volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
O-ME53 - czy wszystko widać?
Hej :)
Mam pytanie do używających tej muszelki.

Czy po powiększeniu jakie ona daje, nadal widać wszystko w wizjerze?

Zastanawiam się, ponieważ już przy "gołym" wizjerze ledwo wszystko się mieści na wizji ;-) .

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
Ja w K200D widzę wszystko i nie muszę szukać czegoś po kątach. Choć czytałem opinie na forum, że trzeba zerkać na boki :-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Wszystko ładnie widać choć trochę rogi zniekształca. Ale nie przeszkadza to za bardzo.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
volender napisał/a:
Czy po powiększeniu jakie ona daje, nadal widać wszystko w wizjerze?

Ale w jakim aparacie? W K110D i w Z-20 wszystko ładnie widać. Sensu zakładania tego do ME Supera nie widzę :evilsmile:

endzioendzi
[Usunięty]
Właśnie sprawdziłem. Jak patrze w wizjer to lekko są zasłonięte rogi i żeby je zobaczyć trzeba gdzieś o milimetr ;-) przesunąć oko. Kurcze wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.
To wynika chyba z tego, że wizjer w tej muszli nie jest prostokątny, tylko ma zaokrąglone rogi (nie wiedzieć mczemu)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
ja zalozylem do Program A i nistety w okularach mam problem, zeby zobaczyc wewnetrzny wyswietlacz. I mam wrazenie, ze obraz zrobil sie jakby mniej ostry i ciemniejszy. A wiec zdjalem czym predzej

endzioendzi
[Usunięty]
U mnie ostrość też się lekko zmieniła, ale jak suwakiem do korekcji przesunełem o jedną działkę to jest jak ma być. Jasność dla mnie bez zmian.

w Program A nie ma niestety suwaka do korekcji.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
pawelek-79 napisał/a:
Sensu zakładania tego do ME Supera nie widzę :evilsmile:

zrobiliśmy tak na foto deju. Tylko dla prawdziwego dieharda. :mrgreen:

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
takseo napisał/a:
zrobiliśmy tak na foto deju.
w Zabrzu? MES + muszla + Sigma 10-20 :-P Cholera nie kojarzę Cię z awatara :->

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
nemo napisał/a:
w Zabrzu?

niet. Na Giszowcu :D

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
asklop napisał/a:
A wiec zdjalem czym predzej

asklop, a nie chcesz odsprzedać w takim razie?

tanthalos  Dołączył: 04 Gru 2008
ja uzywam z k20d i jestem zadowolony. Co do zasłaniania- dane na wyświetlaczu są lekko mniej widoczne niz były, podobnie jak wspomniane wyżej rogi.

rafalf napisał/a:
a nie chcesz odsprzedać w takim razie?

oprocz Program A mam jeszcze K10d i tam spelnia swietnie swoja role. Mysle, ze jak Pentax wyposci wkoncu pelna klate to mocowania wizjera nie zmieni i muszelka bedzie jak znalazl.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Potwierdzam, że muszelka zasłania lekko rogi kadru. Dziwne, że tak zrobili, nie widzę w tym sensu najmniejszego, że otwór wizjera jest taki mały.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
ja wlasnie ze wzgledu na zasłonięte rogi i informacje sprzedałem swoja muszle, zle sie wtedy kadruje bo trzeba zbyt dlugo trwa sprawdzenie co jest w rogach. ;-)

jiro, bo widzę, że okulary masz :-)
Mnie przekonuje do muszli jeszcze to, że już nie zatłuszczam lcd :evilsmile: A samo powiększenie niewiele daje.

zygmuntg  Dołączył: 11 Maj 2009
Witam

A czy ktoś miał do czynienia z takim czymś i jak to się w praktyce spisuje :?:

Powiększenie dość duże.

http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...em=260434691378

zygmuntg, coś mi się wydaje, że przy tak dużym powiększeniu, to tylko centrum kadru widać :roll:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zgadza się, dlatego lupka jest na zawiasach żeby ją można było odchylić do ustawienia całego kadru.

Skocz do: