yogibear  Dołączył: 21 Mar 2008
Cullmann DC42 i inne do K100ds
Witam!

Czytałem już pozostałe wątki, potrzebuję jedynie upewnienia, przed zakupem lampy
- czy lampa Cullmann DC42 pasuje i nie wyrządzi żadnych szkód kasetce?

Poszukuję lampy do 300zł, takiej żeby K100ds pracował z nią w ciemnych pomieszczeniach
(częste focenie na imprezach w klubach). Czy wymieniona wyżej lampa się spisze?
Czy może polecicie inny model?

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
Ta lampa jak najbardziej pasuje (oczywiście z własną automatyką - brak P-TTL'a) i nie wyrządzi żadnych szkód w aparacie. sam używam DC32 i jestem zadowolony jak na tanią uniwersalną lampę :-)
z tego co pamiętam to jest jeszcze możliwość wymiany stopki na tą dedykowaną, ale nie widziałem takich w sprzedaży.

yogibear  Dołączył: 21 Mar 2008
dzięki za szybką odp.
a jak wygląda praca cullmanów w ciemnych pomieszczeniach?

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
brak wspomagania AF jesli o to pytasz a tak pozatym przy LP 42 robią jasno , oczywiscie :mrgreen:

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
Grizley napisał/a:
brak wspomagania AF jesli o to pytasz ...

Właśnie to jest największym problemem lamp z dedykacją do innych systemów. Może ktoś z was wie coś o protokole komunikacyjnym body z lampą - jak aparat wysyła komendą włączenia wspomagacza? Zamierzam coś takiego dorobić do swojego SUNPAKa - bo tylko wspomagacza AF mi brakuje do szczęścia.
Do 300 zł to można wyrwać używkę SUNPAKa PZ5000AF - o LP54 z własną automatyką - czasem w tej cenie to i dyfuzor gratis dodają - polecam zapoznać się z tym modelem.
pozdrawiam

korrus  Dołączył: 03 Mar 2009
Też byłbym zainteresowany protokołem komunikacji. Przypuszczam niestety że nie da się tego wyczaić bo to Pentax-owa tajemnica. Niemniej jednak jak ktoś znajdzie takie informacje to sam chętnie zajmę się implementacją tego protokołu w celu uzyskania wspomagania AF.

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
korrus napisał/a:
Też byłbym zainteresowany protokołem komunikacji. Przypuszczam niestety że nie da się tego wyczaić bo to Pentax-owa tajemnica.

Nie jest tak, że "się nie da" - przecież można pobawić się w podglądnięcie oscyloskopem przebiegów i rozszyfrowanie ich. Jakiś czas temu w ten sposób rozczaiłem w jaki sposób działa komunikacja z lampą w systemie MINOLTA - wykonałem nawet sterowanie lampą przez mikrokontroler. Teraz pozostaje zrobić to samo dla systemu PENTAX i później dorobić "tłumacza" protokołów. Dla minolty sprawa była łatwiejsza bo jakieś szczątkowe informacje znalazłem na necie, do Pentaxa niestety nie udało mi się wyszukać nic.
Niestety brakuje mi czasu na tego typu zabawy więc na razie sprawę odstawiałem na półkę - choć stara lampa 330FTZ czeka na obmierzenie - a wspomagania AF czasem brakuje.

korrus  Dołączył: 03 Mar 2009
Albo kilku kanałowym analizatorem stanów logicznych bo to pewnie jest transmisja cyfrowa. Ale do tego potrzebna jest systemowa lampa chyba. Nie wiem czy aparat wysyła jakieś dane jak nie ma podpiętej lampy. Pewnie na początku jakieś dane z niej odczytuje. Komunikacja na pewno jest w obie strony. Ciekawe czy to jakiś standaryzowany protokół czy wymyślony przez Pentax'a jakiś dziwny protokół. A ja niestety nie mam ani oscyloskopu ani analizatora stanów logicznych. Też planowałem użyć jakiegoś małego mikrokontrolera do czytania danych.

Skocz do: