Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
Michał Wochna
Kupa sprzętu i brak czasu.
Robert K. napisał/a:Dobrze byłoby, gdyby mógł robić espresso - gdyby trzeba było się szybko "obudzić".
Pozdrawiam z Mazowsza!
K20D | Grip | Pentax DA 18-55 AL II | Pentax DA 50-200 ED | Helios 50/2 | Metz 58 AF-1
Fujifilm S5 Pro | Nikkor 50/1.8
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
sahib napisał/a:Szkoda, żeby ekspres ciśnieniowy espresso nie robił, skoro robienie espresso to powód istnienia ekspresów ciśnieniowych
sahib napisał/a:rozejrzyj się za produktami Saeco
sahib napisał/a:W okolicach 1000zł zostają ci prostsze modele
Robert K. napisał/a:Rzeczywiście raczej pozytywnie się pisze o tej marce... A co sądzisz o Krups? Miałeś styczność?
CytatA co oferują te droższe? Warto wydać załóżmy 2k PLN? Co zyskuję dzięki tym kilku setkom?
Pozdrawiam z Mazowsza!
K20D | Grip | Pentax DA 18-55 AL II | Pentax DA 50-200 ED | Helios 50/2 | Metz 58 AF-1
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
Pozdrawiam Wszystkich Wojtek
sahib napisał/a:Wyjaśnijmy od razu, że "prostsze modele" nie są w żadnym wypadku gorsze. Kawa będzie smakować dokładnie tak samo, a tracisz jedynie odrobinę na wygodzie
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
Robert K. napisał/a:Pijacie kawę?
Ja uwielbiam...
Niestety piję zwykle chyba najbardziej szkodliwą "wersję" - po turecku. Taka mi najbardziej smakuje.
CytatBardzo drobno zmieloną kawę i zmieszaną z cukrem należy wsypać do tygielka (najlepiej miedzianego), zalać zimną wodą i kilka razy podgrzewać (nie dopuszczając do gotowania) aby wywar się podniósł. Zanim przelejemy gorący napar do filiżanek, należy dodać kilka kropel zimnej wody aby fusy osiadły na dnie.
Warto dodać do kawy odrobinę cynamonu lub kardamonu, co wzbogaci jej smak.
sahib napisał/a:Wyjaśnijmy od razu, że "prostsze modele" nie są w żadnym wypadku gorsze. Kawa będzie smakować dokładnie tak samo, a tracisz jedynie odrobinę na wygodzie.
sahib napisał/a:do zastosowań domowych ja nie wydawałbym więcej jak właśnie okolice 1000zł
woj747 napisał/a:Bardzo dużo zależy od wody którą będziesz używał. Te lepsze mają oczywiście filtr, a nawet dwa
Cytatpowinieneś przemyśleć również małe (~tanie) urządzenia w których mieli się kawę oddzielnym młynkiem
SQ6GIT napisał/a:Ja kupiłem AEG za 300zł chyba i robi wyrąbistą kawkę! Ręczne ubijanie itp mi nie przeszkadza
Alojzy N. napisał/a:Po polsku, czy po turecku? ;D
CytatNa miejscu autora wątku, skoro najbardziej mu odpowiada zwyczajnie zaparzana kawa, zainwestowałbym w ekspres przelewowy
Robert K. napisał/a:Zastanawiam się tylko nad zakupem czegoś droższego/markowego z tego powodu, że wielokrotnie przejechałem się na tanich rzeczach i teraz staram się unikać pozornego oszczędzania
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
SQ6GIT napisał/a:sahib napisał/a:Wyjaśnijmy od razu, że "prostsze modele" nie są w żadnym wypadku gorsze. Kawa będzie smakować dokładnie tak samo, a tracisz jedynie odrobinę na wygodzie
Ja kupiłem AEG za 300zł chyba i robi wyrąbistą kawkę! Ręczne ubijanie itp mi nie przeszkadza.
Alojzy N. napisał/a:O jejku. A ciśnienie?
Robert K. napisał/a:Czy ekspresy z wbudowanym młynkiem są znacznie większe od tych bez młynka?
Pozdrawiam z Mazowsza!
dagio napisał/a:>> Łona - Kawa <<
boso
Ci, których najtrudniej kochać, najbardziej tego potrzebują.
W polsce też do kupienia bez problemu. A popularne tam, gdzie się pojawili włosi (nawet sztuk jeden ), albo jak ktoś lubi. Kawa z takiego czegoś fajna.mirqus napisał/a:W Italii bardzo popularne są tzw. Mokka.
Taki czajniczek rozkręcany na pół, do dolnej części leje się wodę, na to idzie sitko z wsypaną kawą i na całość zakręca się górną część.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
pikolo napisał/a:żebyś nie kupował ekspresu na kapsułki czy inne wynalazki
Cytatjeżeli masz trochę ponad tysiąc to zainteresuj się marką Nivona , jest to podobno młodsza firma renowowanej Jury