deathline  Dołączył: 23 Wrz 2008
Nissin 350T + PENTAX K200D = suicide?
Witam. Przyszło mi robić zdjęcia z lampą Nissin 350T, pod K200D.
Jak duży robię błąd? Istnieje ryzyko usmażenia aparatu? (Lampa ma tylko centralny styk, fabrycznie wytwarza 175V, nie wiem czy była modyfikowana.) Zrobiłem kilkanaście zdjęć, i jak na razie wszystko działa...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
deathline napisał/a:
wytwarza 175V

jeżeli to prawda, to bym więcej nie kombinował z tym sprzętem

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
deathline napisał/a:
fabrycznie wytwarza 175V
deathline napisał/a:
Zrobiłem kilkanaście zdjęć, i jak na razie wszystko działa...
I na tym poprzestań. Bezpieczne napięcie dla K10D to w okolicach 6,5V. W k200D pewnie podobnie.
link

Poza tym, masz odwagę :evilsmile:

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Ja bym stanowczo odradzał. Pentax dla takiej kadysi podawał że bezpieczne jest chyba 20, dla K200D pewnie wiele sie nie różni. Owszem - niektórzy mówili że i na 200V robili i im działało. Ale ile będzie działać przy czymś takim?

[ Dodano: 2009-03-26, 18:12 ]
argawen napisał/a:
Bezpieczne napięcie dla K10D to w okolicach 6,5V.
O! Tym bardziej dobrze wiedzieć :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Desmond napisał/a:
Tym bardziej dobrze wiedzieć :)
Przynajmniej tak napisali w linku, który podałem. Coś tam przebąkują o 30V, ale lepiej chuchać na zimne :-P

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
argawen napisał/a:
Coś tam przebąkują o 30V, ale lepiej chuchać na zimne
Na pewno lepiej podłączyć 30V niż 175V. Ja bym w życiu nie zaryzykował, napierw bym błysnął sobie prosto w oczy bym nie trafił lampą w stopkę i by mi przeszła ochota na
Cytat
suicide
aparatu.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Wygląda ciekawie, chociaż pełnej specyfikacji nie znalazłem. Jeśli już ją masz, to na Twoim miejscu kombinowałbym z jakimś optotriakiem czy coś.
*puf*

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Przerabiałem tę lampę do bezpiecznej współpracy z kadyszką. Dodałem powszechnie znany układ z cyberfoto - optotriak, dwa rezystory i kondensator, których wartości dobierałem doświadczalnie. Sam optotriak powodował blokowanie się lampy po pierwszym błysku. Po lekturze postów z doniesieniami o poprawnej współpracy lamp mających wysokie napięcie na stopce z kadyszką zastanawiałem się czy jest sens przerabiać Nissina ale stwierdziłem, że jednak szkoda byłoby zepsuć sprzęt za 1500PLN przez własne lenistwo i chęć zaoszczędzenia kilku złotych. W przypadku poprzedniego aparatu (Minolta A1) mogłem sobie pozwolić na podłączanie lamp z wysokim napięciem bo i tak odbywało się to przez złącze synchronizacyjne a sam aparat miał na tym wyjściu optotriak.

Skocz do: