mrep  Dołączył: 12 Maj 2009
[obiektyw] obiektyw z raynoxem dcr-500 - problem
Witam,
mam 2 obiektywy kitowe (DA18-55 f3.5-5.6 ALII oraz DA50-200 f4-5.6 ED) i przymierzam sie do kupna od kolegi Raynoxa DCR-5000. Niestety po zalozenie Raynoxa nie moge zlapac ostrosci (ba - obraz nawet nie zbliza sie do ostrego). I tu pytanie do kogos bardziej doswiadczonego z Raynoxami: co moze byc przyczyna tego problemu? czy jest tak, ze Raynox nie bedzie wspolpracowal z tymi kitowymi obiektywami? Mozna to jakos obejsc?
Z gory dzieki za podpowiedzi :)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
mrep a na pewno zbliżasz się odpowiednio blisko przedmiotu ?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
negocjatorek, ten konwerter DCR-5000 to nie jest makro, tylko jakiś szerokokątny. Chyba ktoś już tu kiedyś opisywał podobny problem

[ Dodano: 2009-05-12, 13:36 ]
Może trochę światła rzuci ci to wyjaśnienie:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=33067#33067

mrep  Dołączył: 12 Maj 2009
negocjatorek , ten Raynox jest szerokokatny, wiec odleglosc raczej nie powinna byc przeszkoda?

piotr_luk z topicu, ktory wkleiles wynika, ze konwerterow szerokokatnych nie powinienem w ogole stosowac z k200, dobrze wnioskuje?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Ustaw sobie na manualną ostrość, najszerszy kąt i nieskończoność na pierścieniu. Powinno być ostro. Konwerter może zakłócać pracę AFu ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
mrep napisał/a:
konwerterow szerokokatnych nie powinienem w ogole stosowac z k200
Może nie tyle z K200, co z wymienną optyką. Być może chodzi o to, że budowa obiektywu czy układ soczewek nie pozwala na normalną pracę z takim konwerterem.
W każdym bądź razie nie jesteś pierwszy, który próbował z mizernym skutkiem.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
W kompakcie (Minolta Z10) miałem opcję, czy jest założony wide-converter.
Chyba chodzi o to, że obiektyw z tym konwerterem musi ostrzyć dalej niż normalnie ostrzy na nieskończoność, a tego nie da się osiągnąć ze "zwykłymi" obiektywami do lustrzanek.

piotr_luk, ja stosowałem wielokrotnie z powodzeniem

[ Dodano: 2009-05-12, 17:06 ]
volender napisał/a:
a tego nie da się osiągnąć ze "zwykłymi" obiektywami do lustrzanek.
da się!

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
negocjatorek, wymontowywując ogranicznik?

volender, a jak ja używałem ze swoim? normalnie. i wszystko działało w pełnym zakresie.

[ Dodano: 2009-05-12, 17:31 ]
zresztą czym się różni kompakt od lustrzanki?? Kompakt też ma ograniczniki takie same (poprzez takie same rozumiem, że działają podobnie i mają taką samą funkcję) jak w obiektywach wymiennych...

Skocz do: