stefan1 napisał/a:Sigmę znam ale z moich doświadczeń mydlić zaczana przy 200.
została mi już tylko koszulka pentaxa
https://www.facebook.com/andrzejczas?ref=hl
A ta korekta nie jest przypadkiem tylko do szkieł Canona?stefan1 napisał/a:korekcję dla każdego zakładanego szkła
którą puszka pamięta
gin z tonikiem napisał/a:A ta korekta nie jest przypadkiem tylko do szkieł Canona?
na pokładzie Canonierki
No to w porządku. Bo tu ktoś rozsiewał propagandęstefan1 napisał/a:Korygować mogę Sigmy jak i Tamrony
stefan1 napisał/a:tilt napisał/a:
Ale tu cały czas mowa o wersji f4 IS, która ostrość ma wyczesaną w kosmos![]()
http://www.photozone.de/c...on_70200_4is_5d
Nota bene miałem kiedyś wersję F4 bez IS - ostre toto było piekielnie, ale bokeh jak dla mnie nie do przyjęcia i sprzedałem...
pozdrawiam, Marcin
Wreszcie jakiś konkret - nawiasem mówiąc to ja wykorzystując Bartka
prosiłem o poradę. Oba obiektywy "macałem" i oba coś dają przy okazji
coś zabierając. Zdaje sobie sprawę że mając IS będę tęsknił za pełną
dziurą a kupując 2,8 będę klął w ciemne dni że mi łapka lata.
Decyzja trudna - więc musi być przemyślana - dlatego zbiera maksimum
informacji tak aby wybór był maksymalnie przemyślany.
Mam ciężki gust i odmienne priorytety.
venice napisał/a:
Jak zależy Ci na indywidualnych opiniach to zoomy 70-200 ustawiłbym w takiej kolejności:
70-200 f4 goły - bo tani i dobry
70-200 f4 IS - bo ostry jak brzytwa
70-200 f/2.8 - bo f/2.8 czasem dodaje +10 do j** (no i pomaga czasem też)70-200 f/2.8 IS - na końcu bo drogi i cieżki, demon ostrości to nie jest a stabilizacja też nie najnowszej generacji.
pozdr.
na pokładzie Canonierki
nikon, fufu, oly
Właściwie to w Canonie nie ma systemowego odpowiednika 70-200/2.8 na niepełnoklatkową matrycę, a w Pentaksie jest DA * 50-135/2.8ttb napisał/a:w Pentaxie bo nie ma do nich systemowej alternatywy:(
K5IIs + trochę gratów
BartekKw napisał/a:Cześć Stefciu - miło że się przylogowałeś do nas :) Wrzuć może pare zdjęć do galerii (albowiem Stefan fotki zacne robi)
na pokładzie Canonierki
venice napisał/a:70-200 f/2.8 IS - na końcu bo drogi i cieżki, demon ostrości to nie jest a stabilizacja też nie najnowszej generacji.
Pentagram napisał/a:venice napisał/a:70-200 f/2.8 IS - na końcu bo drogi i cieżki, demon ostrości to nie jest a stabilizacja też nie najnowszej generacji.![]()
Nawet mi się komentować nie chce. Jedyne co w tej wypowiedzi jest prawdą, to że jest drogi i ciężki.
Poza tym, to najlepszy 70-200 jaki kiedykolwiek powstał.
venice napisał/a:70-200 f4 IS - bo ostry jak brzytwa
venice napisał/a:70-200 f/2.8 IS - demon ostrości to nie jest
Tu piszesz o 70-200 IS. Więc coś tu się nie zgadza. Z Twoich słów można wysnuć wniosek, że ostry jak brzytwa = nie jest demonem ostrości.venice napisał/a:Ma porównywalne osiągi (pod względem rozdzielczości) do f/4 L IS