Dołączył: 28 Kwi 2006 Jednakowoż, wracając do tematu, to Pentax chyba nigdy nie wypuścił prawdziwego macro o ogniskowej 135 mm. Uściślijmy coś; to co nazywamy obiektywami macro mają maksymalną skalę odwzorowania co najmniej 1:2 i tylko takie obiektywy pozwalają na duże zbliżenie do obiektu, a tym samym na dużą swobodę kadrowania. Wszystkie inne, te z napisem macro, pozwalają wprawdzie na większe zbliżenie do obiektu, w porównaniu z obiektywem normalnyn, ale do prawdziwego macro jest im jeszcze daleko. Jeśli masz taką możliwość, a myślę że masz, to weź jakieś macro z zakresu ca. 100 mm ze światłem 2.8, a na pewno się nie zawiedziesz. Idę o każdy zakład że za te kilka $ więcej wydanych na droższe szkiełko, tego czegoś, co ono oferuje na pewno nie dokupisz później luzem i to za za żadne pieniiądze
  Jednakowoż, wracając do tematu, to Pentax chyba nigdy nie wypuścił prawdziwego macro o ogniskowej 135 mm. Uściślijmy coś; to co nazywamy obiektywami macro mają maksymalną skalę odwzorowania co najmniej 1:2 i tylko takie obiektywy pozwalają na duże zbliżenie do obiektu, a tym samym na dużą swobodę kadrowania. Wszystkie inne, te z napisem macro, pozwalają wprawdzie na większe zbliżenie do obiektu, w porównaniu z obiektywem normalnyn, ale do prawdziwego macro jest im jeszcze daleko. Jeśli masz taką możliwość, a myślę że masz, to weź jakieś macro z zakresu ca. 100 mm ze światłem 2.8, a na pewno się nie zawiedziesz. Idę o każdy zakład że za te kilka $ więcej wydanych na droższe szkiełko, tego czegoś, co ono oferuje na pewno nie dokupisz później luzem i to za za żadne pieniiądze  .
  . 

Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.

Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
diplodok napisał/a:czy ktos moglnby podac mi jakis krotki tutorial?
K1, K5, MES, Σ24-70 f/2.8 HSM, Σ70-200 f/2.8 HSM, Σ85mm f/1.4 HSM, DA35 f/2.4, DA16-45 f/4, Helios 58 f/2, Metz 58, 
www.renkephotography.com