dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Parasolki, parasolki - Bardzo fajne 2w1
Allegro dobre na wszystko.
Po ostatnich bojach z aurą postanowiłem zakupić nowe parasole (związek z fotografią zaraz ujawnię).
Na allegro znalazłem przeciekawe parasolki, profotograficzne rzecz jasna.
Są klasycznie czarne od strony zewnętrznej, a od wewnątrz matowo-srebrne.
Jak znalazł do odbicia flesza na jesiennych sesjospacerach w niepewną pogodę.
Dziś przyszły, ale jeszcze nie odebrałem z poczty. Jak dostanę to zamieszczę mały test działania. Mam nadzieję że się sprawdzą w roli rozpraszaczy światła.
Poniżej zdjęcia parasoli( z allegro niestety) i linki do aukcji:

mniejszy:
http://www.allegro.pl/ite...er_jakosc_.html
duży:
http://www.allegro.pl/ite...osc_tanio_.html

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Sprytne. To matowe cos moze ladnie zmiekczac swiatlo :-)

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
z niecierpliwością czekam na test ;-)

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
Rozeszły się na pniu :-(
Ciekawe, czy będzie miał białe w środku (bo w podlinkowanych aukcjach pisze o jasnym popielu).
Pozdr.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Są już ponownie wystawione :-)
Też czekam na test. Mam jeszcze takie trochę lamerskie pytanie - czy rozpraszająca parasolka może zastąpić softbox? (chciałem sobie zrobić własnoręcznie softbox do zwykłej, zewnętrznej lampy błyskowej ale na razie leń bierze górę i rozglądam się za tańszą gotową alternatywą)

piotrecius napisał/a:
czy rozpraszająca parasolka może zastąpić softbox?

w pewnym stopniu tak

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ale to zależy od wielkości tego stopnia, o którym pisze Dan.

Od stopnia i nie tylko ;-)

A czy do bezcieniowych fotek niewielkich przedmiotów na potrzeby np. aukcyjne ten stopień wystarczy? ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Softbox o wilele lepiej rozłoży Ci cienie, dając wrażenie bardziej miękkich. Ale to też zależy od wielkości doftboksa (im większy tym lepiej) i od odległości tegoś od celu (im bliżej tym lepiej).

piotrecius napisał/a:
A czy do bezcieniowych fotek niewielkich przedmiotów na potrzeby np. aukcyjne ten stopień wystarczy?

W zupelnosci.

dan, Michu, dzięki za wyjaśnienia :-B :-B
dwakleszcze, przepraszam za ten OT w Twoim wątku i czekam na opinie o zakupionych wielofunkcyjnych parasolkach :-)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
To ja się podepnę pod temat.
Na allegro są te teraz takie 2 w 1 - biała (dyfuzor) z możliwością nałożenia od zewnątrz warstwy odbijającej. Zastanawiam się, czy nie można by takiej parasolki wykorzystać w plenerze do makrofotografii.- W ostrym, południowym świetle używałbym jej jako dyfuzora nad fotografowanym obiektem, a w ciemnym miejscach użyłbym flesza z zapiętą na parasolce warstwą refleksyjną. Mam teraz coraz więcej do fotografowania i kombinuję jak sobie skompletować mobilne (własny grzbiet :-/ ) "studio" do makro. Póki co przechodzę przez etap domowej roboty dyfuzorów, pojemniczków po serkach itd, ale to jeszcze nie to.
Wszelkie uwagi mile widziane :mrgreen:

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
odświeżam temat.. szukam jednego parasola takiego, jak z pierwszego posta. Czydwakleszcze możesz podać nazwe użytkownika sprzedającego? Bo linki do aukcji już nieaktualne

user  Dołączył: 27 Mar 2008

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Co nam po archiwum, jak już nie ma takich na allegro.... :-/

user  Dołączył: 27 Mar 2008

Skocz do: