Witam serdecznie wszystkich grupowiczów.
Stałem się w piątek szczęśliwym posiadaczem K10D
. Wiem że tym faktem mogłem niektórym osobom na grupie podpaść
ale uważam że i tak było warto.
Jednak nie po to piszę na grupę żeby się pochwalić lecz po to żeby wyjaśnić nurtujący mnie problem dotyczący HyperProgramu i jego współpracy z lampą błyskową.
Jak zapewne wiecie Pentax wprowadził do swoich flagowych modeli genialne rozwiązanie jakim jest HyperProgram. Miałem z nim wcześniej do czynienia w modelu Z1p. W modelu tym w „Custom Settings” można było ustawić jak ma zachowywać się HyperProgram po włączeniu lampy błyskowej tzn. czy ma ustawiać czasy tak jak by lampa nie była włączona lub ustawiać je z uwzględnieniem lampy. Takie rozwiązanie było dla mnie bardzo wygodne bo można było sobie dowolnie to ustawiać w zależności od okoliczności.
W K10D nie widziałem takiej opcji w „Custom settings” ale to mi nie przeszkadza. Natomiast zdziwiło mnie jak to teraz działa. Tylne pokrętło zmieniające przesłonę ustawia czas uwzględniając fakt że lampa jest włączona (wbudowana lub zewnętrzna), zielony przycisk również to uwzględnia ale przednie pokrętło działa tak jak by lampa nie była włączona
(dziwne).
Takie zachowanie bardzo mnie dziwi i jestem ciekawy czy i w innych egzemplarzach K10D też tak jest. Chciał bym z Wami o tym porozmawiać (najlepiej przez telefon) bo przypuszczam że to jest jakiś „bugs”.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia
Krzysiek
[ Dodano: 2007-03-03, 14:12 ]
Wiatm serdecznie
Mam prośbę do szanownych kolegów posiadających K10D aby się wypowiedzieli na temat działania HyperProgramu w trybie Tv z włączoną lampą błyskową.
Zastanawiam się czy przpadkiem takie zachowanie mojego egzemplarza to nie jest wada fanryczna.
Nową wersje firmware 1.1 już wgrałem z najdzieją na poprawe. Jednak nic się w tym punkcie nie zmieniło
.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością
Krzysiek