Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
CytatUżywam jej do metronomu (wiem,wiem to nie jest związane z fotografią ), który jest zasilany właśnie taką baterią...
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
piotrecius napisał/a:Powodem może być napięcie tego akumulatora. Chciałem zasilać budzik akumlatorkiem AA i zegar nawet nie ruszył wskazówką. Mimo, że akku był w pełni naładowany to po prostu zamiast 1.5V daje około 1.2 - 1.3V i niektóre urządzenia nie mają wystarczającej tolerancji. Może być tak, że po godzinie napięcie siądzie nieznacznie ale nie mieści się już w zakresie pracy tego metronomu. Jak masz dostęp do miernika to sprawdź jakie napięcie trzyma ten akumulatorek (najlepiej z obciążeniem odpowiadającym urządzieniu które ma zasilać).
dybon napisał/a:CytatUżywam jej do metronomu (wiem,wiem to nie jest związane z fotografią ), który jest zasilany właśnie taką baterią...
Jak to mówią "szacun", a jak to ma się z cenami do analogów?
K 20 + GRIP + kit 18-55 mm (WR) + SMC PENTAX M 50 mm (1.4) + SMC PENTAX M 28mm + system Cokin + Torby LowePro
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:i nie pomagaja glosy, ze akumulatorki dedykowane po kilku latach sa niedostepne
Canon Eos 5D MkII, 580 EXII, Ef 24 1.4, Ef 85 1.8, Ef 50 1.8 i dobre chęci.
Dużo się nie pomylili, tak bardzo zachwalane "paluszki z kiosku na zadupiu" wystarczają na zrobienie (w K-m) około 360 zdjęć. Biorąc pod uwagę, że pewnie producent testował swój produkt na bardzo dobrych bateriach, a w wyżej wymienionym kiosku możemy trafić na sporo gorsze, to liczba 200 zdjęć wydaje się całkiem normalna.tatsuo_ki napisał/a:3 strony narzekania, ze na zestawie paluszkow nie da sie nawet 200 zdjec zrobic :D
Możesz jakiś przykład podać? Dla przykładu poszukałem zasilania dla Minolty D7 i C300D, o dziwo były.tatsuo_ki napisał/a:i nie pomagaja glosy, ze akumulatorki dedykowane po kilku latach sa niedostepne
Po kupnie K-10D uważam tak samo.tatsuo_ki napisał/a:akumulatory dedykowane sa de best i koniec!
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:Dużo się nie pomylili, tak bardzo zachwalane "paluszki z kiosku na zadupiu" wystarczają na zrobienie (w K-m) około 360 zdjęć. Biorąc pod uwagę, że pewnie producent testował swój produkt na bardzo dobrych bateriach, a w wyżej wymienionym kiosku możemy trafić na sporo gorsze, to liczba 200 zdjęć wydaje się całkiem normalna.
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Bruinen napisał/a:Po włożeniu do swojej puszki Eneloopów spokojnie trzaskam z 500 zdjęć na plenerze i bateria nawet do połowy nie schodzi [...] Jak oni to mierzą...
Fafniak napisał/a:najlepszym rozwiązaniem jest możliwość robienia na dedykowanym akku i na paluszkach - to jest "de best"
Dokładnie, całkiem sprytnie to rozwiązali w gripie do K-7Fafniak napisał/a:najlepszym rozwiązaniem jest możliwość robienia na dedykowanym akku i na paluszkach - to jest "de best"
Ciężko jest przewidzieć jak to będzie wyglądać w K-x, dużo pewnie będzie zależało od stopnia używania LV i ilości kręconych filmów. Można by poprosić użytkowników K-7, żeby zobaczyli ile zdjęć, czy minut LV wytrzymają takie zwykłe, liche baterie z kiosku (można zrobić zrzutkę na testowe baterie :))CytatCo w przypadku gdzie nie masz naladowanego dedykowanego akku przy sobie/skończył się - daje ci 200 zdjęć !!!!
Pewnie brak miejsca, paluszki zajmują około 2 razy więcej miejsca niż akumulatorek.szczypiorrr napisał/a:No właśnie zastanawia mnie, czemu dotychczas nie znalazł się producent, który tak skonstruowałby baterię, żeby w jej miejsce wchodziłyby paluszki.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:Pewnie brak miejsca, paluszki zajmują około 2 razy więcej miejsca niż akumulatorek.
miałem to samo z kasetką, to jakaś ściema z tymi bateriami z kiosku, baterie muszą być specjalne i dużo droższe niż zwykłe paluszki, to strasznie wkurzający mit.rysiekll napisał/a:to największa porażka była jak przy koledze z Canonem kupiłem i nie zrobiłem ani jednego zdjęcia
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:miałem to samo z kasetką, to jakaś ściema z tymi bateriami z kiosku, baterie muszą być specjalne i dużo droższe niż zwykłe paluszki, to strasznie wkurzający mit.
Zwykle _alkaliczne_ _firmowe_ baterie AA z kiosku bez problemu działają w k100d i wystarczają na 100-200 zdjęć. A potem jeszcze długo w budziku dożywają swoich dni :)Eldred napisał/a:miałem to samo z kasetką, to jakaś ściema z tymi bateriami z kiosku, baterie muszą być specjalne i dużo droższe niż zwykłe paluszki, to strasznie wkurzający mit.