Hue hue. To jedna ze slynnych wpadek Busha. W jakims programie pokazujacym ludzka twarz prezydenta, Bush chwali sie, ze dostal ipoda od corki na gwiazdke, czy tam urodziny. No i pokazuje co ma na tym ipodzie. No i ma na przyklad the Beatles, ktorego to zespolu nie mozna w Stanach legalnie sluchac na ipodzie, bo zaden sklep online nie ma the Beatles w ofercie, a tym bardziej itunes, ktorego to wlasciciel jest w ostrym sporze sadowym z bitelsowska firma Apple Corps Ltd o nazwe - dopoki ten spor sie nie roztrzygnie nie ma co liczyc na the Beatles w itunes.PiotrR napisał/a:PS. Zastanawiam się, czy prawnicy posiadają ipody i tym podobne...
pozdrawiam,
dzerrry
PiotrR napisał/a:Nawet jeśli wszystkie mp3 są z płyt, które ktoś ma w domu? Poza tym drogówka to chyba kontroluje raczej, czy masz gaśnicę, a nie, jakie masz płyty.
nie ma mnie w internecie
CHINON & KA'SETKA
tatsuo_ki napisał/a:w trakcie rutynowej kontroli policjant moze sprawdzic jakie masz plyty w schowku i jesli jest chocby podejrzenie, ze zawartosc jest nielegalna, policjant ma prawo nadac tok postepowaniu. jak sie okaze, ze sa z nielegalnego zrodla, albo z nazwijmy to "pol-legalnego", no to kaplica.
CytatWedle polskiej ustawy: bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego celem zarobkowym. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
Ależ ja nie twierdzę, że nie może tylko, że nie ma szczególnego powodu, żeby to robić. Chyba, że jest złośliwy. Ale z moich doświadczeń z drogówką (nielicznych, co prawda) wynika, że panowie na ogół nie są złośliwi, a wręcz przeciwnie, często dają mandaty niższe niż powinni, więc po co mieliby się jeszcze przyczepiać do płyt.tatsuo_ki napisał/a:no wlasnie prawo jest tak skonstruowane, ze w trakcie rutynowej kontroli policjant moze sprawdzic jakie masz plyty w schowku
Rozumiem, że sam fakt, że płyty są kopiowane ma uprawniać do podejrzenia, że są nielegalne, tak? No to równie dobrze policjant może spytać:tatsuo_ki napisał/a:jesli jest chocby podejrzenie, ze zawartosc jest nielegalna, policjant ma prawo nadac tok postepowaniu.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Dziewczyna dostala grzywne kilka tysiecy, w wyroku wymieniano takze mp3 i filmy. Podobnie bylo ze studentami, ofiarami nalotow policji na akademiki.
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
andrusz napisał/a:to jest to LEGALNE
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:mozemy miec legalnie te plyty, ale jesli sad uzna, ze cos jest nie tak, to wyrok bedzie i uprawnienia
tatsuo_ki napisał/a:tak jak sad moze uznac uzycie gazu pieprzowego jako uzycie broni palnej
tatsuo_ki napisał/a:roznice miedzy teoria i praktyka. bo mozemy sobie plakac przed sadem ze wszystkie filmy i cala muzyka na kompie to tylko "dozwolony uzytek", ale jak sad powie, ze zgrzeszyles, to kary nie unikniesz!
tatsuo_ki napisał/a:jak znajda taka jedna plyte u zwyklego kierowcy
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
andrusz napisał/a:Tu nie ma nic do uznania, bo jest "art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych".
andrusz napisał/a:tatsuo_ki napisał/a:
tak jak sad moze uznac uzycie gazu pieprzowego jako uzycie broni palnej
A co to ma wspólnego z prawem autorskim![]()
andrusz napisał/a:ale nie czy w jakiejś wiosce sędzia jest głupi czy policjant przekupny
Zdano napisał/a:Od kiedy to policjant przy rutynowej kontroli drogowej przeszukuje schowek w samochodzie?![]()
nie ma mnie w internecie
andrusz, wystarczy, ze znajda na komputerze eMule, innego p2p, albo chociaz logi. Tak bylo na Politechnice Gdanskiej - wystarczyly logi serwera, ktory zajeli wieczorem, a rano, o 6 zapukali do kilkanastu pokoji.andrusz napisał/a:Ludzie - nie mylcie "dozwolonego użytku osobistego" z nielegalnym posiadaniem oprogramowania. To całkiem różne rzeczy!
pozdrawiam,
dzerrry
tatsuo_ki napisał/a:jakie ma to znaczenie
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
To nie oskarżyciel ma go użyć tylko obrona.tatsuo_ki napisał/a:a skad masz pewnosc, ze oskarzyciel uzyje art. 23?
Zdano napisał/a:Ano takie, że policja bez powodu nie ma prawa przeszukiwać samochodu.
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:zeby zbytnio nie kozaczyc
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
dzerry napisał/a:andrusz, wystarczy, ze znajda na komputerze eMule, innego p2p, albo chociaz logi. Tak bylo na Politechnice Gdanskiej - wystarczyly logi serwera, ktory zajeli wieczorem, a rano, o 6 zapukali do kilkanastu pokoji.
tatsuo_ki napisał/a:a skad masz pewnosc, ze oskarzyciel uzyje art. 23?
tatsuo_ki napisał/a:andrusz wyciagnal z moich wypowiedzi wniosek, iz nie ma nikt prawa do czegos tam i szczerze powiedziawszy malo mnie to obchodzi, bo mowiac o tym wszystkim, chcialem jedynie przestrzec, ze zycie moze odbiegac od teorii
PiotrR napisał/a:uważam tylko, że skoro zgodnie z prawem wolno mi zrobić sobie kopie na użytek własny, to jeśli mam w samochodzie kopie płyt, których oryginały mam w domu, to żaden sąd nie może mnie za to skazać. Oczywiście, z faktu, że posiadam w domu oryginały, mogą wysnuć wniosek, że je ukradłem (paragonów nie mam)
CytatArt. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
andrusz napisał/a:I potem ludzie wierzą w bzdurne plotki, że policjant może cię zamnkąć za posiadanie plików muzycznych w samochodzie.
andrusz napisał/a:... i trzeba uważać, bo porwie cię "czarna wołga". Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać![]()
Chciałem tylko zauważyć, że mamy rok 2009, a nie lata 80-te, gdzie policjant robił co chciał
andrusz napisał/a:a sądy wydawały wyroki tak, jak sobie tego życzyła władza
nie ma mnie w internecie