Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
Pentax K-5II | Sigmy 17-50 mm f/2.8 i 50-150 mm f/2.8 | AF FGZ 540 | grip i inne drobiazgi
flood napisał/a:Moge udostepniac w gronie rodziny i znajomych.
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
flood napisał/a:Stachu - nie do końca.
Moge udostepniac w gronie rodziny i znajomych.
Więc jeśli mam zamkniety serwer, z rejestracją, i w regulaminie napisze że prawo rejestracji mają tylko osoby które należą do grona moich "bliskich" - to jestem na legalu - wtedy nielegalny jest ten który się zarejestrował nie będac moim znajomym ani bliskim - złamał prawo i regulamin.
Efekt wielu godzin dyskusji wewnątrz takiego tworu, również z udziałem prawników!!!!
pzdr
flood
Pentax K-5II | Sigmy 17-50 mm f/2.8 i 50-150 mm f/2.8 | AF FGZ 540 | grip i inne drobiazgi
Alyjen napisał/a:
patrząc z drugiej strony, jak to jest zamknięty serwer z rejestracją to już kręcisz bo dla rodziny i najbliższych nie potrzebowałbyś takich mechanizmów, a tak zostawiasz otwartą furtkę i kręcisz, na papierze cacy ale ja bym tych prawników do sądu nie zabierał
Niezależnie od tego, czy telewizja jest publiczna, czy prywatna, masz możliwość archiwizowania i niepublicznego odtwarzania (a nie tylko niekomercyjnego). Natomiast odnoszę wrażenie, że fakt, że telewizja publiczna kupuje programy za pieniądze z płaconego przez Ciebie abonamentu czy Twoich podatków nie czyni Cię ani trochę bardziej właścicielem tych programów. Na tej samej zasadzie mógłbyś powiedzieć, że jak płacisz abonament HBO, to do seriali produkowanych przez HBO masz jakieś większe prawo niż do seriali produkowanych przez TVN, które oglądasz za darmo.dybon napisał/a:Powinienem mieć możliwość archiwizowania, nie komercyjnego odtwarzania, programów zakupionych za moje pieniądze przez publiczną telewizję
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
PiotrR napisał/a:bo to jest jakoś tak, że jeśli chodzi o programy wyprodukowane przez polską telewizję przed którymś tam rokiem (za PRL ogólnie rzecz biorąc, ale jak to dokładnie podzielili, to nie wiem), to one są chyba czymś w rodzaju public domain
nie ma mnie w internecie
Robert K. napisał/a:Ten sam gość zassie kopię DVD z jakimś filmem - sprawa również oczywista: działanie nielegalne.
K100D + krótki kit + APO 70-300 + Metz 48
Contax 139Q + parę MLek
Alyjen napisał/a:patrząc z drugiej strony, jak to jest zamknięty serwer z rejestracją to już kręcisz bo dla rodziny i najbliższych nie potrzebowałbyś takich mechanizmów,
tatsuo_ki napisał/a:kazda tworczosc filmowa i muzyczna po odpowiednim czasie karencji przestaje byc chroniona prawami autorskimi "jednostki wytworczej", a staje sie dobrem wspolnym i mozna z tego korzystac ile chcesz i jak chcesz.
Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
Tak, ale tu chodzi o co innego. W "nowej Polsce" stwierdzili, że wytwory Telewizji Polskiej z poprzedniego ustroju nie mogą być własnością wyłącznie spółki TVP (nie wiem, na jakiej zasadzie - braku ciągłości z TVP za PRLu czy jak), w związku z czym wszyscy mają do niej prawa, a TVP ma obowiązek przechowywać i konserwować nagrania.tatsuo_ki napisał/a:kazda tworczosc filmowa i muzyczna po odpowiednim czasie karencji przestaje byc chroniona prawami autorskimi "jednostki wytworczej", a staje sie dobrem wspolnym i mozna z tego korzystac ile chcesz i jak chcesz.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Robert K. napisał/a:Temat zszedł bardziej w kierunku udostępniania, niż pobierania.
Tak więc uścislając:
gdy ściągnę z sieci wspomniany odcinek "Czterech pancernych" _dla_siebie_ to wszystko OK? Nie łamię prawa?
A gdy ściągnę np. świeżuchny odcinek serialu, który u nas jeszcze _nie_był_ emitowany (choćby nowy sezon House'a ;) ) to już inna bajka? Czy niczym się to nie różni?
(pomińmy udostępnianie plików - chodzi o samo ich 'zassanie')
K100D + krótki kit + APO 70-300 + Metz 48
Contax 139Q + parę MLek
Ano też tak słyszałem/czytałem. Więc bliscy znajomi z P@PL też pod to podpadają.anduril napisał/a:Co do rodziny - to teoretycznie chodzi o osobę pozostającą "w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego", więc nie tylko rodzina.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
anduril napisał/a:Robert K. napisał/a:
Temat zszedł bardziej w kierunku udostępniania, niż pobierania.
Tak więc uścislając:
gdy ściągnę z sieci wspomniany odcinek "Czterech pancernych" _dla_siebie_ to wszystko OK? Nie łamię prawa?
A gdy ściągnę np. świeżuchny odcinek serialu, który u nas jeszcze _nie_był_ emitowany (choćby nowy sezon House'a ;) ) to już inna bajka? Czy niczym się to nie różni?
(pomińmy udostępnianie plików - chodzi o samo ich 'zassanie')
Niczym się nie różni, póki tylko ściągasz.
GX-10 i troszke starocia