Inwestycyjne. Ktore skupowaly kredyty hipoteczne za instrumenty pochodne. Takie banki nie maja zadnych depozytow. Czyli kupowaly wirtualne pieniadze za wirtualne pieniadze. I wirtualne, nie w takim sensie jak ty piszes. Problem polega na tym, ze nagle maszynka sie zaciela i wierzyciele zaczeli walic do drzwi. To nie jest wszystko takie proste jak piszesz. Problem polega na tym, ze banki inwestycyjne powstaly po wielkim kryzysie, wlasnie po to, zeby uniknac takich sytuacji. Jednak wtedy nikt nie myslal, ze kiedys bedzie sie handlowac opcjami, nikomu nie snilo sie o hedgingu, wolnym przeplywie kapitalu, wolnym obrocie walutowym, itd.opiszon napisał/a:przez jakie banki ?
ThomFoto, prosze Cie. Teorie spiskowe sa nosne, bo sa lawte do zrozumienia jak ostatnia strona Super Ekspresu. A moze by tak sie doksztalcic?ThomFoto napisał/a:le dla tych którzy nadal wierzą że papier który nazywamy umownie pieniądzem nadal ma jakąkolwiek rzeczywistą wartość
pozdrawiam,
dzerrry
Jedna operacja za darmo na koncie oszczędnościowym, wyżej oprocentowanym niż normalne. Do codziennych operacji, przelewów itp. używa się konta à vista. Na moim operacje są darmowe. Za prowadzenie konta płacę kilkanaście zeta miesięcznie. I to jest, Twoim zdaniem, ten straszny wyzysk?? Więcej codziennie wydaję na obiad. Za cały rok prowadzenia konta płacę tyle, co za jednorazowe wyjście z żoną i dzieckiem do lepszej knajpy (i to raczej bez wina i deserów). Gdzie ten, kurna, wyzysk?!trumil9 napisał/a:Cokolwiek nie zrobisz musisz placic. Jedna operacja za darmo w miesiacu to niby co ma byc i o czym ma swiadczyc?
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
opiszon napisał/a:trumil9, pitolicie hipolicie
banku nie obchodzą pieniądze które sobie wpłaciłeś na konto - co z tego że one są tam złożone, skoro w każdej chwili możesz je wypłacić![]()
bank może zarobić na nich jedynie wtedy, jeżeli będą złożone na lokacie
wtedy jest to depozyt, który może być potraktowany jako zabezpieczenie kredytu udzielonego komuś innemu
bo myślałeś że na czym banki w Polsce zarabiają nawięcej kasy![]()
na udzielaniu DOBRYCH kredytów
nikogo jeszcze tutaj nie porąbało tak jak w USA żeby udzielać "samospłacające" się kredyty - tzn takie, które nie mają gwarancji w depozytach, tylko bank zakłada, że pokryje je z miesięcznych wpływów od wszystkich kredytobiorców
(...)
pozdr. wojtek
trumil9 napisał/a:Bank zarabia na wszystkim obojetnie czy spisz, jesz, czy lowisz ryby. I nie ma to zadnego zwiazku z teoriami spiskowymi. Bank pobiera oplaty za wszystko. Od klienta. Daje mu szanse na jedno kaszlniecie za darmo w miesiacu a pozniej za wszystko musi klient placic.
trumil9 napisał/a:Pracujesz w banku to sobie sprawdz jaki procent miesiecznego dochodu bank generuje z oplat pobieranych od klientow
trumil9 napisał/a:Oczywiscie nie jest to glowne zrodlo dochodu ale jest.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
trumil9 napisał/a:I zamiast duzo pisac o tym jak jest dobrze i co ja wiem a czego nie wiem wlasnie to skomentuj.
trumil9 napisał/a:Daje mu szanse na jedno kaszlniecie za darmo w miesiacu a pozniej za wszystko musi klient placic
trumil9 napisał/a:Chyba, ze wybierze konto na ktorym od 1500zl odsetki kapitalizuja sie na poziomie 40 groszy a za prowadzenie tego konta musi zaplacic 6.99zl
pozdrawiam,
dzerrry
mygosia napisał/a:trumil9 napisał/a:I zamiast duzo pisac o tym jak jest dobrze i co ja wiem a czego nie wiem wlasnie to skomentuj.
Bez znaków interpunkcyjnych, zdanie to jest nieco trudne do ogranięcia.
mygosia napisał/a:Podobnie jak reszta tekstu.
To:
trumil9 napisał/a:Daje mu szanse na jedno kaszlniecie za darmo w miesiacu a pozniej za wszystko musi klient placic
a później to:
trumil9 napisał/a:Chyba, ze wybierze konto na ktorym od 1500zl odsetki kapitalizuja sie na poziomie 40 groszy a za prowadzenie tego konta musi zaplacic 6.99zl
nie tworzą logicznej całości.
mygosia napisał/a:Proponuję bliżej zapoznać się z ofertą banków a Polsce.
A także nieco bardziej z ekonomią i finansami.
pozdr. wojtek
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
pozdr. wojtek
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:zreszta jakie to ma znaczenie, ze bank nazywa sie Pocztowy.
Bo oni maja jakies swoje centrum rozliczen. Jak wplaczasz kase na poczcie, to kobitka nie robi od razu przelewu, tylko wprowadza przekaz do ichniego systemu i dopiero stamtad recznie sa wklepywane te przelewy do jakiegos systemu transakcyjnego. Jak znam zycie, to na poczatku miesiaca kazde biurko w takim centrum jest tak zawalone tymi zleceniami, ze po prostu panie sie nie wyrabiaja. Ale w Banku to oni chyba sa jakos zobowiazani do korzystania z Eliksira. Chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby nieopiszon napisał/a:wszelkie przelewy z Poczty idą strasznie powoli
pozdrawiam,
dzerrry
abhaya napisał/a:jak to możliwe żebym mógł wypłacić wtedy pieniądze skoro na 100% na koncie miałem 0zł ? tego nie wie nikt.
dzerry napisał/a:Ale w Banku to oni chyba sa jakos zobowiazani do korzystania z Eliksira. Chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby nie![]()
Nie, no w koncu to musi pojsc eliksirem, bo inaczej sie nie da. Chodzi mi o to, ze jak robisz przekaz pocztowy, to wplacasz tylko pieniadze na konto tego Banku Pocztowego, z ktorego potem dopiero one sa przelewane na konto docelowe. I tym sie zajmuje to calem centrum rozliczeniowe. Kiedys nie wpisalem czegoos na druczku przekazu w paczce za pobraniem i kobieta z takiego centrum do mnie dzwonila. Jak masz konto w Banku Pocztowym, to pewnie to jakos inaczej idzie - pewnie inaczej ksiegowana jest taka wplata.opiszon napisał/a:możliwe że Elixirem idzie, tyle że zanim wyjdzie, to trochę trwa
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:nie zdarzylo mi sie jeszcze, zeby przelew ominal jakas sesje eliksiru