Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Skoro tak samo u Ciebie i kolegi to wygląda, że Twój kit jest walnięty.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Pozdrawiam
plwk napisał/a:W jaki sposób sprawdzaliście?
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Benek napisał/a:a mogę zapytać jak testujecie ten FF/BF?
plwk napisał/a:Nie wiem kiedy kupiłeś i w jaki sposób. Jeśli w sklepie to tylko gwarancja, jeśli wysyłkowo to do 10 dni możliwy zwrot bez podania przyczyny.
W jaki sposób sprawdzaliście?
Pozdrawiam
woxy napisał/a:Dzisiaj jeszcze raz z kolegą testowałem (wczoraj sam robiłem testy) i podłączając mojego KIT do jego BODY z ustawiona -10 korektą, efekt ostrości był taki sam jak na moim BODY z -10 korektą. Wtedy też okazało się, że kolega dla SIGMY też -10 daje i także ciut brakuje mu skali żeby było idalnie.
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
plwk napisał/a:Czy sprawdziliście najpierw położenie centralnego punktu AF? Jeśli nie jest idealnie w tym samym miejscu co znacznik na matówce to wprowadza do wyników testu duże błędy. Czy sprawdzaliście wyniki na normalnych zdjęciach?
MacRayers napisał/a:Może weź od kolegi kita i sprawdź ? Skoro na Twoim i jego aparacie Twój kit wykazuje (tak twierdzisz) problemy to sprawdź jego kita (chyba, że kolega kita już nie ma). Dziwi mnie jednak, że KIT na 55 mający f/5.6 z metra daje Ci niezadowalające efekty (przy tych parametrach GO wynosi 4.46 cm). Na 18 i przesłonie 3.5 też piszesz, że też jest źle (a głębie ostrości wynosi bagatela 45.3 cm).
Podałem najniższe przesłony dla danych granicznych ogniskowych.
Pozdrawiam
woxy napisał/a:No i nie mogę powiedzieć aby była "żyleta" jak się widuje na fotkach makro
Pentax / Canon
plwk napisał/a:woxy, podałeś adres skąd pobrałeś test. Przeczytaj cały wcześniejszy tekst na tej stronie.
MacRayers napisał/a:woxy napisał/a:No i nie mogę powiedzieć aby była "żyleta" jak się widuje na fotkach makro
Czy obiektyw kitowy to jest obiektyw MAKRO ? Porównaj sobie paramtery - odwzorowanie etc.
Bez pierścieni pośrednich zapomnij o makro z kitem. Albo kup obiektyw makro.....![]()
woxy napisał/a:Jednak jakoś mam wrażenie że trochę ostrzejsze powinny wychodzić zdjęcia.
Pentax / Canon
MacRayers napisał/a:woxy napisał/a:Jednak jakoś mam wrażenie że trochę ostrzejsze powinny wychodzić zdjęcia.
to wskaż jakieś zdjęcie z kitowego DA 18-55 (I lub II) do którego się odnosisz....
folab napisał/a:z tego co szłyszałem kalibracja jest podwójna ,kalibrujemy korpus i odzielnie każde szkło,więc powinien byc szerszy zakres niż - 10
woxy napisał/a:No właśnie chodzi o to że nie odnoszę się do żadnego zdjęcia z KIT
woxy napisał/a:dla porówania Fotka z Olympusa 7070 (7Mpix)
MacRayers napisał/a:
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=1083
masz Kolego, fotek duuuuuuuuuuużo. Obejrzyj sobie i zwróć uwagę na :
ogniskową, przesłonę, ISO i czas.
[ Dodano: 2009-04-01, 21:24 ]
woxy napisał/a:dla porówania Fotka z Olympusa 7070 (7Mpix)
Masz robić lepsze fotki bo masz więcej pikseli ??????????
woxy napisał/a:Źle się wyraziłem z tymi Mpix. Chodziło mi o to, że lustrzanka to jednak bardziej zaawansowany technicznie sprzęt i spodziewałem się conajmniej takich fotek jak z kompaktu a nawet lepszych. Najwyraźniej błędnie założyłem że taki efekt uzyskam.