Jakie zasilanie preferujesz w lustrzankach...
Akumulatorki dedykowane
37% Complete
185 (37%)
Akumulatorki LR6 (popularne paluszki :))
62% Complete
312 (62%)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Powodem może być napięcie tego akumulatora. Chciałem zasilać budzik akumlatorkiem AA i zegar nawet nie ruszył wskazówką. Mimo, że akku był w pełni naładowany to po prostu zamiast 1.5V daje około 1.2 - 1.3V i niektóre urządzenia nie mają wystarczającej tolerancji. Może być tak, że po godzinie napięcie siądzie nieznacznie ale nie mieści się już w zakresie pracy tego metronomu. Jak masz dostęp do miernika to sprawdź jakie napięcie trzyma ten akumulatorek (najlepiej z obciążeniem odpowiadającym urządzieniu które ma zasilać).

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Cytat
Używam jej do metronomu (wiem,wiem to nie jest związane z fotografią ;-) ), który jest zasilany właśnie taką baterią...

Jak to mówią "szacun", a jak to ma się z cenami do analogów?

marcinn  Dołączył: 30 Mar 2009
piotrecius napisał/a:
Powodem może być napięcie tego akumulatora. Chciałem zasilać budzik akumlatorkiem AA i zegar nawet nie ruszył wskazówką. Mimo, że akku był w pełni naładowany to po prostu zamiast 1.5V daje około 1.2 - 1.3V i niektóre urządzenia nie mają wystarczającej tolerancji. Może być tak, że po godzinie napięcie siądzie nieznacznie ale nie mieści się już w zakresie pracy tego metronomu. Jak masz dostęp do miernika to sprawdź jakie napięcie trzyma ten akumulatorek (najlepiej z obciążeniem odpowiadającym urządzieniu które ma zasilać).

Cześć!
Dzięki za odpowiedź...
Tak też myślałem,że to sprawa napięcia...
Tylko:z tego co sie orientuję, to tylko ten model aku. jest dostępny w sklepie (energizera), więc do czego ma służyć skoro w moim metronomie jest miejsce na baterię 9V a ze względów oszczędnościowych chce używać właśnie tego aku. 9 V?W końcu logika wskazuje,że jest zastępstwem baterii i powinien mieć parametry takie same jak np. bateria alkaliczna.. :-?
Najlepiej właśnie sprawdzić miernikiem tylko, że nie mam takiej możliwości...teraz. :-/
Ogólnie byłbym sporo zawiedziony jeśli okaże się ,że ma niewystarczające napięcie ,gdzie dałem za niego 10 E i za ładowarkę tej samej firmy (z możliwością ładowania 9 V) ponad 20 E....

[ Dodano: 2009-04-04, 08:47 ]
dybon napisał/a:
Cytat
Używam jej do metronomu (wiem,wiem to nie jest związane z fotografią ;-) ), który jest zasilany właśnie taką baterią...

Jak to mówią "szacun", a jak to ma się z cenami do analogów?

Tzn.?

Często tak właśnie jest, że akumulatory dają nieco inne napięcie niż alkaliczna bateria. Zazwyczaj trochę mniejsze, a zdarzyło mi się również wyższe - zamiast 6V akumulator 2cr5 firmy ForEver dawał około 7.4V i Z-1 głupiało po jednym zrobionym zdjęciu :-/ . Sprzedawca przyjął zwrot i kupiłem trochę droższy akumulator Batimex, który odpowiada parametrom. :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
marcinn, jeśli ten metronom wymaga wyższego napięcia niż jest w stanie dać akumulatorek to nie ruszy i już. Nie tylko metronomy są zasilane z baterii 9V.

