alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ketchup napisał/a:
Klisza ORWO NP22 typ 120

Czy nie sa przypadkiem z 1973?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
ketchup napisał/a:
Klisza ORWO NP22 typ 120.
Widać po środku półeczki :)
Obrazek

Ale śmietnik :lol:

ketchup  Dołączył: 30 Paź 2008
alkos napisał/a:
Czy nie sa przypadkiem z 1973?

Nie są starsze ode mnie :) Zdecydowanie na opakowaniu było NOV 89. Muszę sprawdzić pozostałe.

technik219 napisał/a:

Ale śmietnik :lol:

Śmietnik to mam na pozostałych półkach :)

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
A może ktoś by polecił jakiś czas do d-76@20st.? Mam tego jeszcze trochę i nie zanosi się na kupno czegoś nowego. Film Orwo 120, ten zielony (nie mam ich teraz przy sobie, więc mam nadzieję, że to wystarczy jako opis).
*puf*

j+ napisał/a:
A może ktoś by polecił jakiś czas do d-76@20st.? Mam tego jeszcze trochę i nie zanosi się na kupno czegoś nowego. Film Orwo 120, ten zielony (nie mam ich teraz przy sobie, więc mam nadzieję, że to wystarczy jako opis).

ostatnio wołałem 10 minut w rozcieńczeniu podstawowym i było OK. "Czarne" wołają się krócej - około 7 minut. Przewracanie koreksem przez 10 sek. na początku każdej minuty.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Dzięki, chociaż sądzę, że i tak będę strzelał z tym czasem ;-)
*puf*

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
orwo np20. napis na pudełku głosi "jun 78" (nie mam pewności czy to termin przydatności do spożycia, czy data produkcji, ani czy byłem już wtedy w stanie poprawnie zdanie sformułować czy jeszcze dukałem niewyraźnie pojedyncze wyrazy). kupiony za 1zł.

wołanie: fomowskie r09 1+100, 19 stopni, 10s bełtania po wlaniu, w 30tej minucie dwa bełtnięcia, w 60tej minucie początek wylewania chemii.

skanowanie: epson v500, obróbka metodą powszechnie stosowaną przez forumowiczów ;-)

film ma zaświetlone brzegi, słaby kontrast (ale jak widać nie na tyle, żeby nie dało się czegoś uratować), nieliczne ubytki lub też niedomagania emulsji, jakiś taki zadymiony i w ogóle słabo się prezentuje. ale...

i jeszcze dla ciekawskich losowo wybrany kawałek jako crop

mam jeszcze 3 rolki :mrgreen:

[ Dodano: 2009-05-23, 00:56 ]
choć przyznam szczerze, że jest to klatka, która miała najmniej zadymień itp. nota bene chyba też najbardziej udany kadr na całej rolce :roll:

Rarog  Dołączył: 10 Maj 2006
Piękne. I wywołanie i modelka. :-B

smopi  Dołączył: 12 Maj 2008
Gratuluję! Wyszło bdb. :-)

ketchup  Dołączył: 30 Paź 2008
Rewelacja. Podoba mi się :) Ja podczas wołania zdecydowanie częściej mieszam...

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
ryve napisał/a:
nota bene chyba też najbardziej udany kadr na całej rolce :roll:
To niemozliwe. Kurde, ze tez u mnie jest zawsze, ale to zawsze na odwrot. Jak mam dwie klatki obok siebie, niemal identyczne, to ta, ktora wybieram do powiekszanie zawsze bedzie miala ryse, syfa, paproch, albo jeszcze co innego.

dzerry napisał/a:
To niemozliwe. Kurde, ze tez u mnie jest zawsze, ale to zawsze na odwrot. Jak mam dwie klatki obok siebie, niemal identyczne, to ta, ktora wybieram do powiekszanie zawsze bedzie miala ryse, syfa, paproch, albo jeszcze co innego.

Ależ to jest takie prawo Murphy'ego: Jak coś może się nie udać, to na pewno się nie uda.
Ja mam podobnie - najlepsza klatka będzie zawsze poruszona, z paprochem, krzywa ico tam jeszcze możliwe :evil: A bywało i tak, że film, na którym mi najbardziej zależało - "nie wychodził".

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
U mnie wszystkie (!!!) klatki, z ktorych robie odbitki sa na koncach 6cio klatkowych paskow akurat tak, zeby sie nie dalo uzyskac rownomiernej ostrości w skanerze :shock:

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
technik219 napisał/a:
A bywało i tak, że film, na którym mi najbardziej zależało - "nie wychodził".

ŁOOJ to musiało boleć :evil:

alkos napisał/a:
U mnie wszystkie (!!!) klatki, z ktorych robie odbitki sa na koncach 6cio klatkowych paskow akurat tak
Tez to zauwazylem. 8 na 10 odbitek, ktore wybralem do wystawy w Sandomierzu byly na skrajach paskow.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Ja znalazłem w szafie kilka fomapanów 100 i kodak professional academy 200 mają daty do 2003, 2004 i tak się zastanawiam czy się w to bawić. Nie leżały w lodówce ale w szafie w pomieszczeniu ok 18 stopni. No teraz po lekturze chyba założę jeszcze do me supera przed jego sprzedażą :mrgreen:

Ekajana, spokojnie beda dzialac. Cz-b nawet jak bedzie zadymiony, to wielka tragedia nie jest. POza tym filmy niskoczule, wiec bedzie OK. Akademika naswietl na 100. Bedzie OK.

Na Fomie może być siwy dym.

Ma7ik  Dołączył: 08 Kwi 2009
Znacie coś takiego? Można z tego zrobić jakiś użytek czy raczej do śmieci?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ma7ik, jak to było przechowywane? Od tego dużo zależy.

No i pewnie na czułości trochę zdążył stracić ten film. :-)

Skocz do: