beagle2 napisał/a:1. Auto WB nie dziala w pomieszczeniach ze sztucznym oswietleniem i zdjecia sa zoltawe.
Po ustawieniu WB recznie wszystko jest ok.
marucha napisał/a:Ad. 1. - w przypadku takiego oświetlenia (a w zasadzie to zawsze) trzaskaj RAW'y, w końcu trzeba korzystać z dobrodziejstwa tego formatu (fakt - trzeba potem na kompie trochę się pobawić, ale już nieraz uratowało mi to d**ę
Pentax K100d + kit + helios 44-6 + jupiter 37a + mir + 2xpierścienie
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
CytatI nie rozumiem dlaczego trzaskanie w RAW-ach miało by tu coś zmienić,czy wtedy zdjęcia nie są żółtawe????
Cytatteraz przed każdym zdjęciem muszę ustawiać ręcznie WB????
Bronek napisał/a:Po wylaczeniu aparat zapamieta albo i nie Twoje ustawienia, nie wiem jak to wyglada w kasetce (w kadyszce mozna wybrac jakie ustawienia aparat ma pamietac).
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Stich napisał/a:I nie rozumiem dlaczego trzaskanie w RAW-ach miało by tu coś zmienić,czy wtedy zdjęcia nie są żółtawe????
I załóżmy że mam taką sytuacje robie zdjęcia w domu podczas świąt,jest wieczór,w związku z tym mamy oczywiście sztuczne oświetlenie,i teraz przed każdym zdjęciem muszę ustawiać ręcznie WB????Czy mogę to zrobić raz i aparat to zapamięta???Bo zakładamy że zdjęcia będą robione w jednym pomieszczeniu gdzie warunki oświetleniowe będą takie same.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
folab napisał/a:czy ten drugi ma w sobie pierwszy?
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Pentax / Canon
folab napisał/a:Eefkt takiego ustawienia jest fatalny,kolory w odcieniu żółto zielonym! Ustawiałem na różne odcienie bieli nic to nie daje i wątpię by szara karta coś poprawiła.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
bEEf napisał/a:Jak wrócę do domu postaram się zrobić parę fotek na różnych ustawieniach
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron