matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Komputer do RAW'ów
Witam

Od kiedy zmieniłem k10 na k20 obróbka RW'ów z czynności czasochłonnej stała się wręcz katorgą. W związku z tym zaraz po świętach zamawiam komputer. Jednak nie do końca wiem co w nim powinno siedzieć, żeby praca na RAW'ach nie odbywała się na zasadzie > dotykam suwaczka > czekam > czekam > czekam > jest ;-)
Obstawiam, że karta graficzna jest najmniej przydatna więc jakiś tani GF9400/9500GT będzie i nie chcę nic więcej, bo nie gram. Co z resztą? Procesor chciałem Athlona x2 coś w okolicach 2,8GHz, 4Gb Pamięci RAM i 500Gb dysku, do tego pudło i wsio. Teraz pytanie czy warto dołożyć 400-500zł do Q9300? Vobis ma całkiem fajną ofertę wyprzedaży komputera opartego o ten procesor, a reszta gratów zostaje właściwie taka sama. Proszę o sugestie i pomysły. Jeśli ktoś miałby ochotę coś skonfigurować to proszę to zrobić na cenach ze stronki magik.com.pl - znam sklep i kupowałbym u nich sprzęt - limit ceny dla 2 rdzeni 1700zł. A jeśli Q9300 jest warty dołożenia paru zł to kupię w vobisie (składałem taką samą konfigurację i vobis wychodzi kilka stówek taniej). Z góry dzięki za pomoc :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matth napisał/a:
Procesor chciałem Athlona x2
Po dziwnych objawach tandemu AMD+LR( nie radził sobie z przejściami tonalnymi. Może to poprawili programiści Adobe, nie wiem) dałem sobie spokój z Athlonami.
Po drugie juz nie uzywam LR.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Wziąłem trial LR - zakatował mój komputer. Nie dało się pracować. Natomiast PSE 7 z ACR, czy RT dają sobie całkiem fajnie radę z K20D na takim sprzęcie:

WinXP, Duron 1800, 756RAM.

lub

Vista, Celeron M 1,7GHz, 2GB RAM (a mam już 3GB i w sumie różnicy między 2 a 3 GB RAM nie zauwazyłem).

Więc więcej chyba zależy od dopracowania oprogramowania niż od mocy komputera.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Z moich skromnych doswiadczeń z AMD to klopot nie tylko Adobe , tak samo dziwnie było
z Gimpem , RT , przegladarkami obrazków . Tak bylo jakiś rok temu czy się poprawilo , nic
mi nie wiadomo - choć jakoś specjalnie też nie szukałem .

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Muszę dodać, że nie jest to może bajka, ale da się pracować. Na 6mpx jest płynnie, na 10mpx też bardzo dobrze. Ostatnio otworzyłem jakiś plik z A350 i było całkiem nieźle, chociaż nie robiłem dużej obróbki, a jedynie pare prostych operacji.

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Coś mi się przypomina, że gdy miałem problemy z PPL, to zainstalowałem zwyczajnego Silky Pixa. O dziwo, SP chodził znacznie szybciej niż PPL (a to przecież na jednym silniku jest). RT też znacznie szybciej działał.

Mój komp to P4 3 GHz, 2 GB ramu - na PPL to i tak jest katorga.

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
to ja się dopiszę mam xp intel dual core 2Ghz, 1Gb ramu używam LR od nie dawna ale wszystko pięknie śmiga i można powiedzieć że odkryłem wywoływanie raw na nowo bo ACR jakiś nie fajny był :-P

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Pentium E5200(podkręcony do okk 3GHz), 4GB RAM(ddr2) i baracuda 500GB, wszystko na płycie gigabyte'a i nie zadławił sie ani razu. LR śmigał ładnie, CS3 + ACR też. Nawet bridge się nie miał kłopotu (fakt, ze rawy z k200 są troche mniejsze).

[ Dodano: 2009-04-11, 14:01 ]
karta grafiki ASUS EAH3450, niestety ma problem z przejściami tonalnymi na monitorze CRT(chyba kwestia przejściówki).

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
A ja polecam komputer oparty o płytę główną by Intel (produkcji Intela a nie doładowany bajerami klon czyli np Asus, Gigabyte etc) do tego procesor E8400/E8500/E8600 + pasywne chłodzenie. Póki co 4GB RAM (pamiętając, że aby obsłużyć więcej niż 3GB trzeba używać 64 bitowej Visty lub 64 bitowej wersji Windows 7) - wystarczą tanie i dobre Kingstony PC800. Co dalej? Szybki dysk na system i drugi duży na archiwa. Porządny zasilacz (np: Antec). Obudowa z dużym tylnym wentylatorem. Karta graficzna - jeśli nie grasz to wystarczy ta wbudowana w płytę, jeśli czasem chcesz sobie pograć to np ATI 4670 (najmniejszy pobór mocy w idle z jako takich nowoczesnych kart) którą można chłodzić pasywnie. Jeśli dużo grasz to cóż... ;) Radzę generalnie wybierać podzespoły pod kątem tego ile lat dostaniesz na nie gwarancji - im dłużej tym lepiej.

Dzięki za opowiedzi :) Faktycznie zauważyłem, że ACR szybciej obrabia niż LR, ale lubię pracować w LR - bardzo mi odpowiada obsługa tego programu i to co z niego otrzymuję. Obecnie mam Athlona 2400+ przetaktowanego na 2700+ czyli około 2,2GHz, ale mam mało ramu i na pewno to dużo psuje. Jednak tak czy inaczej jest to sprzęt stary i chcę go wymienić na coś wielordzeniowego z duużą ilością szybkiego ramu (mam czterysetki). Ciekawe, że zauważacie problemy adobe z amd, a tego nie wiedziałem. Może w takim razie core 2 duo jednak wezmę. Jednak czekam na dalsze propozycje. Aaa pytanie do dwu i czterordzeniowców, jak długo trwa u Was zapis obrobionego już rawa do jpg? Bo u mnie koszmarnie długo.

Jeśli chodzi o system to z tego co patrzyłem na stronce msdnaa to mam do wyboru 64bitowe systemy więc zbyt dużo ramu nie jest problemem ;-) czasami bycie studentem ma swoje plusy :-)

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
gezeb napisał/a:
Z moich skromnych doswiadczeń z AMD to klopot nie tylko Adobe , tak samo dziwnie było z Gimpem , RT , przegladarkami obrazków . Tak bylo jakiś rok temu czy się poprawilo , nic mi nie wiadomo - choć jakoś specjalnie też nie szukałem .

Zupelna nowosc dla mnie, uzytkownika takich CPU jak Duron (razy 2: stary 1Ghz i Applebred 1,6@2,2Ghz), Sempron s462, Sempron s754, Athlon X2 na podstawce AM2+ :-)

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
ja też nie spotkałem się z problemami w ACR, a mam AMD Athlon 64 3000+ i 1GB RAMu.

matth, jeśli po zmianie kompa będziesz sprzedawał to co masz teraz na części, to byłbym zainteresowany RAMem ;-) zakładając ze masz 1GB (2x512) :-P

mdraht napisał/a:
ja też nie spotkałem się z problemami w ACR
Nie pisałem o ACR, tylko LR. Z ACR nie było problemów. Ale to było dawno, za czasów wersji 1.0 LR. Potem już tego nie używałem.

forestowy
[Usunięty]
U mnie siedzi AMD Athlon 64 X2 4000+ , 3 GB Ram, grafika jakiś stary badziew Radeon i nigdy nie miałem problemów ani w ACR ani w LR. Do ACR ładuje po 30-50 sztuk naraz zazwyczaj

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Stosuję zasadę jeden dysk - jedna partycja i polecam ją także tobie. Dlaczego?
1. Padnie Ci dysk, to padnie z tym co miałeś na partycji, a nie także to co było na innych.
2. Postawić system na jednym, program files i zapasowa kopia zdjęc na drugim, na trzecim inne rzeczy - nie dość, że szybciej, to i pełna kulturka z danymi :-)
3. Potrzebujesz przenieść dane - otwierasz obudowę, 2 śrubki, wyciągasz i gites. Nie musisz bawić się w kopie na płytach (które i tak padają po kilku latach).

Ja siedzę na AMD Athlon X2, Ati HD Radeon 3450 i 2gb ram i nie widzę żadnego problemu z obsługą jakiegokolwiek programu ze stajni Adobe.

:-B

ysiulec, nie pytałem o dyski :-P

forestowy, a próbowałeś załadować na raz 100-200? ;-)

mdraht, nie będę starego rozbierał, to dobra maszyna do normalnego pisania/liczenia/latania po necie i trafi do domu na emeryturę.

Na razie nic konkretnego nie padło.. A jak się mają ramy 800 do 1066? Bo mogę wziąć athlona x2 starszej generacji z 800, albo na socket am2+ i założyć 1066, tylko czy wydajność będzie lepsza niż trochę szybszego proca i słabszych ramów?

forestowy
[Usunięty]
matth napisał/a:

forestowy, a próbowałeś załadować na raz 100-200? ;-)

100 mi się zdażyło :-)

Największy przyrost mocy odczujesz dokładając RAM'u

forestowy, no domyślam się, ale jaki jest sens inwestowania w staaare ramy, wolne dyski i starego proca o starej płycie nie wspomnę?
Na razie konfiguracja wygląda tak:

Athlon X2 7750
Płyta siakaś pewnie gigabyte'a
Patrioty 2x2048 1066MHz
GF9400GT 512MB z pasywnym chłodzeniem (ciiisza :-) )
Segate Baracuda 500GB 32MBcash
Pudło z zasilaczem 400W
~1600zł

Podobny zestaw tylko z procesorem E7400 i płytką intela pod niego ~1900zł

Jakieś sugestie?

matth napisał/a:
Pudło z zasilaczem 400W
Jaki zasilacz ?

forestowy
[Usunięty]
matth, nie napisałem tego w kontekście inwestowania w zabytki. To ogólna zasada która się sprawdza w zabytkach i nowym sprzęcie. Sens takiej inwestycji to osobna kwestia i najcześciej indywidualna uzależniona od $

Twój zestaw jest ok, E7400 sobie daruj a te 300 pln zainwestuj w elektrownie bo coś mi się zdaje że to lipne 400W jest

Skocz do: