkie niebieskosci wchodza w turkus.

Rownolegle skanowalem tez rolke zrobiona przed wyjazdem, wolana w tym samym labie i nie ma tego problemu.

Wieczorem wrzuce foty. Podesle tez tiffy, bo to moze jednak moj brak cierpliwosci i umiejetnosci odwracania kolrowych negatywow. Ja w kazdym razie daje juz sobie luz z kolorowymi negatywami - zbyt duzo nerwow mnie to kosztuje.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
dzerry napisał/a:
Podesle tez tiffy, bo to moze jednak moj brak cierpliwosci i umiejetnosci odwracania kolrowych negatywow

Czekam ;-) może dam radę..

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Ja w kazdym razie daje juz sobie luz z kolorowymi negatywami - zbyt duzo nerwow mnie to kosztuje.

Ja juz wyluzowalem. Kupilem ostatnio duzy album Mary Ellen Mark i po tych dzikich zafarbach, ktore tam zobaczylem, nie dziele juz wlosa na czworo i po prostu robie sobie tak jak mi wychodzi :-P

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos napisał/a:
po tych dzikich zafarbach, ktore tam zobaczylem, nie dziele juz wlosa na czworo i po prostu robie sobie tak jak mi wychodzi

No wlasnie, gdyby film mial tak idealne kolory jak cyfra, to nie bylby taki fajny :-D

Np. niedawne zdjecie Ewczaka z miesem jest fajne m.in. dzieki zafarbowi :-D

No dobra, ale to moje zdjecie powyzej to dla mnie jest jakas masakra. Przynajmniej na moim LCD w pracy :-P

Ale wracajac do tematu - myslicie, ze to moze miec zwiazek ze skanerami RTG?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dzerry napisał/a:
No dobra, ale to moje zdjecie powyzej to dla mnie jest jakas masakra

Jesli chodzi o kolor to rzeczywiscie. A szkoda, bo kadr fajny.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Ale wracajac do tematu - myslicie, ze to moze miec zwiazek ze skanerami RTG?

Może podrzucisz mi jakieś negatywy do testów - ponaświetlamy i zrobimy prawdziwy test ;-)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Jakiś czas temu na lotnisku pytaliśmy czy można filmy przenieść bokiem i pan celnik zapewnił nas, że nic im się nie stanie. Rzeczywiście nic im się nie stało.

Iza napisał/a:
pan celnik zapewnił nas, że nic im się nie stanie
A ja bede z uporem maniaka przestrzegal. Poczekajmy na wynik testu moich skanow, ale jakos nie widze innego racjonalnego wyjasnienia powodu takich anomalii. Wczesniej tez pisalem o widocznej golym okiem roznicy w masce filmow wyciagnietych z jednego koreksu. Przeanalizowalem wszystkie moje wpadki ze RTG na lotnisku i wychodzi mi, ze na Luton maja chyba jakies hardkorowe skanery.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
No nie powiem, żebyśmy tak na 100% wierzyli temu panu, ale dyskusje w takiej sytuacji niewiele dają. W naszym przypadku filmy dojechały w stanie niezmienionym, ale rzeczywiście może to zależy od lotniska :roll:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
dzerry napisał/a:
Odgrzewam, bo wyglada na to, ze jestem jedynym, ktoremu zaswietlaja filmy na lotnisku. Ostatni przypadek. Fuji NPZ 800, skanowana 4 razy.

Nie jesteś jedynym. Jeden z moich pierwszych małoobrazkowych negatywów (Superia 800) też zaświetlili. Prześwietlali mi dwa razy. W Gdańsku i w Luton właśnie. Chciałem aparat przenieść obok rtg, ale oczywiście zapewniali, że nic się nie stanie. Ciekaw tylko jestem, jak wyjdzie Sensia 200, która też przeszła przez te lotniska... :roll:

A cha, jak byś chciał robić testy, to mogę Ci poświecić rentgenami w kilka filmów ;-) .

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
No dobra, ale to moje zdjecie powyzej to dla mnie jest jakas masakra. Przynajmniej na moim LCD w pracy :-P

Super jest, serio mi sie podoba!

dzerry napisał/a:
Poczekajmy na wynik testu moich skanow, ale jakos nie widze innego racjonalnego wyjasnienia powodu takich anomalii. Wczesniej tez pisalem o widocznej golym okiem roznicy w masce filmow wyciagnietych z jednego koreksu.

Ale co prawda to prawda - niebieskiego ni ma. Tyle ze jestem 90% pewny ze to nie przeswietlenie... dodaloby ci zadymienia, i to niekoniecznie równo - ale zeby ZDJĄĆ jedną warstwe? Nie moze byc. Juz predzej wada fabryczna.

Skocz do: