"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
PK napisał/a:Premier, świetny pomysł!
pozdrawiam,
deckard
N
w4syl napisał/a:dlaczego niezgodny?
Cytat
4. Jak miętosimy - można używać jakiegokolwiek oprogramowania, zmieniać kolory, korygować krzywe, poziomy, kontrast, balans bieli, wszystko, wszystko, ale na całym obrazku. Zdaję sobie sprawę, że np. funkcje typu "shadows/highlights" z założenia działają na części pliku, ale to nie my decydujemy o tym, tzn. nie zaznaczamy tego ręcznie. Można konwertować do cz/b, channel mixer, te sprawy. Można używać dedykowanych programów do odszumiania. Można się załamać i próbować jeszcze raz po dwóch dniach. Można również iść na . Albo na .Nie można używać warstw, masek, selektywnych zmian. Nie można używać oprogramowania do HDR, ani funkcji do HDR wbudowanych w inne programy. Nie można dorysowywać wąsów. Nie można używać narzędzi takich jak gumka, stempel, pędzelek... Nikt tego nie sprawdzi, ale pamiętajcie, to jest zabawa.
Lightroom (i ACR zapewne też) ma winietę regulowaną wyłącznie suwakami. I jest to zgodne z regulaminem.xrog napisał/a:Dodawanie "winiety" z gradientu kołowego czy innego na warstwie jest niezgodne z regulaminem.
Jarek Dabrowski napisał/a:Lightroom (i ACR zapewne też) ma winietę regulowaną wyłącznie suwakami. I jest to zgodne z regulaminem.
CytatWg mnie jest to modyfikacja selektywna
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Owszem, sensu stricte, jak najbardziej. Tak samo, jak większośc operacji na zdjęciu w programach graficznych (shadows/highlights, fill light i inne).xrog napisał/a:Wg mnie jest to modyfikacja selektywna
K-5, DA* 50-135/2.8, DA* 16-50/2.8 moje zdjęcia
K200d + Sigma 18-200 + Sigma EF-530 Super DG
PK napisał/a:
Briho, mógłbyś się pochwalić, w jaki sposób uratowałeś niebo bez przekształcenia budynków w przypaloną kaszę?