SYNDYKAT gr. destrukcyjna
Jako były posiadacz Olka mocno kibicuje tej firmie.
Jeżeli chodzi o jakość konstrukcji to mój stary c7070 ma pod sobą wszystkie korpusy jakie miałem przyjemność mieć w ręce na czele z k10d i d80 - ten aparat ma/miał świetnie wykonana obudową (może troszeczkę się zagalopowałem ale na 100% jest lepiej wykonany niż lustra entry level). Nie sugeruję bynajmniej, że są źle wykonane ale jednak Olek był lepszy to był/jest kawał solidnego sprzętu (obudowa nie z plastiku!!). Jeżeli chodzi o jakość Olek jest jak dla mnie numer jeden.
Ostatnio bawiłem się w sklepie stałkiami Pentaxa z serii M i biorąc do ręki swojego kita poczułem jego "plastikowość" - podobne odczucia mam jak biorę do ręki olka a potem mojego Pentaxa
ale i tak go uwielbiam a robienie zdjęć daje mi dużo frajdy (więcej niż Olek
)
Niestety miałem w ręce Olka e500 i wcale nie był jakoś lepiej wykonany niż konkurencja. Odnoszę nieodparte wrażenie, że oszczędności w produkcji sprowadzają się do gorszych materiałów. C7070 był zaawansowanym kompaktem, który miał stanowić 2 aparat dla fotografa (w tym czasie tanie lustro 300d kosztowało jakieś 6k). teraz tanie lustro kosztuje mniej niż wtedy ten kompak ale niestety materiały jakich się używa są znacznie gorsze. Cena postępu.
Straszny ze mnie heretyk
Mam nadzieje że Olek stanie się bardziej popularny a mniej niszowy
Pentax przestał być juz niszowy - patrząc po liczbie nowych forumowiczów, oraz po cenach szkieł na allegro. ERGO bardzo cieszy mnie że szkła do Pentaxa na allegro są horrendalnie drogie bo to znaczy że jest na nie wielu chętnych (cierpię lecz cieszę się
). Mam OLBRZYMIĄ nadzieję że ten wzrost popularności systemu jest stały i zostanie to dostrzeżone, co przełoży się na dostępność nowych szkieł i akcesoriów Pentaxa oraz szkieł niezależnych producentów z mocowaniem do Pentaxa w Polskich sklepach
cześć
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt