Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Cytat
Dla pewnej grupy internautów handel na aukcjach internetowych to intratne źródło dochodu. Jednak niewielu z nich zdaje sobie sprawę, że zyskami osiągniętymi przez internet też trzeba podzielić się z państwem. Niestety, dotarcie do informacji o zasadach płacenia podatku od transakcji zawieranych w Internecie nie jest łatwe, donosi "Rzeczpospolita".
Podatki ściągane są nie tylko z działalności zarobkowej firm i dochodów osób legalnie zatrudnionych. Według przepisów także osoby nie mające zarejestrowanej działalności gospodarczej, a trudniące się okazyjną sprzedażą na aukcjach internetowych powinny rozliczać się z fiskusem.
Internetowi handlarze powinni zwrócić uwagę na dwa podatki: od czynności cywilnoprawnych i dochodowy od osób fizycznych, informuje "Rzeczpospolita" za serwisem Podatki.pl
Ten pierwszy trzeba zapłacić, jeśli cena na aukcji wyniesie lub przekroczy 1 tys. zł. Może być odprowadzony przez sprzedawcę lub nabywcę. Uwaga: jeśli fiskus go nie otrzyma, ma prawo domagać się jego zapłaty od tej strony, od której wygodniej jest mu pobrać podatek.
[Allegro.pl - najwięcej ofert, najlepsze ceny, sprawdź!]
Podatek dochodowy od osób fizycznych dotyczy sytuacji, gdy transakcja jest dokonywana przed upływem pół roku licząc od końca miesiąca, w którym przedmiot został kupiony oraz gdy sprzedający osiągnął w jej wyniku jakiś zysk. Oczywiście istnieją różne wyjątki, gdy okres ten jest dłuższy, ale dotyczą one rzeczy stosunkowo rzadko oferowanych na internetowych aukcjach (np. Nieruchomości).
W przypadku, gdy internauta uzyskuje ze sprzedaży na aukcjach znaczne dochody lub odsprzedaje przedmioty kupione od innych osób w celu osiągnięcia zysku, konieczne może być płacenie VAT lub zarejestrowanie własnej działalności gospodarczej.
"Rzeczpospolita" ostrzega także, by ostrożnie podchodzić do zakupów towarów od sprzedawców, oferujących przedmioty w polskich serwisach internetowych, ale wysyłających towar z zagranicy. Jeśli sklep znajduje się poza terytorium Unii Europejskiej, konieczne może być zapłacenie cła lub podatku VAT (w zależności od ceny i rodzaju towaru).
Gazeta przytacza tutaj sprawę niemieckiego sprzedawcy, który sprzedając towary poprzez polskie serwisy aukcyjne, wystawiał w Niemczech faktury zawierające dane polskiego klienta. Pomimo, iż klienci wpłacali pieniądze na rachunek bankowy w Polsce, teraz otrzymują pisma od urzędów celnych z żądaniem zapłaty zaległych należności. Sprawa jest jeszcze w toku.
Tymczasem polskie serwisy aukcyjne wcale nie kwapią się z informowaniem swoich użytkowników o przepisach związanych z handlem przez internet i konsekwencjami grożącymi ich nieprzestrzeganiem.
Temat płacenia podatków przez handlujących w internecie, w miarę szczegółowo opisał serwis Podatki.pl w artykule: "SPRZEDAŻ PRZEDMIOTÓW NA AUKCJACH INTERNETOWYCH". Dostęp do artykułów jest bezpłatny, ale najpierw trzeba się tam zarejestrować.
nie ma mnie w internecie
Pozdrawiam
Arti
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Pozdrawiam
Arti
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
Arti napisał/a:jungli, Samochodu nie zarejestrujesz jak na umowie nie będzie stempla na ten przykład, nawet jeśli to grat za 500 zł.
nie ma mnie w internecie
Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
Oj bywają. A to dlatego, że wśród urzędników jest mnóstwo ludzi, którym wydaje się, że fakt bycia urzędnikami czyni ich największymi mędrcami lub nawet panami losu ludzkiego. Mój ulubiony przykład:tatsuo_ki napisał/a:ale ponoc i wieksze jaja bywaja w urzedach...
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
pjak napisał/a:coś masz nieaktualne informacje.
Nie dalej jak dwa tygodnie temu zarejestrowałem auto, bez składania deklaracji PCC.
Pozdrawiam
Arti
Arti napisał/a:Co do urzędów.. ja dobrze wiem jak to wkurza, ale tam tez ludzie pracują... mądrzy, głupi, źli, dobrzy... No i do tego dochodzi brak komunikacji między urzędami wszelkiej maści. A jeszcze do tego wiecznie zmieniające się prawo... Przecież nikt nad tym już chyba nie nadąża...
K100D + krótki kit + APO 70-300 + Metz 48
Contax 139Q + parę MLek
Arti napisał/a:pjak napisał/a:coś masz nieaktualne informacje.
Nie dalej jak dwa tygodnie temu zarejestrowałem auto, bez składania deklaracji PCC.
Ale miałeś normalną umowę kupna-sprzedaży? No to się mogło coś zmienić. Ja kiedyś nie moglem złożyć wniosku o rejestrację CB-radia, bez stempelka, mimo że radio było warte 200zł..
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"