mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Mam wrażenie, że Blesso zazdrości, że człowiek może być i młody, i odpowiedzialny i że może mieć wystarczająco dużo czasu, aby się opiekować zwierzakiem.

Trochę tego nie rozumiem, dlaczego mamy zakladac, ze posiadanie psa w wieku 23 lat jest glupim pomyslem. Jakies zle doswiadczenia? Wspomnienia?

Chcesz psa - to super!
Trzeba wiedziec, ze to kupa odpowiedzialnosci, ale tez kupa radochy. No i kupa tez :-D

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Gwiazdor_ obrazic kogos - nie zgadzajac sie z jego teza i dajac w miare konkretne przyklady ? Wolne zarty ..... Ja po prostu odradzam mu zakup psa, bo gdy ktos w wieku 23 lat mowi ze potrzebuje psa by ten wyciagal go z domu na spacer t o...."witki same opadaja" . MAm po prostu swoje zdanie na ten temat i tu je przedstawiam.
To raz .
A dwa - Jego slowa "pytam się kto nam młodym tak kraj ułożył, że gdzie nie spojrze złodziej i świnina przy korycie, na których muszę pracować dzień w dzień po 12h-18h - po prostu powalaja mnie. Powalaja jako czlowieka oraz jako Polaka.
Wszedzie zlodzieje i ....swinie? Ze tak zapytam - na orginalnym systemie (Windows ) teraz pracujesz- zadnej mp3 nie sciagnales w zyciu - zadnego filmu z torrenta czy emule rowniez ? Ale oczywiscie wszyscy inni to ....zlodzieje?
A ten kraj ulozyli tak Polacy. Na szczescie w wolnychi -demokratycznych wyborach. Jak sie nie podoba ....idz glosuj!

Z dziecmi - oczywiscie swietnie trafiles . Naturalnie ze sa osoby, ktore nie powinny miec dzieci ani rodziny . Przykladow moglbym sypnac multum (chocby z moich sasiadow czy np mojej rodziny ) . I czasami rowniez wale bez ogrodek -prosto w oczy takim " dobrym tatusiom spod baru z piwem. Ale tu mowimy o psach.
Wracjac do nich , to jak widze nie czytasz ze zrozumieniem . Pies jest na dole hierarchii "spolecznej" w rodzinie. To fakt.Ale dol to moze dla jednych pierwsze pietro ale tez moze byc gleboka piwniaca. Zalezy kto jak wysoko stoi w ludzkich odczuciach wobec zwierzat.

Czerwona kartka ? - Prosze ! Nie rozsmieszaj mnie o tej porze.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mygosia, właściwie to nawet kupa kupy

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Mygosia - zazdorsc ? Ha ! Ha ! Ha! (jednak ubawilem sie po pachy) .
Mam nadzieje ze Answer bedzie odpowiedzialny -ale z Jego wypowiedzi wylania sie zupelnie inny obraz( przynajmniej dla mnie ).
"Majac" przez 30 lat psiaki - mam jakeis tam doswiadczenie w tym wzgledzie i zapewniam CIe - ze nie sa to wylacznie negatywne wrazenia.
Pies ? TAK - ale nie jako "kokardka" do pudelka nazwanego zyciem ani nie jako dodatek smakowy do tego ciasta ani nie jako panaceum na lenistwo.
Pies - TAK - jako czlonek rodziny i jako w jakims tam stopniu jej pelnowartosciowy uczestnik.

answer13  Dołączył: 08 Maj 2008
Blesso,
minimalizm dyskusji w jaka się z Tobą wdaję świadczy o mojej dojrzałości (w tak młodym wieku). Pseudosocjaldemokracje to my właśnie teraz mamy(przez kogo...kto tu żyje 40 lat i żyje obłudą medialno-przyzwyczajeniową), a demokracja to naprawdę trudne w zrozumieniu słowo i rzadko go używam (bo jeszcze go nie zrozumiałem). Jeszcze jedno, jeżeli ktoś Twoje zdanie czyta i nad nim się zastanawia, spróbuj robić to samo...

Schronisko, chyba najlepszym rozwiązaniem. chociaż wolałbym psa z hodowli(raczej bez rodowodu), co by na rodziców zerknąć przed zaopiekowaniem się pieskiem.

Acha wogóle nikt się nie wypowiedział o tym, co lepsze "on" czy "ona"

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
answer13 napisał/a:

"Jeden woli wachac kwiatki, a drugi jak mu nogi smierdza"...

miromat  Dołączył: 21 Sty 2009
answer13 napisał/a:

Jesli trafisz w schronisku na sterylizowaną sunię - bierz. Poza pilnowaniem diety, co by za dużo nie przybrała, masz same korzyści.
Ominą cię dwa razy w roku tabuny psów uganiających się za twoim psem, sunia będzie miała mniejsze szanse na zachorowanie na raka, no i rzecz prozaiczna w sumie, nie musisz płacić podatku za wysterylizowanego psa.

Z kolei pies (z jajami ;-) ) będzie ci spierdzielał (generalnie cały rok) za każdą wyniuchaną suką w rui, będzie próbował przejąć władzę w domu, jeśli wyczuje taką szansę oraz będzie się wdawał w bójki z innymi psami na spacerach.

Decyzja należy do Ciebie.

sunny  Dołączyła: 20 Lis 2008
answer13 napisał/a:
chociaż wolałbym psa z hodowli(raczej bez rodowodu), co by na rodziców zerknąć przed zaopiekowaniem się pieskiem.
nie ma czegoś takiego jak pies z hodowli (=niby rasowy) bez metryki (podstawy do wyrobienia rodowodu). hodowle uważające się za hodowle z rasowymi psami bez rodowodu (ale oczywiście po rodowodowych rodzicach :mrgreen: ) to pseudohodowle, których nie powinno się wspierać... polecam- http://www.stoppseudohodowcom.org/ i proszę jeszcze raz o przemyślenie tej decyzji bo można trafić na niby 'dobrą' pseudohodowlę (mój pies właściwie został odratowany z takiej renomowanej fabryki, 'hodowla' z wieloletnim stażem, pieski na posesji, reklamy w znanych psich magazynach, psiaki zdrowe, niby wszystko fajnie...), a można też trafić na szczeniaki chore, z wadami, nikt ich nie bada, nie pilnuje tego, suki to takie małe fabryki, młode często zdychają jak już trafią do nowych właścicieli, a jak nie trafią to kończą podobnie tyle że w rzece...
ale, nie wiem czy wiesz, wiele znanych hodowli (takich z prawdziwego zdarzenia :P) często sprzedaje psiaki za niższą cenę, tzw 'pet-y'. są to psy, które nie nadają się po prostu na wystawy, mają pewne wady, których niestety nie zawsze da się uniknąć (np. wnętrostwo u psa, wady zgryzu)... jeśli się tym zainteresujesz (jakąś konkretną rasą, wybierzesz parę hodowli) to po jakimś czasie na pewno któraś z hodowli będzie miała do sprzedania jakiegoś 'pet-a'. ale to już zależy od ciebie i tego jak długo możesz poczekać z kupnem psa.
no chyba, że chodziło Ci o hodowlę 'mojej sąsiadki suka właśnie urodziła jakieś kundelki'... ;-)
tylko proszę- żadnych giełd, żadnych dziwnych hodowli z psami rasowymi nierodowodowymi (ładnie brzmi, co?)... nie wspierajmy tego :-/

Skocz do: