Czy rozważasz zakup K-7?
Tak, jeżeli będzie miał "lepsze ISO" niż poprzednie modele
5% Complete
9 (5%)
Tak, jeżeli będzie miał szybszy i skuteczniejszy AF niż poprzednie modele
12% Complete
20 (12%)
Jeżeli spełni dwa powyższe warunki jednocześnie
20% Complete
33 (20%)
Tak, bo ma opcję filmowania
9% Complete
16 (9%)
Tak, bo jest mały i zgrabny i to jest najważniejsze
14% Complete
24 (14%)
Nie, czekam na FF
4% Complete
7 (4%)
Nie, wystarczy mi sprzęt jaki mam
19% Complete
32 (19%)
Nie, bo nie lubię małych aparatów (duży może więcej)
1% Complete
2 (1%)
Nie, bo nie chcę czekać już i zmieniam na inny system...
1% Complete
2 (1%)
Ale... ooo ssooooo chodzi ???
11% Complete
18 (11%)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
MacRayers napisał/a:
po zakompresowaniu przez youtuba raczej kiepsko... chyba tam jest 15 klatek na sekundę...

Nie z youtube, tylko od autora z serwera. Dziwi mnie, że ci, co wrzucają do youtube, nie dają linku do rapidshare, gdzie mogliby wrzucć oryginalny plik. Przecież wiadomo, że youtube koszmarnie kompresuje, a jakości HQ bliżej do VGA niż HD.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
MacRayers napisał/a:
Obstawiam kompresję youtuba... by to sprawdzić trzeba byłoby mieć film do dyspozycji.
No właśnie po to jest coś takiego jak kompresja, żeby nie było takiego falowania i skoków. Też mam nadzieję, że to kwestia wczesnego firmware'u.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
pawelek-79 W tym formacie są dla mnie ważne np. prawdziwe szerokie kąty i lepsze parametry głębi obrazu.. Inna sprawa że teraz jak ktoś chce na poważnie robić zdjęcia to jednym z pierwszych pytań (moim zdaniem niewłaściwie) jest: czy masz ,,pełną klatkę"... Nawet się profesjonalnego fotografa spytałem- a on po chwili zastanowienia niestety(miałem nadzieję na inna odpowiedź :-? ) powiedział że to jest duża różnica jednak na korzyść 135 :-(
Wolałbym dopłacić od razu za FF niż potem zbierać pieniądze... Inna sprawa że K7 może być doskonałym zapasowym korpusem :-D
Idealne wg. mnie jest rozwiazanie z Nikona-obiektywy DA zmniejszają czynne pole matrycy i to daje możliwość ich wykorzystania.. pomyśl sobie-fełny format na 15 Mpx a DA na 8Mpx-idealne rozwiazanie!
Pozdrawiam

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Eldred napisał/a:
No właśnie po to jest coś takiego jak kompresja, żeby nie było takiego falowania i skoków. Też mam nadzieję, że to kwestia wczesnego firmware'u.

Kompresja jest z tego co ja się orientuję po coś innego - zmniejszenie (w miarę bezstratne) wielkości filmu, zdjęcia etc. Przy szybkich kadrach 15klatek nie da takiej płynności co 24klatki. Ale to tylko moje domysły, bo nie jestem znawcą tego tematu...

pawelek-79 napisał/a:
Nie z youtube, tylko od autora z serwera. Dziwi mnie, że ci, co wrzucają do youtube, nie dają linku do rapidshare, gdzie mogliby wrzucć oryginalny plik. Przecież wiadomo, że youtube koszmarnie kompresuje, a jakości HQ bliżej do VGA niż HD.

Czyli ten filmik wogóle nie jest miarodajny... :-( No nic-trzeba poczekać

specmisiek napisał/a:
. Nawet się profesjonalnego fotografa spytałem- a on po chwili zastanowienia niestety(miałem nadzieję na inna odpowiedź ) powiedział że to jest duża różnica jednak na korzyść 135

Czy na prawdę widzisz różnicę na swoich zdjęciach? No i gdzie widać różnicę przy użyciu FF - jak używasz 50/1.4 na pełnej dziurze? Mam wrażenie, że na odbitce i tak nie będziesz w stanie ocenić, czy ta głębia jest z FF czy z APS-C.

Co do szerokich kątów - na prawdę potrzebujesz szerzej niż ekwiwalent 15mm na FF lub 14mm na FF (7-14 Olympusa) ??? Bo najszerszy obiektyw FF jaki znam, to 12-24 sigmy. A rybie oka to chyba bez różnicy czy FF czy APS-C - wszystkie dają taki sam kąt (pod warunkiem, że zakładasz rybie oko zaprojektowane pod APS-C do APS-C).

pawelek-79 napisał/a:

Dokładnie - zresztą osoby dopytywały się o bezpośredni link do filmu. Bezskutecznie...

specmisiek napisał/a:
Czyli ten filmik wogóle nie jest miarodajny...

Moim zdaniem nie. Te filmy Laforeta były o tyle miarodajne, że pierwszy raz pokazywały efekt małej GO na filmie z aparatu. I tyle. Nic o jakości, bo też mocno skompresowane i pomniejszone.

No ściągnąłem filmik na dysk i jest lepiej.. Ale to jeszcze nie to-dalej nie ma tej płynności-albo mi się wydaje? Może przeczulony jestem? ;-)

specmisiek, jak masz programy do ściągania z youtube, to ściągnij dowolny filmik, nawet nie HQ i zobacz, czy jest płynny.

mam parę filmków z youtube-nawet teledyski - i wydaje mi się że są bardziej płynne :-|

specmisiek napisał/a:
mam parę filmków z youtube-nawet teledyski - i wydaje mi się że są bardziej płynne

A ściągnij jakiś film z HQ. Ja oglądam sobie recenzje nagrane na wideo na www.cameralabs.com. Jak oglądam na HQ to też mi skacze, chociaż filmy nagrywane są kamerą wideo, a nie aparatem.

suczong  Dołączył: 26 Paź 2008
specmisiek, jak wkurzają Cię osoby, które wypowiadają się pozytywnie o k-7 i uważasz, że nie powinny się odzywać, to też zrób mi tą przysługę i nie udzielaj się w wątkach o k-7.

suczong, spokojnie, tutaj można dyskuję prowadzić (byle kulturalną i na poziomie). Nie róbmy napinek niepotrzebnych...

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Wracając do tematu, wszystko wyjdzie zapewne w testach ale jeżeli będzie szybciej ostrzył w słabym świetle i mniej szumiał niż moje k10 na iso 1600 to nie wiem jeszcze jak ale dozbieram sobie na niego ( a zanim to się stanie to pewnie update firmware'u będzie ).

Swoją drogą bardziej nurtują mnie rozbieżne opinie o da* 16-50, który znajduje się na mojej liście zakupów, gdzieś tam w niedalekiej przyszłości pewnie.

Flapjack7  Dołączył: 04 Sie 2006
Ja jestem trochę rozczarowany, bo oficjele i pierwsi beta testerzy tak napompowali atmosferę zapowiadając rewolucję większą niż w przypadku K10D, a tu okazało się, że fakt - K-7 to solidny korpus, ale o żadnej rewolucji mowy nie ma. Ot doszlusowanie do konkurencji. Do konkurencji, która lada moment wypuszcza nowe modele. No ale pożyjemy - zobaczymy.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Flapjack7 napisał/a:
Ja jestem trochę rozczarowany, bo oficjele i pierwsi beta testerzy tak napompowali atmosferę zapowiadając rewolucję większą niż w przypadku K10D

Czyli pojawienie się K10 uważasz za rewolucję? Więc wytłumacz czym on się wtedy wyróżniał na tle konkurencji?
Dla mnie "rewolucyjna" jest zmiana sposobu myślenia konstruktorów. Skończyli z megalomanią i wpakowali wszystko co ma aktualnie segment semi-pro w mały, poręczny i bardzo solidny korpusik.

Nie popieram krytykanctwa.. Mimo wszystko .. ;-) Ale jeszcze bardziej drażni mnie ,,hurraoptymizm" i dla mnie od niej gorsza jest tylko nadgorliwość :mrgreen: :-P ;-)

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
specmisiek napisał/a:

[ Dodano: 2009-05-30, 13:24 ]
Flapjack7 napisał/a:
fakt - K-7 to solidny korpus, ale o żadnej rewolucji mowy nie ma

Zgadzam się w zasadzie z Tobą.. Ale pomyśl-czy Pentax robił kiedyś rewolucję-raczej nie.. On robi właśnie solidne aparaty i solidne szkła.. Może nie ma jakiś wyśrubowanych rewelacyjnych parametrów ale jest taki ..po prostu ,,fajny" ;-) :-P

Może i faktycznie rewolucji w świecie fotografii nie będzie, wystarczy, że będzie to mini rewulucja w stosunku do tego co Pentax oferował swoim użyszkodnikom do tej pory. Ja po obejrzeniu wstępnych informacji stwierdzam, że ten aparcik ma w specyfikacji pare fajnych bonusów ułatwijących życie, ale najważniejsze to i tak jak będzie spisywał się w boju. Dla mnie rewolucją będzie mozliwość wyostrzenia w słabym świetle i zrobienia czegoś sensownego z rawa nawet na czułości 1600. Szumofobem nie jestem ale kiedy czarne tło mryga czerwonymi kropkami na całym ekranie to bywam bezradny ( pominając czerwone kropki tworzące twarze;) ). Jeśli będzie to zniwelowane to dla mnie będzie rewolucja:P

Pzdr.

denvi napisał/a:
Skończyli z megalomanią i wpakowali wszystko co ma aktualnie segment semi-pro w mały, poręczny i bardzo solidny korpusik.

Też tak uważam.. Nie najlepiej we wszystkim-ale najwszechstronniej ze wszystkich i za to cenię Pentaxa ;-)
Nawiasem pisząc to gdyby nikon miał stabilizację matrycy -dla mnie mógłby być równorzędnym wyborem-ale nie ma więc nie ma o czym pisać :-P

[ Dodano: 2009-05-30, 13:54 ]
Dla mnie cała ta dyskusja na temat K7 w tym i winnych wątkach przypomina rozważania na temat ,,Wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia" :-P Dotychczas najbardziej sobie cenię wypowiedź denvi na temat AF w K7 i link do filmiku podany przez Jarka Dąbrowskiego .. Natomiast wypowiedzi suczong powinny się ukazywać w specjalnym dziale ,,szowinizm związany z K7 i moim chciejstwem" jego autorstwa.. chociaż w innym wątku naprzykład jaad75 próbuje przekonywać że szum nie jest szumem jak się na niego odpowienio spojrzy.. To też daje do myslenia...
Pozdrawiam takich entuzjastów ;-)

[ Dodano: 2009-05-30, 16:12 ]
Mam takie pytanie: Kto mi odpowie dlaczego Rosjanin omawiający budowę K7 uzywał określenia K7D a nie K7.. Myślę że może się przejął i zapomniał o czym mówi... Bo chyba nazwa już jest powszechnie znana-to K7.. Mam rację? Sprawdziłem-filmik już zniknął chyba z youtube ale ja go ściągnąłem..

[ Dodano: 2009-05-30, 16:16 ]
I jeszcze mam pytanie odnośnie gripa: ktoś wie czybędzie dostępnyw Polsce i w jakiej cenie? No a jeśliby ktoś wiedział jaka jest jego budowa (uszczelki pewnie ma-a to najważniejsze) to byłbym happy ;-)

Skocz do: