macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Fafniak napisał/a:
zorzyk napisał/a:
XP/Vista 64 bit.
- no fakt - tylko trzeba miec wersje 64....

32 bitowy Windows Server 2003 potrafi obsłużyć nawet 16GB RAM.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
nie pamietam jak to sie dokladnie przeliczalo ( czy samo 2^32 dla 32bit czy jakies ograniczenia zalezne od systemu), a szukac teraz (w pracy jestem ) nie moge za bardzo, znalezlem cos takiego:

Bezpośredni dostęp do większej ilości adresowalnej pamięci:
32-bit system: 4 GB wirtualnej pamięci i 64 GB max RAM
64-bit system: w teorii, 16 Exabytes (16 bilionów GB)
Windows Server 2003 x64 Editions: 16 TB wirtualnej przestrzeni
adresowej i 1 TB max RAM

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
dpodlejski, tak, desktop. Ale nie wiem, czy Vista miele więcej dyskami - no miele, ale jak ma mało pamięci. Pamięć to przyczyna raczej, nie dyski.

Miele i to dużo więcej - to widać gołym okiem. Niestety nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić utilsami z sysinternals jak to wygląda od strony liczb, ale dioda dysku mimo 2GB RAMu i wyłączonego Aero bardzo intensywnie mrugała. XP na tym samym sprzęcie korzysta z dysku dużo mniej. Podejrzewam, że głownie to ma taki katastrofalny wpływ na czas pracy Visty na baterii.

BTW, artykuł w temacie: http://www.joemonster.org...crosoftu-rzadzi
;-)

[ Dodano: 2008-01-08, 18:30 ]
vertiico napisał/a:
nie pamietam jak to sie dokladnie przeliczalo ( czy samo 2^32 dla 32bit czy jakies ograniczenia zalezne od systemu)

Problem w tym, że mało aplikacji jest 64-bitowych, więc system potrafiący użyć więcej RAMu nie da tak dużo jak możnaby oczekiwać. Cały czas pojedynczy program nie może użyć bez sztuczek pamięci większej niż przestrzeń adresowa.
Tak że znaczną różnicę w działaniu Photoshopa będzie widać dopiero jak wyjdzie jego 64-bitowa wersja.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
dpodlejski napisał/a:
znaczną różnicę w działaniu Photoshopa będzie widać dopiero jak wyjdzie jego 64-bitowa wersja.

Trial CS3 na 32bit WinServer 2k3 umożliwiał w opcjach ustawienie maksymalnej ilości używanej pamięci na ~1,8GB (nie wiem czemu tylko tyle), a na 64bit WinServer 2k8 RC0 pozwala maksymalnie ustawić 3,2GB (czyli tak jak być powinno dla 32bitowej aplikacji).

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
O, temat który mnie interesuje. Muszę pobrać system do nowego kompa: 2 rdzenie, 4GB ramu. I teraz msdn daje mi do wyboru Viste Business 32/64bit, XP Profesionala 32/64bit (ang), Servery 2003 32bit i 2008 32/64bit. Wiem, że 32bit XP nie obsługuje tyle pamięci. Co byście polecili z tej składanki? Nie interesują mnie zabawki typu aero itd.. Ma być stabilnie i wydajnie :-)

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
jak stabilne i wydajne to tylko Server ;-) okrojony z niektórych rzeczy ale na pewno szybszy i wydajniejszy:)
2008/64 bit będzie git :-D

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
matth, vista64 bit only. XP 64bit to zło, jeśli już, to 32bit, ale, jak sam wiesz, wtedy kawał pamięci leży odłogiem i to więcej niż "zjada" vista. Przy 2 rdzeniach i 4GB RAMu wybór jest jeden i nie daj sobie wcisnąć kitu wielbicielom "oldskulu" ;)

Server też może być, ale nie używałem, to nie wiem.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Vistę Business 64bit :?: (aero można chyba wyłączyć :?: )

choć ja bym pewnie przetestował Server 2008 64bit ;-)

opiszon napisał/a:
(aero można chyba wyłączyć

Wszystko można wyłączyć, ale jeśli nie ma się kiepskiej grafiki (takie mocno kiepskiej), to nie ma to wielkiego sensu. No, chyba, że komuś się wizualnie nie podoba.

Dzięki za szybki odzew :-) Tak generalnie to rozważam już tylko 2008 servera i viśtę, oba są dostępne po polskiemu. Tylko nie chce mi się instalować dwa razy.. Ech trzeba będzie przekopać internet co by o tym 08 coś się dowiedzieć :-?