Nie mam K100 ale tam wchodzą 4 paluszki (po 1.5V) więc 6V będzie w sam raz. O polaryzacji powinno być coś wspomniane w instrukcji, lub na zaślepce. U mnie w ist*D "+" jest w środku a "-" na zewnątrz.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
Wątek o zasilaniu przeniesiony z tematu o K-x

a na forum Nikona narzekaja najbardziej na zasilanie paluszkami. Cos wspomna o kolorkach, ale o tym, ze w srodku minirewolucja w entry-level, to juz cisza.
3 strony narzekania, ze na zestawie paluszkow nie da sie nawet 200 zdjec zrobic :D
i nie pomagaja glosy, ze akumulatorki dedykowane po kilku latach sa niedostepne, ze Pentaxy potrafia na paluszkach duzo dluzej wytrzymac niz sie Nikonowcom wydaje, ani nawet to, ze paluszki dostaniesz w kazdym kiosku.
akumulatory dedykowane sa de best i koniec!
:evilsmile:

p.s.
przepraszam, ktos stwierdzil, ze K-x, to taki D90 w sumie :evilsmile:

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
tatsuo_ki napisał/a:
i nie pomagaja glosy, ze akumulatorki dedykowane po kilku latach sa niedostepne

To ja, to ja :mrgreen:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
tatsuo_ki napisał/a:
3 strony narzekania, ze na zestawie paluszkow nie da sie nawet 200 zdjec zrobic :D
Dużo się nie pomylili, tak bardzo zachwalane "paluszki z kiosku na zadupiu" wystarczają na zrobienie (w K-m) około 360 zdjęć. Biorąc pod uwagę, że pewnie producent testował swój produkt na bardzo dobrych bateriach, a w wyżej wymienionym kiosku możemy trafić na sporo gorsze, to liczba 200 zdjęć wydaje się całkiem normalna.
tatsuo_ki napisał/a:
i nie pomagaja glosy, ze akumulatorki dedykowane po kilku latach sa niedostepne
Możesz jakiś przykład podać? Dla przykładu poszukałem zasilania dla Minolty D7 i C300D, o dziwo były.
tatsuo_ki napisał/a:
akumulatory dedykowane sa de best i koniec!
Po kupnie K-10D uważam tak samo.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Dlaczego dedykowane aku nie są robione w takiej technologii jak Sanyo Eneloop...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
najlepszym rozwiązaniem jest możliwość robienia na dedykowanym akku i na paluszkach - to jest "de best"

LDevil napisał/a:
Dużo się nie pomylili, tak bardzo zachwalane "paluszki z kiosku na zadupiu" wystarczają na zrobienie (w K-m) około 360 zdjęć. Biorąc pod uwagę, że pewnie producent testował swój produkt na bardzo dobrych bateriach, a w wyżej wymienionym kiosku możemy trafić na sporo gorsze, to liczba 200 zdjęć wydaje się całkiem normalna.

Co w przypadku gdzie nie masz naladowanego dedykowanego akku przy sobie/skończył się - daje ci 200 zdjęć !!!!
Choć faktem jest że wielu nikoniarzy patrzy na to z punktu widzenia kotleciarzy - to te 200 zdjęć to 1h roboty :-P

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Jakie 200 zdjęć?! Ludzie. Nie wiem jak to jest z nowymi korpusami, ale jak ktoś nie używa LV to niewiele się chyba zmieniło od czasów K100D. Po włożeniu do swojej puszki Eneloopów spokojnie trzaskam z 500 zdjęć na plenerze i bateria nawet do połowy nie schodzi (co prawda później spada od razu do zera, ale nic nie jest idealne :-P ). Jak oni to mierzą, robią z wbudowanym fleshem czy po każdym zdjęciu sprawdzają 5 minut ostrość na LCD?

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Bruinen napisał/a:
Po włożeniu do swojej puszki Eneloopów spokojnie trzaskam z 500 zdjęć na plenerze i bateria nawet do połowy nie schodzi [...] Jak oni to mierzą...

Oni to mierzą na Enerdżajzerach.

[ Dodano: 2009-09-18, 08:14 ]
Fafniak napisał/a:
najlepszym rozwiązaniem jest możliwość robienia na dedykowanym akku i na paluszkach - to jest "de best"

No właśnie zastanawia mnie, czemu dotychczas nie znalazł się producent, który tak skonstruowałby baterię, żeby w jej miejsce wchodziłyby paluszki. Paluchy w gripie to jest świetne rozwiązane, pod warunkiem, że ktoś gripa nosić lubi. Przy tym dość to kosztowny pojemnik.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Bruinen, pisałem o "paluszkach z kiosku", czyli zwykłych bateriach AA a nie akumulatorkach AA.
Fafniak napisał/a:
Dokładnie, całkiem sprytnie to rozwiązali w gripie do K-7
Cytat
Co w przypadku gdzie nie masz naladowanego dedykowanego akku przy sobie/skończył się - daje ci 200 zdjęć !!!!
Ciężko jest przewidzieć jak to będzie wyglądać w K-x, dużo pewnie będzie zależało od stopnia używania LV i ilości kręconych filmów. Można by poprosić użytkowników K-7, żeby zobaczyli ile zdjęć, czy minut LV wytrzymają takie zwykłe, liche baterie z kiosku (można zrobić zrzutkę na testowe baterie :))

[ Dodano: 2009-09-18, 08:24 ]
szczypiorrr napisał/a:
No właśnie zastanawia mnie, czemu dotychczas nie znalazł się producent, który tak skonstruowałby baterię, żeby w jej miejsce wchodziłyby paluszki.
Pewnie brak miejsca, paluszki zajmują około 2 razy więcej miejsca niż akumulatorek.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Bruinen ja (GX-1S vel. DS2) na Eneloop'ach trzaskam od 300 w zimie do 700 w lecie ...
a co do paluszków z kiosku, to największa porażka była jak przy koledze z Canonem kupiłem i nie zrobiłem ani jednego :!: zdjęcia

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
LDevil napisał/a:
Pewnie brak miejsca, paluszki zajmują około 2 razy więcej miejsca niż akumulatorek.

Tak wiem. Tak sobie marzę. Ale popatrz w drugą stronę. Skoro w K200-K-x i tak jest przestrzeń na paluchy, to czemu nie ma dedykowanego akku - bardziej wydajnego, lżejszego, pozwalającego zwiększyć parametry pracy itp, który w razie potrzeby mógłby być zastąpiony AA?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
rysiekll napisał/a:
to największa porażka była jak przy koledze z Canonem kupiłem i nie zrobiłem ani jednego :!: zdjęcia
miałem to samo z kasetką, to jakaś ściema z tymi bateriami z kiosku, baterie muszą być specjalne i dużo droższe niż zwykłe paluszki, to strasznie wkurzający mit.

A tak w ogóle to chyba przydało by się przenieść tą dyskusję do odpowiedniego wątku.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Eldred napisał/a:
miałem to samo z kasetką, to jakaś ściema z tymi bateriami z kiosku, baterie muszą być specjalne i dużo droższe niż zwykłe paluszki, to strasznie wkurzający mit.

Ja na bateriach z kiosku zrobiłem ponad 200 zdjęć i nadal się trzymają. Następnym razem jak będę kupował zrobię test baterii, akumulatorów zwykłych i Eneloopów, zobaczymy jak się mają ich pojemności do dedykowanych.

[ Dodano: 2009-09-18, 09:40 ]
rysiekll, ja bym takie baterie zwrócił do kiosku. Pewnie leżały u nich ze 2 lata :-)

MusicMan  Dołączył: 12 Maj 2008
Haha normlanie Pentax Emo Style :-P , masakra... sam aparat całkiem przyzwoity.

Co do paluszków to aparat przeznaczony raczej dla okolicznościowych pstrykaczy, którzy lepiej się czują z paluszkami, które są ogólno dostępne, niby tanie itd.
Dla mnie osobiście paluszki są nie do przyjęcia.

Pozdrawiam.

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
Eldred napisał/a:
Zwykle _alkaliczne_ _firmowe_ baterie AA z kiosku bez problemu działają w k100d i wystarczają na 100-200 zdjęć. A potem jeszcze długo w budziku dożywają swoich dni :)
Na bateriach cynkowo-weglowych firmy Uduś (R) po 50gr od ulicznego sprzedawcy to i pilot do telewizora długo nie pociągnie.

kasz

Skocz do: