macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Pentagram napisał/a:
nie ma nic do załatwiania

Więc po co (i o co) spieraliście się przez dwie ostatnie strony?

Ech, idę się przewietrzyć.

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
powalos napisał/a:
A ja pamietam, ze jeszcze za czasów: "pentax.osw.pl" w którymś z czasopism fotograficznych bardzo wychwalano tamto form. Autor napisał o wysokiej kulturze piszących, przyjaznej atmosferze i nie odmawianiu pomocy nikomu, nawet wówczas gdy ktoś nowy pytał o coś co już było wielokrotnie wałkowane. Mam skromną nadzieję, iż będzie się mówiło tak nadal o naszym forum. Koledzy, trochę mniej agresji a więcej zrozumienia dla innych. Proszę i pozdrawiam wszystkich.

"Foto-Kurier" lub "Foto".
Dzięki temu artykulikowi, wlazłem na ichniejsze forum.
Rzeczowe posty, normalna atmosfera, ciekawe osobowości.
Pomyślałem - system skromnie stojący na uboczu, ale cóż on w sobie ma, że ci ludzie go wybrali ?
Skutkiem tego była chęć zamiany Eos-a (za pierwsze lustro AF, jakie złapałem w stodole był MZ5, jednak gościu za diabła nie chciał opuścić paru złotych) na LX-a, ale człowiek się rozmyślił...
Później były spaparane slajdy w profi laboratorium, niechęć do szukania kolejnego i przejście na cyfrę...
Jednak ciągotka do systemu pozostała...

Patrząc na obecne bicie piany, ślinotok, fanatyzm systemowy, łagodzenie kompleksów pogardliwymi tonami, głupie zacietrzewienie - wiem.
To se ne vrati !

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Nie rozumiem co sie tutaj od kilku dni dzieje. Macie niedosyt uczuc patriotycznych i przerzacacie je na "system" - juz nie moge sluchac tego slowa BTW. Pierwsze od 20 lat przedwiosnie wam sie na rozum rzucilo? Hormony wam szaleja? Matko jedyna, byscie poszli jakies zdjecia robic.

Proponuje sobie taka wewnetrzna zasada wprowadzic - ja chyba zaczne ja stosowac. Jesli w tygodniu piszecie wiecej postow niz robicie zdjec (keeperow, nie zrzutow z karty), to znaczy, ze
a) marnujecie czas piszac o fotografii zamiast ja robic (sorry, ale na tym forum nie ma jednak drugiego Mike'a Johnstona - jemu mozna wybaczyc fotogawedziarstwo)
b) powinniscie zaczac szukac grupy wsparcia,
c) opierniczacie sie w robocie i chyba przydalaby sie jakas lampka ostrzegawcza - wiecie, kryzys, bessa, dekoniunktura, zwolnienia, itp...

Powodzenia.

forestowy
[Usunięty]
macioh, nawet nie próbuj ogarnąć tej kuwety, wróć piaskownicy. Ciekawe czy jakiś mod wyczyści ten wątek z prywatnych wycieczek niezgodnych z regulaminem....? A może by tak w kosmos odrazu ? przynajmniej konsekwentnie będzie.

To se ne vrati !
Jeśli zmieni się podejście władzy do kwestii porządku na forum to jest szansa na powrót, reszta w rękach userów.

forestowy napisał/a:
Jeśli zmieni się podejście władzy do kwestii porządku na forum to jest szansa na powrót,
ech....

[ Dodano: 2009-04-24, 11:51 ]
forestowy, jest drobna roznica miedzy nawalaniem sie publicznie po mordzie, a offtopem. Nie kazdy chce takie rzeczy czytac.

forestowy
[Usunięty]
dzerry napisał/a:

forestowy, jest drobna roznica miedzy nawalaniem sie publicznie po mordzie, a offtopem. Nie kazdy chce takie rzeczy czytac.

dlatego jestem ciekaw czy

forestowy napisał/a:

jakiś mod wyczyści ten wątek z prywatnych wycieczek niezgodnych z regulaminem....?

a w konsekwencji czy
forestowy napisał/a:

zmieni się podejście władzy do kwestii porządku na forum

bo ja obserwuje coraz większe nasilenie syfu na forum i całkowity brak reakcji władz na to lub nieudolne próby ogarnięcia tego.
Wyżej napisano co było kiedyś, a jak jest teraz każdy widzi.

P.S
Nie oczekujmy że bez presji i bata nad głową, userzy sami zadbają o porzadek i kulture

Szczerze? Ja tego nie wczyszcze, bo nie mam ani czasu, ani ochoty sie w tym grzebac.

forestowy
[Usunięty]
i wszystko jasne...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
forestowy napisał/a:
latego jestem ciekaw czy
forestowy napisał/a:

jakiś mod wyczyści ten wątek z prywatnych wycieczek niezgodnych z regulaminem....?

A po co?

Skoro lubicie sie babrac w gownie po uszy i obrzucac miechem, to se to robcie.

Moze zalozymy nowy dzial pod tytulem "Dzieci onetu", gdzie kazdy bedzie mogl swoje frustracje wyrzucac.
Pokazywac jakiz to on jest dorosly, kulturalny [oczywiscie przez duże "Q"]. Jaka piekna retoryke potrafi prowadzic. I jakim bogatym slownictwem operuje.
Po 3 glosach na "wywalic do gownarzerii" od forowiczow - watek by tam ladowal i kazdy by mogl bohatersko i anonimowo nawalac po pysku innych i prowadzic prywatne rozgrywki i podjazdy.

Inni, chcacy miec spokoj ludzie, by mieli to w glebokim powazaniu - jak zreszta ten watek - zauwazcie ilu was tutaj pisze. Kilku frustratow.

Wiem jedno - zachowuje sie jak tluszcza.

Robicie z forum obore.
Rzygac mi sie chce.

Do widzenia.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Aż żałuję, że nie wiem na jakim etapie doszło do wywalenia tamtych postów. Na etapie, kiedy musiałem się wyłączyć (to było już po tym jak Porucznik wypił wirtualnie piwo z kolegą Nikoniarzem),wszystko wydawało się być O.K. Nie wiem czy osoby wypowiadające się krytycznie o tym forum, trochę nie przesadzają. Jakie tu wojny systemowe jakie chamstwo? W zasadzie jak Tomfoto (taki Wujek Samo Zło ;-) tego forum), nie pojawi się ze swoimi nużącymi teoriami o FF, to cisza, spokój... Popatrzcie jak wyglądają inne fora, tam jest dopiero bajzel i nawalanki. Naprawdę to forum jest bardzo fajne, można się dowiedzieć wielu rzeczy na temat sprzętu i fotografii i pożartować też. Jak sobie kiedyś przeglądałem forum pewnego systemu (już nie piszę jakiego, żeby nie być posądzonym o atak na inny system :-) ), to czytałem wątek - porównanie Tamrona 70-200/2.8 do Sigmy 70-200/2.8. Połowa tego wątku polegała na tym, że jak można być takim głąbem i w ogóle zastanawiać się nad tymi obiektywami, jak firmowy odpowiednik jest taki genialny...

forestowy
[Usunięty]
mygosia napisał/a:

Robicie z forum obore.

Jaki gospodarz taka obora.
Jak dziecku pozwolisz na dużo to ci na głowę wejdzie i na*ra. Ta sama zasada obowiązuje przy moderowaniu i prowadzeniu forum.
Więc pretensje najpierw do zarządu a później do ludu.

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
forestowy napisał/a:
Więc pretensje najpierw do zarządu a później do ludu.
forestowy napisał/a:
Nie oczekujmy że bez presji i bata nad głową, userzy sami zadbają o porzadek i kulture
forestowy napisał/a:
Jeśli zmieni się podejście władzy do kwestii porządku na forum to jest szansa na powrót, reszta w rękach userów.

az oczy bola od czytania takiego nonsensu.

a kolorowi to nie wladza, tylko sympatyczni ludzie ktorzy zostaja w knajpie zeby posprzatac troche jak goscie wyjda. jak goscie zrobie burdel taki ze sympatyczni ludzie nie moga ani nie maja ochoty posprzatac, to juz tylko wina gosci. :roll:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
gin z tonikiem napisał/a:
Aż żałuję, że nie wiem na jakim etapie doszło do wywalenia tamtych postów. Na etapie, kiedy musiałem się wyłączyć (to było już po tym jak Porucznik wypił wirtualnie piwo z kolegą Nikoniarzem),wszystko wydawało się być O.K.

Ja też do tego momentu byłem na forum - wszystko wyjaśniłem z Kolegą PXM-em.

macioh napisał/a:
Więc po co (i o co) spieraliście się przez dwie ostatnie strony?

proponowałem w pierwszej odpowiedzi dyskusję na priv :

MacRayers napisał/a:
Pentagram, jeżeli masz coś do mnie to ponawiam prośbę o priva.

Nie zamierzam nikogo namawiać do czytania dyskusji z Pentagramem (i Perlem, który swoje też dokłada) - ale jak ktoś ma ochotę - niech sprawdzi o co poszło.... na tej stronie http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=100 - są zawarte cytaty z dyskusji i element o który czuje się obrażony kolega Piotr aka Pentagram

O co poszło w wątku o K7D i dlaczego został wyrzucony - nie wiem, nie było mnie na forum.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
(...) Można śmiało powiedzieć, że lista Pentax-Discuss to kulturalna stolica Internetu. Uczestnicy polskich list dyskusyjnych sprzętu fotograficznego mogliby się sporo stamtąd nauczyć - choćby tego, że anonimowość bycia w sieci (...) nie zwalnia od odpowiedzialności za słowa.

Nowi uczestnicy listy Pentax-Discuss zadają czasem banalne pytania. Ktoś spytał, co oznaczają literki na obiektywach: M, A, F czy FA. Dla wieloletnich użytkowników Pentaxa jest to pytanie w stylu: "co oznaczają literki na wszywkach T-shirtów: S, M, L, XL czy XXL?" Mimo to wielu starych użytkowników listy zadało sobie trud, aby - nie oskarżając nowicjuszy o ignorancję - cierpliwie wyjaśnić im, jakim kolejnym generacjom optyki Pentaxa odpowiadają kody literowe na obiektywach.

Ponadto o tym, jak ważna jest lista dyskusyjna Pentaxa, niech świadczy taki przykład: w Amateur Photographer ukazała się recenzja modelu MZ-S zawierająca sporo słów krytyki. Na liście uaktywniło się natychmiast kilku fanatycznych obrońców aparatu, w tym jeden, który znał treść recenzji wyłącznie z relacji osób trzecich w internecie i zaatakował pewne tezy artykułu. Autor wszedł na listę tylko po to, by bronić swoich tez - i za odwagę uczynienia tego został pochwalony przez innych użytkowników listy. Mimo stanowczości argumentów, wszystko odbyło się w sposób niezwykle kulturalny (...)

cyt. za: Jarosław Brzeziński, FotoKurier nr 10/2001 (125), s. 14-15

Już raz to przytaczałem.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
2001? To od którego roku działali przodkowie tego forum?

Samp napisał/a:
Już raz to przytaczałem.

Ja uważam, że tezy zawarte w tym artykule są cały czas aktualne. Internet to miejsce gdzie wiele osób daje upust złym instynktom, licząc na anonimowość. A na tym forum, że się powtórzę, jest na prawdę wysoki poziom. Rzadko zdarza się, że ktoś przesadzi.

Samp, ale to jest tekst o anglozjezycznej liscie. Subskrybowalem ja, ale nie pisalem nigdy. Faktycznie wersal tam panowal. Bardzo podobny klimat do LUG (Leica users)

forestowy
[Usunięty]
MvA napisał/a:
knajpie zeby posprzatac troche jak goscie wyjda. jak goscie zrobie burdel taki ze sympatyczni ludzie nie moga ani nie maja ochoty posprzatac, to juz tylko wina gosci. :roll:

a o renomę knajpy dba właściciel. Burdel w tej knajpie to nie są pojedyncze przypadki w pojedynczych wątkach. Tu się speluna od dawna robi

dzerry napisał/a:
Samp, ale to jest tekst o anglozjezycznej liscie. Subskrybowalem ja, ale nie pisalem nigdy.
:-) Myślałem, że Pentax-Discuss to jakaś stara nazwa tego forum.

forestowy, daj juz sobie spokoj. Sam sie dolozyles do tego bagienka, a teraz niepotrzebnie dalej ciagniesz jakies kwasy. Nie jestesmy zadnymi wlascicielami, zarzadcami, wladzami, czy jak jeszcze nas tam nazwiesz. Forum Pentaksa to jedyne forum sprzetowe w Polsce, ktore nie nalezy do zadnej osoby prywatnej. Kazdy jest w pewnym sensie jego wlascicielem. Przed zmiana serwera niby byl wlasciciel, ale kompletnie nieobecny duchem i cialem. Miedzy innymi z tego powodu nie bylo tutaj nigdy ostrej moderki i nigdy nie bedzie. Wyluzuj juz dobrze?

[ Dodano: 2009-04-24, 12:40 ]
gin z tonikiem napisał/a:
Myślałem, że Pentax-Discuss to jakaś stara nazwa tego forum.
Korzenie forum to osw oraz lista triger, ktora potem przeszla na yahoo. pentax.org.pl to zbior tych dwoch spolecznosci, ktore mialy oczywiscie czesc wspolna. Pamietam jak dzis opor na liscie przed przejsciem na forum. Jednak po miesiecu bylo juz pozamiatane :-)

Skocz do: