paablof  Dołączył: 07 Maj 2006
  jaki portretowy??
witam
możecie mi doradzić jaki powinien mieć w miare dobre paramerty obiektym manualny głownie do portretów(jaki zoom, jaka firma)i czy warto zwracacuwage na obiektywy bez styków? tak aby zmieścić sie do100 - 200zł - miałem tokine ale była "krótko" wieczna..jak padla to juz na maksa i tak sobie zostalem z 50tka:)

dodam ze mam ME SUPER i jestem przyzyczajony do mocnych konstrincji [obycie z zenkiem:) ] :lol:

tomeczz Dołączył: 27 Kwi 2006
50tka to niezla portretowka wiec sporo nie tracisz nie majac nic dluzszego.

Za 200 pln to tylko zoom pentaxa. Polecam smc M 35-70 2,8-3,5. Mam to szklo i jestem bardzo zadowolony, choc jest troche sporawych gabarytow. Druga alternatywa to smc A 35-70 3,5-4,5. Jest bardzo zgrabny, z nieco malym swiatlem.
Oba te objektywy to przesuwne zoomy. bardzo wygodne w kadrowaniu. Do zoomow 2 pierscieniowych jakos nie moge sie przekonac. Ale to kwestia przyzwyczajenia

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
W tej cenie stanowczo polecam Ci Jupitera 9 85/2. Co prawda będzie to wymagało przejściówki M42->K + ewentualnie mały otwór na bolec zatrzaskujący obiektyw, ale za to uzyskasz szkło o stosunku jakość/cena nie do pobicia.
"50" sprawuje się jako portretówka średnio. Osobiście raczej nie lubię nią focić ze względu na zniekształcenia występujące jeszcze przy tej ogniskowej. Świetnie nadaje się do uchwycenia całej postaci, lecz typowe "popiersia" wychodzą już z zauważalnym wyolbrzymieniem pierwszego planu.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Jezeli lubisz ciut dluzsze ogniskowe to swietny wg mnie jest SMC-M 135/3,5 - to natansze chyba szkielko oryginalne o tej ogniskowej - piekne, male i poreczne - wystawilem w gieldzie i na Allegro... Ciut tylko drozej niz te 200zl...

Inne oryginaly od 85-135mm to niestety znacznie wieksze pieniadze... Piekny np jest SMC-M85/2 ale to obecnie koszt 500-600zl minimum jak mi sie wydaje... :-|

Jesli trafisz na dobrego Jupitera jak radzi Michu (tyle, ze to mala loteria :-> ) to mozesz byc faktycznie b. zadowolony...

Pzdr
Spinner

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
tyle, ze to mala loteria

Cóż życie byłoby warte bez małego dreszczyku emocji?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak sie bardzo uprzesz to mozna portret i obiektywem 20mm zrobic - patrz fotki w Galeri z pleneru w Bieszczadach ;-)
Ale generalnie zalecany jest jednak obiektyw z zakresu 80-135. 50 faktycznie przerysowywuje. Ja lubie 135 mm, a swoj jak na razie najlepszy (wg mnie, bo mi sie podoba) portret zrobilem Jupiterem 200mm. Ale raczej nie polecam tej ogniskowej.
Szkielka polecal Spinner, nic dodac. Moze tylko ze kiedys mialem Takumara 135/2.5 mimo roznych o nich opiniach, mi wystarczal, a i czasem tesknie za tym swiatlem i minimalna odl. ostrzenia. Mam teraz SMC M135/3.5 (oczywiscie od Spinnera) i tez go lubie.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ja mialem do portretu (i do krajobrazu też) SMC K 3,5/135. Był swietny! Piękny bokeh, niektórzy mówią że pod tym względem jest lepszy niż SMC M 3,5/135. Ale jst troszke większy i ma gwint filtra 52mm. Jeżeli lubisz dłuższy portretowy to może uda Ci się gdzieś znaleźć CZJ Sonnara 3,5/135. Tylko licz się z tym. ze zapłacisz za niego prawie tyle ile za SMC o tych samych parametrach, a jak sobie doliczysz przejściówkę, to może Cię wyjść drożej.... Obiektyw ten uchodzi za rewelacyjny m.in. do portretu, i ostrzy bodajże już od 1,2m (SMC M 135/3,5 i SMC (K) 135/3,5 ostrzą od 1,5m) a to przy portrecie się przydaje....
Pozdr

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Moje próby wskazują na to, że jednak do portretu 135mm to minimum. Bardzo sympatycznie wychodzą przy dłuższych ogniskowych, właśnie rzędu 200mm.

zubryn  Dołączył: 19 Kwi 2006
Długość ogniskowej to jednak chyba zalezy kiedy chcemy robić portrety. Jeśli to zdjęcia pozowane, gdzie można osobe ustawić to myślę że przedział pomiędzy 80 - 100 mm wystarczy. Ale jesli chcemy uchwycić ludzi portretowo w naturanym ich środowisku, przy codziennych zajęciach, na spotkaniu towarzyskim - to zgodzę się z fotonyf-em - 135mm, a najlepiej 200 mm.
Z moich doświadczeń wynika, że ludzie sie peszą jak stajemy metr czy 1,5 od nich. Przestają być soba. A z 2-3 metrów myślą że robisz zdjęcie ogólne i nie zwracją na ciebie uwagi.
Jak oglądam allegro to do 200 zł ciężko bedzie Ci znaleźć firmowy Pentaxa - oferta Spinnera jest całkiem niezła - tylko troche ciemny, ale za to będzie pracował lata (seria K).
Ja mam pentacona 4/200 (jeszcze ciemniejszy niż spinnera :mrgreen: ) i jestem z niego całkiem zadowolony. Bardzo dobry mechanicznie i całkiem ładnie ostrzy i ma masęęęęęęęę listkówwwwwwwwww :!:
No ale jest na m42 i używanie przejściówki nie jest wygodne, chyba że zrobisz otwór pod bolec bagnetu jak radzą chłopaki.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Marek napisał/a:
a mialem do portretu (i do krajobrazu też) SMC K 3,5/135. Był swietny!
...
Jeżeli lubisz dłuższy portretowy to może uda Ci się gdzieś znaleźć CZJ Sonnara 3,5/135.

Tyle, ze to właściwie prawie to samo, różnice w formule optycznej są b. niewielkie :-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
zubryn napisał/a:

No ale jest na m42 i używanie przejściówki nie jest wygodne, chyba że zrobisz otwór pod bolec bagnetu jak radzą chłopaki.

dziure w pentaconie 200/4? hmm, ten co ja mam jest na tyle waski przy mocowaniu, ze z body styka sie praktycznie tylko gwintem. Twoj jest jakis inny??

tomeczz Dołączył: 27 Kwi 2006
dla mnie portret to przedzial 50-85mm. Dluzsze ogniskowe splaszczają twarz i zbyt rozmywają tlo, bardziej nadają sie do reportazu i ew focenia na ulicy po kątach by cie obiekt nie widzial.

Jezeli chodzi o peszenie sie podmiotu, to odleglosc nie ma wplywu na natezenie peszenia. Bardziej sie ludzie kłopotaja na widok dlugich, kilkunastocentymetrowych luf z aparatem.

jarekw  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marek napisał/a:
Jeżeli lubisz dłuższy portretowy to może uda Ci się gdzieś znaleźć CZJ Sonnara 3,5/135. Tylko licz się z tym. ze zapłacisz za niego prawie tyle ile za SMC o tych samych parametrach, a jak sobie doliczysz przejściówkę, to może Cię wyjść drożej.... Obiektyw ten uchodzi za rewelacyjny m.in. do portretu, i ostrzy bodajże już od 1,2m (SMC M 135/3,5 i SMC (K) 135/3,5 ostrzą od 1,5m) a to przy portrecie się przydaje....
Pozdr

Mam tego sonarka wersja tzw "zebra", ostrzy od 1 metra wg mnie jest miiiiiiiiiiiodny :-) nie oddałbym go za nic. Nie mam porównania do Pentaxa 135 f3,5 ale mam do porsta 135 i moim zdaniem Sonnar jest lepszy. Nie wiem jak to opisać ale na całym kadrze daje taką samą delikatną miękkość. Gdzieś czytałem, że niemcy podczas testów ustawiali układy optyczne tak by ostrość była jednakowa na całej powierzchni zaś np. japońskie szkła miały mieć najlepszą ostrość w centrum kadru. Czy to prawda nie wiem ale Sonnarek jest świetny.
Oprócz tego mam jeszcze zoom Hoya HMC 70-150 na bagnecie i za stałym światłem 3.8. Nie tak dobry jak Sonnar no ale to zoom przy skrajnych ogniskowych jakość spada chociaż dla mnie i tak wystarcza Przy ok 100 mm zdjęcia podobają mi się najbardziej.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jeden zbiera znaczki a inny lubi jak mu nogi smierdza.... :mrgreen:
Polecam 85mm 2.0 pentaxa - swietny jest
135mm 3,5 - ostry - polecam
Polecam wsadzenie pierscienia posredniego przy dluzszych ogniskowych i ciemniejszych szklach... - zmniejszysz sobie glebie....

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
dziure w pentaconie 200/4? hmm, ten co ja mam jest na tyle waski przy mocowaniu, ze z body styka się praktycznie tylko gwintem.

zubryn napisał/a:
ma masęęęęęęęę listkówwwwwwwwww

To ja mam chyba jeszcze innego Pentacona 4/200. Bo mój przy gwincie nie jest wąski i spokojnie znalazło sie miejsce na otworek, ale ma raptem 6 listków (a to raczej nie jest mnóstwo). Ale faktycznie jestem z niego zadowolony. Świetna ostrość, bardzo dobra mechanika.
Za to Jupiter 2/85 ma masęęęęęę listkówwwwww tzn. 15. Paablof, jeśli zdecydujesz się na Jupitera to poszukaj wersji MC. Ja mam takiego bez powłok i niestety nie sprawuje się najlepiej pod światło. ALe poza tym jest OK :-)

[ Dodano: 2006-06-03, 17:49 ]
Paablof, tu masz zdjęcie robione tym moim Pentaconem 4/200
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=671417

l-uka - ja mam wersję mechaniczną i rzeczywiście przy końcówce jest cieniutki i nie ma gdzie wywiercić dziury. Ale myślałem o wersji o jakiej mówi djack - czyli auto. Z tego co mi wiadomo to tam końcówka jest już wystarczajaćo szeroka by zrobić dziurę.
djack - teraz mam obiektyw w aucie, ale jak go obejrzę to potwierdzę to liczbę listków - nawet policzę i dam znać.

paablof  Dołączył: 07 Maj 2006
witam :-)
dzięki wszystkim za rady i czekam na kolejne - nie ma to jak pytanie do znawców tematu :)
z tego co widać w obecnej chwili na allegro to mam do wyboru zoomy z f3,.5-4,5 :-/ ...troche za ciemnie jak dla mnie..co do jupitera to chyba odrestauruje swojego(MC 135) i bede z zenkiem używał.. nie długo wystawie pare zenków i jak się plan uda to zainwestuje w coś porządnego do ME SUPER.. tokina odpada..jakoś cenowo mi jest podejrzana..a co do orginalne pentaxowskie szkiełka przez brak funduszy pozostają poza moim zasiegiem.. ;-)

djack - mój pentacon 4/200 (bez automatyki) ma jednak mase listków. Policzyłem - jest ich 16. tak więc coś za cos (automatyka za listki :lol: )

trylik  Dołączył: 16 Maj 2006
a jak do tego (portretowego) zastosowania wypadłby:

Pentax SMC-K 2,5 / 135mm

?? jakiś taki nietypowy :)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Paablof, gdybyś szukał też Pentacona 4/200, to nie kupuj przypadkiem tutaj
http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,319790.asp
Gość przegiął (delikatnie mówiąc) z tą ceną. Ja za swojego (nowiutki) w komisie dałem, o ile dobrze pamiętam 200-250 zł, a ten chce 1200 :shock:

[ Dodano: 2006-06-11, 10:46 ]
Zubryn, czyżbyś miał tego pierwszego?
http://www.praktica-users.../morp4_200.html

Skocz do: