MATT napisał/a:czytając upragniony test Kasetki na fotopolis mam trochę niedosyt.Cena-ceną,ale
bez przesady z tym porównaniem z D40,Kasetke uważam za lustrzanke pokroju
D50,D70 LUB 400D.I jeszcze to pytanie w podsumowaniu -cytuje,,Jest to kilkaset złotych więcej niż konkurencyjny Nikon D40. Czy warto dopłacić to 400 zł do pentaksa?''![]()
Sam test uważam za trochę niejednoznaczny,niby niema większych minusów ale super
to on też nie jest -w końcu dostał74% a D40-chyba 77%-wkurzające![]()
A tak poza tym wytłumaczcie mi minusy i plusy większej matrycy?
Z tego co wiem większa matryca pozwala na większe odbitki bez utraty jakości,
natomiast uzyskuje większe szumy, Czy tak? jak żle mówie to mnie poprawcie![]()
PZ1, KX i kupa szkieł
Przecież masz info pod każdym zdjęciem. Są jpg i Rawy.Alek napisał/a:PS Czy test byl robiony w jpeg czy RAW?Samo to ze jesli w jpeg robia na fotopolis, dla mnie to zupelny bezsens.
A tego to nie rozumiem. Czyli pokazanie się testu na Fotopolis jest główną przesłanką do zakupu DSLR ? .Alek napisał/a:test 40d pojawil się zaraz po wejsciu na rynek, K100d po pol roku. Winic tez mozna Pentax Polska za to, to inna sprawa. Coz, dobrze ze jest i tak, ale zdanie o tych 400zl to troszke dziwnie brzmi, tym bardziej ze D40 nie daje AF ze szklami AF .....paranoja i nie ma jak marketing. Chyba faktycznie zakupie te szkla Zeissa i tyle i bede tluka slajdy wciaz
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
argawen napisał/a:Czyli pokazanie się testu na Fotopolis jest główną przesłanką do zakupu DSLR ? .
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
argawen napisał/a:Przecież masz info pod każdym zdjęciem. Są jpg i Rawy.Alek napisał/a:PS Czy test byl robiony w jpeg czy RAW?Samo to ze jesli w jpeg robia na fotopolis, dla mnie to zupelny bezsens.
Chodzi mi porowanie tablic z szumami np , t w czym byly robione, te kolorowe?Nie mam czym sprawdzic....:(
A tego to nie rozumiem. Czyli pokazanie się testu na Fotopolis jest główną przesłanką do zakupu DSLR ? .Alek napisał/a:test 40d pojawil się zaraz po wejsciu na rynek, K100d po pol roku. Winic tez mozna Pentax Polska za to, to inna sprawa. Coz, dobrze ze jest i tak, ale zdanie o tych 400zl to troszke dziwnie brzmi, tym bardziej ze D40 nie daje AF ze szklami AF .....paranoja i nie ma jak marketing. Chyba faktycznie zakupie te szkla Zeissa i tyle i bede tluka slajdy wciaz
l_uka napisał/a:argawen napisał/a:Czyli pokazanie się testu na Fotopolis jest główną przesłanką do zakupu DSLR ? .
dokladnie - nie jest!
Wypuszczenie testu tak pozno swiadczy o sewisie - zle czy dobrze, a moze obojetnie. Roznie mozna to interpretowac.
PZ1, KX i kupa szkieł
Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60
l_uka, ale chodziło mi o to, ze z tekstu Alka wynikało, że on nie kupi jednka DSLR z powodu zbyt późnego testu na Fotopolis. Nie wiem czy o to Alkowi chodziło, ale tak to zrozumiałem. Jeżeli Fotopolis jest dla niego wyrocznią, to należy zostać przy slajdach, lub kupić Nikonal_uka napisał/a:argawen napisał/a:
Czyli pokazanie się testu na Fotopolis jest główną przesłanką do zakupu DSLR ? .
dokladnie - nie jest!
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:l_uka, ale chodziło mi o to, ze z tekstu Alka wynikało, że on nie kupi jednka DSLR z powodu zbyt późnego testu na Fotopolis. Nie wiem czy o to Alkowi chodziło, ale tak to zrozumiałem. Jeżeli Fotopolis jest dla niego wyrocznią, to należy zostać przy slajdach, lub kupić Nikonal_uka napisał/a:argawen napisał/a:
Czyli pokazanie się testu na Fotopolis jest główną przesłanką do zakupu DSLR ? .
dokladnie - nie jest!.
PZ1, KX i kupa szkieł
Teraz to zrozumiałemAlek napisał/a:Sorki ale zupelnie mnie nie zrozumiales..........aczkolwiek widze ze za jaks czas Nikon FF z Zeissem ZF bedzie czyms takim
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Ż jest P... p.
PZ1, KX i kupa szkieł
Alek napisał/a:
PS Natomiast teskt typu b dobre A3+ z 6M aparatu to chyba przesada.....zrobienie widoku b drobnymi np skalami, liscmi itd takiego formatu to raczej patrzac na to z bliska , np 30cm to raczej widac interpolacje. 10M aparaty nie wykorzystuja w pelni b dobrych stakek a co dopiero 6M. Jak się pojawi Canon czy N FF z 20M+ i do tego np Zeiss ZF w Nikonie, to dopiero bedzie fajnie. Taki komplet ZF bylby sympatyczny.
PS Ktos mial mozliwosc porownac Limited 77 z Sonarem 85mm 1.4 do Contaxa?
Pentax / Canon
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
PZ1, KX i kupa szkieł
jaka konkretnie matryce masz na mysli?Alek napisał/a:jest tez nowa matryca 16M Kodaka
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Bronek napisał/a:Jak nie wierzysz, to się rozejrzyj - a to winetowanie i nieostrosci
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Bronek napisał/a:Wracajac do szkiel Pentaxa - pojawila się plotka ze DA* maja miec pole krycia obliczone na matryce z cropem 1.3![]()
jaka konkretnie matryce masz na mysli?[/quote]Alek napisał/a:jest tez nowa matryca 16M Kodaka
alkos napisał/a:Gdybym mial wiecej kasy, w tym momencie stzelałbym 5d + 17-40![]()
![]()
![]()
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F