[ Dodano: 2009-04-17, 14:32 ]
bEEf, aero mocno obciąża system? Grafe mam jakiegoś radka taniego, bo do niczego poza wyświetlaniem obrazu grafy nie używam :-D

bEEf napisał/a:
No, chyba, że komuś się wizualnie nie podoba

no :-)
jakoś przemogłem się do Luny w XP, ale i tak mam zainstalowane ZuneTheme, bo standardowych przeżyć nie mogłem

matth napisał/a:
Ech trzeba będzie przekopać internet co by o tym 08 coś się dowiedzieć :-?

co tam ważnego - parę rzeczy wyłączasz, parę włączasz, doinstalowujesz DX i masz to samo co w Viście, tyle że lepiej ;-)

[ Dodano: 2009-04-17, 14:34 ]
choć jak miałem kiedyś Server 2003 zainstalowany, to jedyna rzecz która mi nie chciała działać, to mój PenDrive - w TC działał, w Eksploratorze nie :roll:

a tak to nie stwierdzono większych kłopotów :-)

opiszon, a co tam do włączenia i wyłączenia będzie? ;-) Ech i pomyśleć, że za czasów win95 wiedziałem o tym badziewiu prawie wszystko, a tera pełna systemowa degeneracja :mrgreen:

Cytat
bEEf, aero mocno obciąża system? Grafe mam jakiegoś radka taniego, bo do niczego poza wyświetlaniem obrazu grafy nie używam

Też mam w pracy jakiegoś taniego radka sprzed paru lat i różnicy nie widzę. Byle obsługiwał DX-a z sensowną prędkością. Aero obciąża grafikę, która przy pracy z desktopowymi aplikacjami i tak się nie wysila, a nie cały system. Może przy pracy na granicy pamięci ma to jakiś wpływ (zawsze jakiś tam jedna usługa mniej odpalona), ale to detal. Raczej wiem, co mówię, bo z racji tego, że klepię soft często przełączam między Aero/"Temat jak w XP"/"Standardowy Windows", bo muszę testować zachowanie aplikacji. Mam 4GB ramu i Vistę Business 64Bit.

matth napisał/a:
a co tam do włączenia i wyłączenia będzie? ;-)

myślę że pan Google ci odpowie zdecydowanie lepiej niż ja (szczególnie że 2008 na oczy nie widziałem ;-) )

bEEf napisał/a:
Raczej wiem, co mówię, bo z racji tego, że klepię soft często przełączam między Aero/"Temat jak w XP"/"Standardowy Windows", bo muszę testować zachowanie aplikacji.

no to wracam do klepania kodu w dżawie :-P (ja za to przełączam się między różnymi przeglądarkami, żeby zobaczyć co i jak ;-) )

bEEf, a jak ze stabilnością visty? Pewnie ją zassam, to samo jądro co server, a bajery zawsze można wyłączyć. Włączyć ich w serverze się jednak nie da ;-)

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
ja miałem problem ze sterownikami do servera i niestety mnusiałem odpuścić

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
matth napisał/a:
Włączyć ich w serverze się jednak nie da ;-)

E tam, z tego co pamiętam to wszystko się da. :-)

Używałem Servera przez pół roku, bardzo przyjemnie chodził. Przeszkadzało mi jedynie to, że niektóre programy (głównie te stare i proste) nie chciały za Chiny Ludowe ruszyć. Ale tak samo się działo na Viście.

Teraz wróciłem do XP, mam tutaj wszystko co potrzebuję do codziennej pracy/zabawy. A do zdjęć, grafiki itp postawiłem sobie na spróbowanie Siódemkę 64bit (RC). Imho jest dość spory przeskok w pracy nad obrazkami wszelakimi pod 64bitowym systemem. Na początku tego nie widać, ale jak wróciłem z WS08 do XPka to poczułem.
*puf*

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
matth napisał/a:
Włączyć ich w serverze się jednak nie da ;-)
Ta :-) Praktycznie wszystko z Visty sie da wlaczyc na serwerze.

j+, no niestety na 7 trzeba poczekać..

dzerry, no to już nie wiem co tu zasysać :-P

Jakieś konkluzje z vista vs. server 08? Nigdy serwera windowsowego nie stawiałem, ale jest i trochę kusi. Nie wiem czy słusznie. Generalnie odstrasza mnie zasobożerność visty, ale czy serwer jest lżejszy?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
matth napisał/a:
Jakieś konkluzje z vista vs. server 08?
NIe mam konkluzji, bo nie uzywalem Visty :-) Sterowniki robione pod Viste dzialaja mi z calym hardwarem, od plyty przez karty, kamerke, mini diska i inne p*****. Minolta Dual Scan III chodzi na sterownikach XP. Epson na sterownikach od VueScana. Server mi smiga, mimo, ze z Aero. Wbudowane odzyskiwanie systemu z backupu uratowalo mi skore juz pare razy. System jest naprawde leciutki, a mozna go jeszcze bardzo odchudzic. Jedyny bol na jaki napotkalem to brak mozliwosci odpalania rozszerzen Media Playera - Trojki se nie poslucham on-line. Gry na tym raczej nie chodza. Nie udalo mi sie tez zainstalowac Rebirth - program muzyczny. Poza tym miod.

Polecam http://www.win2008workstation.com/wordpress/ Jest tez tam programik, ktory jednym kliknieciem wlacza/wylacza potrzebne/niepotrzebne funkcje. Pare minut na poczatku trzeba jednak poswiecic na konfiguracje, bo zaraz po instalce, jako desktop raczej srednio jest uzywalny.

Skocz do: