Bez jaj, dajcie linka tutaj - to chyba żadna tajemnica.
A co do głównego zagadnienia wątku - jak dla mnie to do dobrego zdjęcia auta zbliżamy się mając:
- czyste auto
- naprawdę czyste auto
- pisałem już, że auto ma być czyste?
- a tak serio to czytałem kiedyś wypowiedź człowieka które auta fotografuje i mówił, że czyszczenia auta na komputerze to mordęga - w profesjonalnej sesji spędzają mnóstwoooo czasu na czyszczeniu - tu możemy może być ciut bardziej liberalni ale warto użyć kilku specyfików dostępnych na rynku - czarne opony i plastiki bez kurzu plus wywoskowany lakier łatwiej będą wyglądały zachęcająco. To zresztą zaprocentuje przy ewentualnej wizycie klienta - nie nakłaniam do oszukiwania na modłę handlarza autami ale o ileż przyjemniej wsiąść do czystego auta które wygląda jakby właściciel o nie dbał - niby obiektywne fakty co do stanu są te same ale szanse na transakcję większe
- oświetlenie raczej rozproszone
- sprawdzamy tło
i tutaj jest zaleta tego mostu użytego na zdjęciu (zresztą już kilka sesji pod mostami widziałem pewnie z powodu tego, że zdjęcia wychodzą fajnie) - auto stoi w cieniu więc nie ma nadmiernych kontrastów, często okolica jest dość pusta wiec nie ma odciągających uwagę obiektów w tle (na zdjęciach z przykładu wchodzący w kadr ludzie nie są najlepszym przykładem), jednolite podłoże powoduje, że nic dziwnego się w karoserii nie odbija, kształt mostu powoduje, że mogą pojawić się atrakcyjne bliki światła na aucie (jak most ma dwie jezdnie rozdzielone przerwą to również np. na dachu)
- do fotografowania wnętrza raczej szeroki kąt aby uzyskać wrażenie większej przestronności - stosuje się tu też trick z odchylaniem oparć przednich siedzeń ale nie przesadzałbym bo to jednak widać
- w środku też dbamy o porządek i o to co znajdzie się na zdjęciu - paczka papierosów może odstraszać niektórych
- no i trochę poza samymi zdjęciami - oglądałem sporo ogłoszeń jak szukałem auta i nadal czasem zerkam - strasznie mnie razi jak opis nie zgadza się z tym co jest na zdjęciach wiec sprzedając auto tego też pilnujmy i sprawdzajmy co piszemy. Wszystkich przebił facet który miał nawet zły kolor wpisany...
Takie rady ja bym wymyślił.
[ Dodano: 2009-04-22, 11:10 ]
W dzisiejszej audycji Czwarty Wymiar w Polskim Radio Euro:
"FOTOCYKL
Jak poprawnie zrobić zdjęcie samochodu. Metod jest tyle ile jest modeli aut. Do każdego trzeba podejść indywidualnie, jednak są podstawy, o których nie możecie zapomnieć. Fotograf Jacek Bonecki, po krótce przybliży wam pewne metody ułatwiające wykonanie interesującej dla oka fotografii."
właśnie sobie słucham fragmentu na stronie:
http://polskieradioeuro.pl/Audycja.aspx?id=14558 - nie wiem na ile niezmienne są te adresy jakby nie działał to szukajcie audycji z 22 kwietnia.
A tak w skrócie to pan mówi, że:
- czysty samochód (gdzieś to już słyszałem

)
- rozproszone światło (lepiej pochmurne niebo)
- obiektyw standardowy lub teleobiektyw
- najkorzystniejsze ujęcie to 3/4 z przodu tak aby lekko było widać bok auta, punkt widzenia trochę niżej niż standardowo na wysokości oczu człowieka, koła skręcone tak aby było widać felgę
- obserwujmy auto jak wygląda w kadrze, obejdźmy całe i popatrzmy czy nie znajdziemy lepszego spojrzenia dla danego modelu