DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
Powerlux FW-2
Witajcie drodzy towarzysze broni fotograficznej.
Chcialem podzielic sie wrazeniami po zakupie zestawu dostepnych na rynku wyzwalaczy radiowych f-my Powerlux o oznaczeniu FW-2, czyli tych 10cio kanalowych. Pewnie czesc z Was miala stycznosc z lampami studyjnymi Powerlux. Zdania sa podzielone. Niemniej temat wyzwalaczy to juz osobna sprawa. Mialem do czynienia z Elinchromami Skyport - bardzo przyjemna sprawa. Mialem w lapie chinczyki... oby byl to pierwszy i ostatni raz.
Nie mialem przed oczami ani w reku Pocket Wizardow.
Natomiast po analizie wszelkich za i przeciw, postawnowilem zakupic Powerluxy. Juz prawie mialem wybrac Skyporty Elinchroma, ale jednak konstrukcja Powerluxow dodala do czesci "ZA" i przewazylo na ta strone miast na "PRZECIW".
Do rzeczy - nadajnik - konstrukcja bardzo spojna, plastikowa, niemniej plastik jest dosc gruby i twardawy, dobrze spasowany - zasilany bateria 23A - czyli do pilotow samochodowych. Do kupienia prawie wszedzie za 4-6 PLN, zaleznie od producenta.
Odbiorniki - zasilane 2 paluszkami AAA, czyli tymi mniejszymi. Plastik rowniez bardzo dobrej jakosci, sanki na lampe, ale rowniez i gniazdo PC do lamp studyjnych, do tego komplet kabelkow na Jacka, reduktory Jack, sanki na tasmie 2stronnej do przylepienia na lampe studyjna. Wybor padl na Powerluxy, bo maja wskaznik naladowania baterii pokazujacy kiedy umiera, poza tym sa na zwykle male paluszki. W przeciwienstwie do Skyportow, ktore sa mniejsze, rownie swietnie wykonane, ale niestety na wbudowany akumulator, do ladowania ktorego jest zewnetrzna ladowarka i ok 1.5 godziny na to trzeba z sieci, no i nie pokazuje kiedy umiera. Nie chcialbym w plenerze zostac z reka w nocniku, ze mi odbiornik umarl i nie mam gdize naladowac. Dlatego wybralem wersje paluszkowa. Znowu argument typu - kiosk i po sprawie. No i druga rzecz, ktorej Skyporty nie maja - to sanki na lampe blyskowa aparatowa. Jest mozliwosc podlaczenia tylko poprzez kabel synchro/jack. Do lampek Pentaxowych musialbym dodatkowo dokupic kostki z gniazdem. A ze na dodatek Elinchrom wychodzi jednak odrobine drozej, wobec czego przesadzone.
Teraz o pracy urzadzen. Testowalem przez sciany w pokoju, z budynku na zewnatrz i nie ma problemu zadnego. Odleglosci sprawdzalem ok. 30 metrow i lux, na forum Nikona ktos sprawdzal na ok. 80 metrow i tez bez problemu. Producent podaje synchro 1/180. Faktycznie za kazdym razem. Tu nie ma co sie w ogole zastanawiac jak w przypadkuchinczyka. Na Fuji S3 Pro nie chcial krocej. Na Pentaxie K20D - synchronizuje 1/250. Mysle, ze wystarczy do wszystkiego.
Poki co jestem zadowolony. Jakby ktos rozpatrywal chinczyki, to warto zalozyc 520 zeta za komplet - nadajnik, odbiornik i kabelki. Wzglednie dodatkowy odbiornik, a jak nie to druga lampe mozna z fotoceli i sprawa gotowa :)
No to tyle wynurzen...

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Dzięki za recenzję :-) No, cena rzeczywicie atrakcyjna. A czy można używać tych wyzwalaczy z aparatu bez gniazda PC - za pomocą gorącej stopki?

no tak. Wsuwasz nadajnik na aparat w miejsce lampy blyskowej i tak to dziala. Generalnie to nie wiem jak to mialoby dzialac inaczej. Niby jest wejscie jack i kabel z PC po drugiej stronie, wiec na upartego moznaby to tak podlacyzc i pewnie tez by dzialalo, ale najlepiej, najwygodniej i tak tez producent przewidzial - wsuwasz na sanki i dalej z gorki :)

DJ_Direct napisał/a:
no tak. Wsuwasz nadajnik na aparat w miejsce lampy blyskowej i tak to dziala.

To super :-) A trzeba mieć wersję dedykowaną do Pentaksa czy te wyzwalacze są uniwersalne?

uniwersalne. Stopka jest w kazdym aparacie - jesli o sanki chodzi - taka sama (za wyjatkiem Minolty). Jest tak PIN centralny ten duzy i to przez niego wyzwalany jest blysk.
Nie ma wiec dedykacji do marki. To tak jakbys mial lampy studyjne dedykowane do jakiejs tam marki.

DJ_Direct napisał/a:
uniwersalne. Stopka jest w kazdym aparacie - jesli o sanki chodzi - taka sama (za wyjatkiem Minolty). Jest tak PIN centralny ten duzy i to przez niego wyzwalany jest blysk.
Nie ma wiec dedykacji do marki. To tak jakbys mial lampy studyjne dedykowane do jakiejs tam marki.

Wydawało mi się, że studyjne lampy podpina się do gniazda PC dlatego, że gorąca stopka jest różna w różnych aparatach? No, ale ja się na lampach studyjnych nie znam - dlatego wolałem zapytać :-) Dzięki :-B

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
a jak wyglada zdjecie na 1/250 skoro migawka K20D synchronizuje do 1/180 sekundy ?
Czemu dla wbudowanej lampy/zewnetrznej lampy bez HSS nie pozwala zejsc ponizej 1/180 a z tym urzadzeniem pozwala ?

dejot  Dołączył: 29 Cze 2008
Cytat
Na Pentaxie K20D - synchronizuje 1/250.

testowałem FW-1 na k20 i nie chciało działać na czasie krótszym niż 1/180. z C350 działał nawet na 1/320 (pomijając zaciemnioną część kadru), wydaje mi się, ze to nie kwestia wyzwalacza tylko aparatu, tylko dlaczego na jednym k20 działa a na innym nie...

wieja  Dołączył: 10 Wrz 2007
O wyzwalniu na czasach ponizej x-sync
http://www.fototv.pl/wide...ync-1-8000.html

Ale tam jest mowa (z tego co pamietam, bo ogladalem/czytalem juz dawno) o wyzwalaniu lamp studyjnych lampami systemowymi, ktore przeciez pozwalaja na synchronizacje z czasami krotszymi od 1/180 1/200 1/250 (zalezy od aparatu i systemu)

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
elgreen napisał/a:

Czemu dla wbudowanej lampy/zewnetrznej lampy bez HSS nie pozwala zejsc ponizej 1/180 a z tym urzadzeniem pozwala ?

Bo mówiąc kolokwialnie aparat "nie widzi" że na stopke jest nałożony nadajnik. Zachowuje się tak jak by nic tam nie było(nadajnik ma tylko środkowy bolec wyzwalający) i możesz ustawić każdy czas w aparacie.
Jedyna konsekwencją ustawienia czasu krótszego niż czas synchronizacji aparatu, jest zaciemniona część kadru przez listki migawki lub całkowita ciemnica (dla czasów bardzo krótkich)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
no_name napisał/a:
aparat "nie widzi" że na stopke jest nałożony nadajnik.
Aparat może sobie nadajnik widzieć, ale jesli nie zgłosi mu się (poprzez styk "digital") lampa, która może działać w HSS to nie wyzwoli lampy poniżej 1/180 s.

Wyzwalacza lamp blyskowych na podczerwien (stopka z jednym bolcem) nie wyzwala powyzej 1/160s. (K200D)
Caly czas jestem ciekaw co powoduje, ze aparat jedno urzadzenie wyzwala z czasami krotszymi od x-synch a drugie nie :)

Dołączę się tutaj...

Zakupiłem dziś wyzwalacz Phottix Tetra (PT-04 II) - komplet, czyli nadajnik + odbiorniki. Klasa ta sama co ww. Powerlux, ale jest trochę tańszy :-) Wyzwalacz jest 4-kanałowy. Nadajnik pracuje na baterie A23, a odbiorniki na 2 baterie AAA, czyli małe paluszki. W opisie wyzwalacza jest napisane, że obsługuje Pentaksowe lampy AF-540 FGZ, AF-360 FGZ, AF-400 FT i AF-200 FT.

Ale z tą obsługą, nie jest tak różowo. Okazuje się, że z 360-tką fabrycznie da się robić zdjęcia z czasem do 1/25 :!: Przy krótszych czasach np. 1/30, 1/60... lampa owszem błyska, ale... obraz jest ciemny :-(

Na szczęście poczytałem co nieco, zanim zdecydowałem się na zakup ;-) Okazuje się, że aby działały krótsze czasy trzeba dokonać prostej modyfikacji odbiornika - należy zewrzeć szynę gniazda lampy (cześć zewnętrzna) z minusem baterii. Od tego momentu mamy ładnie działającą synchronizację do 1/180 :-D Niestety K-7 przy krótszych czasach w ogóle nie wyzwala lampy (blokada software-owa), ale na razie szybsze czasy nie są mi potrzebne.

Dla innych lamp taka przeróbka nie jest konieczna, ale czytałem, że Canonierzy też miewali takie problemy, więc trzeba sprawdzić empirycznie i w razie problemów dolutować kabelek.

Na razie nie testowałem zasięgu, ale przez dwie ściany w domu błyska bez problemu :-)

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Gwiazdor napisał/a:
no_name napisał/a:
aparat "nie widzi" że na stopke jest nałożony nadajnik.
Aparat może sobie nadajnik widzieć, ale jesli nie zgłosi mu się (poprzez styk "digital") lampa, która może działać w HSS to nie wyzwoli lampy poniżej 1/180 s.

Nieprawda.
Jeśli aparat "nie widzi" że cokolwiek ma na stopce to możesz ustawić każdy czas. I tak jest w każdym aparacie, również w Pentaxie.
Używam Phottix Tetra (PT-04 II) z 430 EXII, SB-28 i Metzem i w M mogę ustawić każdy czas i zawsze lampy są wyzwalane.
Przy czasach krótszych jak 1/250 ( czas synchronizacji mojej puszki) część kadru jest zaciemniona lub jest ciemnica całkowita. Co nie zmiania faktu że nic nie jest blokowane i można ustawić nawet 1/8000 s

dejot napisał/a:
Cytat
Na Pentaxie K20D - synchronizuje 1/250.

... wydaje mi się, ze to nie kwestia wyzwalacza tylko aparatu, tylko dlaczego na jednym k20 działa a na innym nie...

Ciekawa sprawa - kilka miesiecy temu wyzwalacz na podczerwien wyzwalal mi z minimalnym czasem 1/160s i aparat (K200D) nie pozwalal wyjsc poza krotszy czas niz 1/160s. Teraz wyzwala z czasem min. 1/180s i pozwala robic zdjecia na czasach 1/320s (pozwala, mimo iz nie widac wyzwolenia blysku) :shock:

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
:-) to jest to... zobaczymy jak z K-5

Skocz do: