jacgyver  Dołączył: 13 Gru 2007
[obiektyw] nie działa automatyka przysłony
Witam,

do wczoraj kiedy założyłem manualny obiektyw pentaxa przesona działała bez problemu (w obiektywie kitowym i telezoomie z pozcją A). Po założeniu manualnego obiektywu najpierw widziałem że przysłona była domknięta, mimo pierścianiaustawionego na całkowite otwarcie (myślałem że coś nie tak z tym obiektywem). Po kilku próbach i ponownym założeniu ob. manualnego zauważyłe że już mi otwira maksymalnie przysłonę (pierścieniem) natomiast kit i obiektyw z pozycją A ciągle pracuje na zamkniętej przysłonie.
Nie mam pojęcia co się mogło stać.
Popychacz przysłony w body mogę przesuwać bez problemów i po puszczniu wraca do pozycji górnej.
Macie pomysły co jeszcze mogę sprawdzić?
Styki raz przeczyściłem i dalej nic.
Wszysktie obiektywy z bagnetem pentax K

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Nie wiem o jakim korpusie piszesz, mniemam że chodzi o K10D. Generalnie jak zakładasz jakikolwiek obiektyw, ze sprawnym mechanizmem, na bagnet K, to przesłona powinna być otwarta na max.
jacgyver napisał/a:
Po założeniu manualnego obiektywu najpierw widziałem że przysłona była domknięta, mimo pierścianiaustawionego na całkowite otwarcie (myślałem że coś nie tak z tym obiektywem).
Ja też bym obstawiał na problem z obiektywem, aczkolwiek:
jacgyver napisał/a:
Popychacz przysłony w body mogę przesuwać bez problemów
I to jest chyba problem. U mnie w MESie i w K10D on powinien być nieruchomo. Raz też miałem z tym problemy i dzialo się tak jak u Ciebie - chodzil luźno i nie działało przymykanie. Serwis rozwiązal problem, a w karcie gwarancyjnej doszło "Regulacja mechanizmu przesłony".

W serwisie jako płenta mówili by nie pchać paluchów do tego mechanizmu, albo przynajmniej nie gmerać w nim za dużo :)

Mogę dodać tylko że od momentu kiedy manualny obiektyw zaczął dziłać jak trzeba to przestały działać automatyczne.
Chciałbym się obyć bez serwisu ale widzę że raczej będzie z tym ciężko.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
jacgyver napisał/a:
Mogę dodać tylko że od momentu kiedy manualny obiektyw zaczął dziłać jak trzeba to przestały działać automatyczne.
No bo to jest efekt właśnie. Bolec nie naciąga wajchy w obiektywie więc działa on na przesłonie roboczej.

Natomiast w kitach i innych bez pierścienia przysłon jak obiektyw jest zdjęty to przesłona jest zamknięta. Jak zakładasz na aparat to bolec nie naciąga popychacza przesłony w obiektywie i dlatego działają one nadal na zamkniętej.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
jacgyver napisał/a:
zaczął dziłać jak trzeba
To znaczy jak? Jest otwarty cały czas gdy jest założony na body niezależnie od pozycji pierścienia czy pracuje na roboczej?

nemo napisał/a:
jacgyver napisał/a:
zaczął dziłać jak trzeba
To znaczy jak? Jest otwarty cały czas gdy jest założony na body niezależnie od pozycji pierścienia czy pracuje na roboczej?

Pracuje na roboczej, podobnie jak inny obiektyw ze stkami I pozycja A ktory dziala tylko w manualu na przeslonie roboczej

Czyli rozwaliłeś mechanizm przymykania przysłony. Niestety do serwisu...

nemo napisał/a:
Czyli rozwaliłeś mechanizm przymykania przysłony. Niestety do serwisu...

Orientujecie się czy jest to wymiana czy naprawa/regulacja mechanizmu.
Wolałbym to oddać gdzieś na miejscu do serwisu nawet jeśli bym musiał zpałacić (oczywiście w pewnych granicach) ale mieć zrobione możliwie szybko.

Zdaje się, że to chodzi tylko o poskładanie tego co się rozsypało ale pewny nie jestem.

Chodziło o to żeby założyć sprężynkę która ciągnie popychacz przysłony w body w dół. Doszedłem do tego po głębszej analizie działania. A już miałem w planie rozkręcanie chociaż się tego bałem.

Pozdrawiam Pentaxową brać

frodymator  Dołączył: 26 Maj 2007
Witam!

Wydaje mi się, że mam ten sam problem - nie działa mechanizm przymykania przysłony. Mam zamiar udać się z nim do serwisu - i tutaj moje pytanie:

Możecie polecić jakiś dobry, sprawdzony serwis lub znajomego speca w Rzeszowie? Ewentualnie przy okazji, miejsce w którym możnaby zreperować mechanizm zoomu w lampie (metz'a tym razem).

Z góry dzięki za odpowiedzi!

I wesołych Świąt Bożego Narodzenia wszystkim! ;)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
pozwolę sobie odkopać
jacgyver, jak sobie poradziłeś z naprawą bez rozbierania body?

frodymator, jak sobie poradziłeś z tym problemem? zrobił to ktoś w Rzeszowie czy poleciał aparat do serwisu?

dzięki

Skocz do: