woxy  Dołączył: 23 Lut 2009
K20d + Kit II
Witam,

wczoraj robiłem testy z kartą do FF/BF. Na moim KIT (słabe światlo dzienne) wyszło, że musiałem ustawić -10 żeby jako tako było ostro, przydało by się jakieś -12 ale skala się skończyła.

Dzisiaj to samo zrobiłem na body kolegi i u niego też tak samo trzeba było na -10 ustawić.

Natomiast popołudniu zrobiłem test na dworze w lepszym świetle i wyszło że przy -10 ostre w miarę jest 55mm a na 18mm jest BF w okolicy 20mm skali.

Jakieś to dziwne i wkurzać mnie zaczyna, najpierw fotki krzywe, teraz obiektyw nieostrzy dobrze. Zaczynam się zastanawiać po co mi była lustrzanka skoro ostrość mam gorszą niż z kompakta :(

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Skoro tak samo u Ciebie i kolegi to wygląda, że Twój kit jest walnięty.

plwk napisał/a:
Skoro tak samo u Ciebie i kolegi to wygląda, że Twój kit jest walnięty.

A jeśli tak jest, to co z tym dalej? Pójść do sklepu i żądać wymiany czy jak to wygląda?

P.S. Kolega ma dodatkowo obiektyw SIGMA 100-300 F 4.0 (o ile dobrze pamiętam) i tez mu ustawia -10 i także brakuje ciut skali żeby wszystko było super. I to mnie zastanowiło czy to aby nie puszka ponosi winę za nieostrość?

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
a mogę zapytać jak testujecie ten FF/BF?

Nie wiem kiedy kupiłeś i w jaki sposób. Jeśli w sklepie to tylko gwarancja, jeśli wysyłkowo to do 10 dni możliwy zwrot bez podania przyczyny.

W jaki sposób sprawdzaliście?

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
plwk napisał/a:

No właśnie JAK?
Bo ja od kiedy przestałem testować BF/FF, nie odnalazłem go w żadnym nowo kupionym szkle :-P

Benek napisał/a:
a mogę zapytać jak testujecie ten FF/BF?

Pobrałem Focus Chart ze strony: http://focustestchart.com/chart.html
wydrukowałem, ustawiłem aparat na statywie pod kątem 45 stopni do stołu na którym leżał wydrukowany FocusChart.
Tryba AV, maksymalny otwór obiektywu, ostrość punktowa.
Fotki na minimalnej i maksymalnej ogniskowej (wcześniej dla siebie robiłem kolejno co krok ogniskowe ale raczej liniowo się zmieniała charakterystyka ostrości, więc później tylko min i max ogniskowej.
Już na podglądzie widać gdzie jest ostrość a gdzie być powinna, u mnie wypadała przed linią na którą celowałem więc FF, to samo u kolegi z tą SIGMA. Dlatego też na -10 ustawiałem ja i jak się dzisiaj okazało on też na -10 ustawiał korektę ostrości w aparacie.

plwk napisał/a:
Nie wiem kiedy kupiłeś i w jaki sposób. Jeśli w sklepie to tylko gwarancja, jeśli wysyłkowo to do 10 dni możliwy zwrot bez podania przyczyny.

Aparat kupiłem w EuroAGD, zamówienie internetem, odbiór w sklepie w moim mieście. Aparat już mam ponad miesiąc.

Dzisiaj jeszcze raz z kolegą testowałem (wczoraj sam robiłem testy) i podłączając mojego KIT do jego BODY z ustawiona -10 korektą, efekt ostrości był taki sam jak na moim BODY z -10 korektą. Wtedy też okazało się, że kolega dla SIGMY też -10 daje i także ciut brakuje mu skali żeby było idalnie.

Procedura testowa jak powyżej, statyw, Focus chart, i fotki min max.

AHA, żeby nie było że się czepiam. Poprostu zacząłem focić z bliska a'la makro foty i jakoś nieostre były fotki, rozmyte, a światło dobre więc nie mogłem zruszyć. Wtedy zaczalem czytac o FF/BF i zrobilem testy. No i wyszło co wyszło.

Czy sprawdziliście najpierw położenie centralnego punktu AF? Jeśli nie jest idealnie w tym samym miejscu co znacznik na matówce to wprowadza do wyników testu duże błędy. Czy sprawdzaliście wyniki na normalnych zdjęciach?

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
woxy napisał/a:
Dzisiaj jeszcze raz z kolegą testowałem (wczoraj sam robiłem testy) i podłączając mojego KIT do jego BODY z ustawiona -10 korektą, efekt ostrości był taki sam jak na moim BODY z -10 korektą. Wtedy też okazało się, że kolega dla SIGMY też -10 daje i także ciut brakuje mu skali żeby było idalnie.

Może weź od kolegi kita i sprawdź ? Skoro na Twoim i jego aparacie Twój kit wykazuje (tak twierdzisz) problemy to sprawdź jego kita (chyba, że kolega kita już nie ma). Dziwi mnie jednak, że KIT na 55 mający f/5.6 z metra daje Ci niezadowalające efekty (przy tych parametrach GO wynosi 4.46 cm). Na 18 i przesłonie 3.5 też piszesz, że też jest źle (a głębie ostrości wynosi bagatela 45.3 cm).
Podałem najniższe przesłony dla danych granicznych ogniskowych.

plwk napisał/a:
Czy sprawdziliście najpierw położenie centralnego punktu AF? Jeśli nie jest idealnie w tym samym miejscu co znacznik na matówce to wprowadza do wyników testu duże błędy. Czy sprawdzaliście wyniki na normalnych zdjęciach?

Ja nie sprawdzałem położenia czujnika, nie bardzo wiem jak by tego dokonać. Kolegi nie pytałem.
Właśnie od normalnych zdjęć zacząłem i tam stwierdziłem brak ostrości. Wczoraj po ustawieniu na -10 zdobiłem takie fotki:

1. Celowałem pszczołę

2. Celowałem płatek poniżej muchy

3. Celowałem płatki

No i nie mogę powiedzieć aby była "żyleta" jak się widuje na fotkach makro (choćby tu: http://benas.atspace.com/osy.html), wiem że sprzęt inny ale chyba trochę coś "nie teges". Coś tam widać ale jakieś takie rozmyte (w polu ostrości) mi się wydają te fotki moje.

MacRayers napisał/a:
Może weź od kolegi kita i sprawdź ? Skoro na Twoim i jego aparacie Twój kit wykazuje (tak twierdzisz) problemy to sprawdź jego kita (chyba, że kolega kita już nie ma). Dziwi mnie jednak, że KIT na 55 mający f/5.6 z metra daje Ci niezadowalające efekty (przy tych parametrach GO wynosi 4.46 cm). Na 18 i przesłonie 3.5 też piszesz, że też jest źle (a głębie ostrości wynosi bagatela 45.3 cm).
Podałem najniższe przesłony dla danych granicznych ogniskowych.

Spróbuję kolegi KIT sprawdzić. Chyba go jeszcze nie sprzedał.

woxy, podałeś adres skąd pobrałeś test. Przeczytaj cały wcześniejszy tekst na tej stronie.

woxy napisał/a:
No i nie mogę powiedzieć aby była "żyleta" jak się widuje na fotkach makro

Czy obiektyw kitowy to jest obiektyw MAKRO ? Porównaj sobie paramtery - odwzorowanie etc.
Bez pierścieni pośrednich zapomnij o makro z kitem. Albo kup obiektyw makro..... :roll:

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
:-) :-) :-) :-)

plwk napisał/a:
woxy, podałeś adres skąd pobrałeś test. Przeczytaj cały wcześniejszy tekst na tej stronie.

Chodzi o tą kreskę pionową na FocusChart? Coś czytałem ale głównie skupiłem się na tym teście na FF/BF. Zaraz postaram się cyknąć test na położenie czujnika :)

MacRayers napisał/a:
woxy napisał/a:
No i nie mogę powiedzieć aby była "żyleta" jak się widuje na fotkach makro

Czy obiektyw kitowy to jest obiektyw MAKRO ? Porównaj sobie paramtery - odwzorowanie etc.
Bez pierścieni pośrednich zapomnij o makro z kitem. Albo kup obiektyw makro..... :roll:

Oczywiście KIT to nie makro. Jednak jakoś mam wrażenie że trochę ostrzejsze powinny wychodzić zdjęcia. No chyba że to jednak max dla tego obiektywu i też tak uważacie, to OK nie czepiam się więcej.

woxy napisał/a:
Jednak jakoś mam wrażenie że trochę ostrzejsze powinny wychodzić zdjęcia.

to wskaż jakieś zdjęcie z kitowego DA 18-55 (I lub II) do którego się odnosisz....

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
z tego co szłyszałem kalibracja jest podwójna ,kalibrujemy korpus i odzielnie każde szkło,więc powinien byc szerszy zakres niż - 10

MacRayers napisał/a:
woxy napisał/a:
Jednak jakoś mam wrażenie że trochę ostrzejsze powinny wychodzić zdjęcia.

to wskaż jakieś zdjęcie z kitowego DA 18-55 (I lub II) do którego się odnosisz....

No właśnie chodzi o to że nie odnoszę się do żadnego zdjęcia z KIT, tylko do tego co robiłem zwykłym kodakiem 3MPix i tam były ostrzejsze fotki. Dlatego możliwe iż uległem złudnym parametrom lustrzanki, sądząc że będą o niebo lepsze fotki w stosunku do starocia kodaka.

1. Fotka z kodaka 6330

2. I dla porówania Fotka z Olympusa 7070 (7Mpix)

folab napisał/a:
z tego co szłyszałem kalibracja jest podwójna ,kalibrujemy korpus i odzielnie każde szkło,więc powinien byc szerszy zakres niż - 10

Hmm, tylko jak sam korpus skalibrować? Bez obiektywu?

woxy napisał/a:
No właśnie chodzi o to że nie odnoszę się do żadnego zdjęcia z KIT

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=1083

masz Kolego, fotek duuuuuuuuuuużo. Obejrzyj sobie i zwróć uwagę na :
ogniskową, przesłonę, ISO i czas.

[ Dodano: 2009-04-01, 21:24 ]
woxy napisał/a:
dla porówania Fotka z Olympusa 7070 (7Mpix)

Masz robić lepsze fotki bo masz więcej pikseli ??????????
Umiejętnie wykorzystywana lustrzanka robi lepsze fotografie niż kompakt, który posiada zazwyczaj coś takiego jak implementacja (słabsza lub gorsza) makro.
Z tego co pamiętam ostrzenie na kitowym obiektywie to min. 25 cm. Nie 5 cm. Zrób cropa i sobie popatrz.

Prośba do kolorowych - przenieście to do działu dla początkujących....

MacRayers napisał/a:

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=1083

masz Kolego, fotek duuuuuuuuuuużo. Obejrzyj sobie i zwróć uwagę na :
ogniskową, przesłonę, ISO i czas.

[ Dodano: 2009-04-01, 21:24 ]
woxy napisał/a:
dla porówania Fotka z Olympusa 7070 (7Mpix)

Masz robić lepsze fotki bo masz więcej pikseli ??????????

Dzięki za link :) Źle się wyraziłem z tymi Mpix. Chodziło mi o to, że lustrzanka to jednak bardziej zaawansowany technicznie sprzęt i spodziewałem się conajmniej takich fotek jak z kompaktu a nawet lepszych. Najwyraźniej błędnie założyłem że taki efekt uzyskam.

woxy napisał/a:
Źle się wyraziłem z tymi Mpix. Chodziło mi o to, że lustrzanka to jednak bardziej zaawansowany technicznie sprzęt i spodziewałem się conajmniej takich fotek jak z kompaktu a nawet lepszych. Najwyraźniej błędnie założyłem że taki efekt uzyskam.

Uzyskasz - kwesia treningu i właściwego szkła. Popatrz sobie jakie na gorszym (teoretycznie) sprzęcie (aparat) fotki makro (właściwy obiektyw i dużo własnych pomysłów co do dyfuzora, lampy etc.) robi kolega grzehoofr :
http://pentax.org.pl/view...27e59b80#443858 ;-)

Skocz do: