teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
PiotrB., Ty już się chyba stałeś zupełnie dwujęzyczny i zatraciłeś zdolność rozróżniania znanych Ci narzeczy. Ten link, który podałeś , to same krzaczki :mrgreen: Jednakowoż, wracając do tematu, to Pentax chyba nigdy nie wypuścił prawdziwego macro o ogniskowej 135 mm. Uściślijmy coś; to co nazywamy obiektywami macro mają maksymalną skalę odwzorowania co najmniej 1:2 i tylko takie obiektywy pozwalają na duże zbliżenie do obiektu, a tym samym na dużą swobodę kadrowania. Wszystkie inne, te z napisem macro, pozwalają wprawdzie na większe zbliżenie do obiektu, w porównaniu z obiektywem normalnyn, ale do prawdziwego macro jest im jeszcze daleko. Jeśli masz taką możliwość, a myślę że masz, to weź jakieś macro z zakresu ca. 100 mm ze światłem 2.8, a na pewno się nie zawiedziesz. Idę o każdy zakład że za te kilka $ więcej wydanych na droższe szkiełko, tego czegoś, co ono oferuje na pewno nie dokupisz później luzem i to za za żadne pieniiądze :lol: .

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
ok, dzieki za rady. Poszukam 100/2,8 :mrgreen:

[ Dodano: 2009-05-25, 01:04 ]
POniewaz nie jestem przekonany do szkla 100/2,8 makro, zeby robic potrawy , postanowilem sprobowac jeszcze innym szkielkiem, Tamron 28-300. Oto efekty

[ Dodano: 2009-05-25, 01:07 ]

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
odgrzeje kotleta ;-)
zapowiada mi sie sesja z fotografowaniem dan meksykanskich
czy ktos moglnby podac mi jakis krotki tutorial?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
diplodok, ładnie to tak zabierać sie do spraw, o których się nei ma pojęcia:>

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
Gringo, no... kiedys musi byc ten pierwszy raz... :-P

bizzz  Dołączył: 28 Wrz 2008
diplodok,
diplodok napisał/a:
czy ktos moglnby podac mi jakis krotki tutorial?

Mam ebooka na temat fotografii żywności jeśli nadal coś potrzebujesz...

Skocz do: