burzagb  Dołączył: 21 Wrz 2008
kolorowy negatyw naświetlany na BW papierze
Jestem początkujący w ciemni, chciałbym sie dowiedzieć co wyjdzie gdz kolorowy negatyw naświetlę na BW papierze? Wiem że nie będzie kolorowe ale czy będzie coś widać czarno -białego ?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dostaniesz czarno bialy obraz, ale a/ na papierze multigrade bedzie mial bardzo, bardzo niski kontrast b/ na stalogradacyjnym bedziesz musial naswietlac dluuuugo, a i tak nie bedzie najladniej...

papier ilford express chyba multigrade, a w jaki sposób można zwiększyć kontrast chodzi mi na poziomie wywoływania odbitek, czy to zależy tylko od negatywu, czy większe proporcje wywoływacz + woda ? dawałem 1+9 (tetenal eukobrom) tak samo z utrwalaczem (tetenal superfix). Ciemnię mam od środy - takie moje doświadczenie. Negatyw Ilfold Pan 400 - ale tego to już w szkole wywoływałem - odbitki wychodzą mało kontrastowe. I nie wiem czy to ma wpływ ale przy domykaniu przysłony wydaje mi się że są mniej kontrastowe odbitki.

burzagb napisał/a:
chyba multigrade

filtrami multigrade .... polecam poczytac troche literatury na temat.

burzagb napisał/a:
większe proporcje wywoływacz + woda

Nie, wywolywacz powinien miec zalecane rozcienczenie i odbitka powinna moczyc sie w nim zawsze tyle samo.

burzagb napisał/a:
Negatyw Ilfold Pan 400 - ale tego to już w szkole wywoływałem - odbitki wychodzą mało kontrastowe

nie dziwota, multigrade bez filtrow jest b. miekki...

burzagb napisał/a:
I nie wiem czy to ma wpływ ale przy domykaniu przysłony wydaje mi się że są mniej kontrastowe odbitki.

ktorej przyslony?

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Ja polecam jednak papier stało gradacyjny twardy, i twardy wywoływacz.

przysłony w obiektywie od powiekszalnika

burzagb napisał/a:
przysłony w obiektywie od powiekszalnika

Ogolnie poleca sie przymykac o 2-3 dzialki, ale watpie zeby wplywalo to znaczaco na kontrast.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:

Nie, wywolywacz powinien miec zalecane rozcienczenie i odbitka powinna moczyc sie w nim zawsze tyle samo.

nie prawda, czasem wywoływania reguluje się kontrast, tak samo stężeniem i rodzajem wywoływacza (niektóre można mieszać)

Polecam ksiażkę "The print" Adamsa (ale edycję z lat 80'tych - od tamtego czasu nic nowego w robieniu odbitek bw nie zaszło)

ale oczywiście żadne triki nie pomogą, c-41 nie odbije się ładnie na papierze bw ;-)

guerilla napisał/a:
nie prawda, czasem wywoływania reguluje się kontrast, tak samo stężeniem i rodzajem wywoływacza (niektóre można mieszać)

Tak, ale to juz wyzsza szkola jazdy, a autor postu jest zdecydowanie poczatkujacy - po co mu mieszac w glowie? Na dluuuugi czas zalecenie stezenie + jeden rodzaj wywolywacza powinien wystarczyc.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
alkos napisał/a:
nie dziwota, multigrade bez filtrow jest b. miekki...

??? Myślałem, że specjalny.
alkos napisał/a:
Ogolnie poleca sie przymykac o 2-3 dzialki, ale watpie zeby wplywalo to znaczaco na kontrast.

Może mieć... zwłaszcza gdy obiektyw z gatunku tych gorszych - emitary, belary czeskie, i rosyjskie tanie...

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
guerilla napisał/a:
Polecam ksiażkę "The print" Adamsa (ale edycję z lat 80'tych - od tamtego czasu nic nowego w robieniu odbitek bw nie zaszło)

Niestety zaszło wiele - wujek Ansel miał to szczęście że nie musiał pracować na żadnych plastikach w dodatku multigrade.... A swoją trylogię napisał znacznie wcześniej. Co nie wadzi by to naprawdę polecać, ale nie żółtodziobom.
Był kiedyś taki Fotonbrom do negatywów kolorowych, pamięta ktoś jak się nazywał?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
guerilla napisał/a:
oczywiście żadne triki nie pomogą, c-41 nie odbije się ładnie na papierze bw
kwintesencja odpowiedzi. Dowalenie purpury na maksa poprawia nieco wygląd powiekszenia, ale i tak efekt jest daleki od zadowalającego.
alkos napisał/a:
multigrade bez filtrow jest b. miekki...
multigrade bez filtrów jest normalny - przynajmniej takie są założenia

Yeti napisał/a:
Był kiedyś taki Fotonbrom do negatywów kolorowych, pamięta ktoś jak się nazywał?
:roll: to było tak dawno, ze zupełnie mi wyleciał z głowy

technik219 napisał/a:
??? Myślałem, że specjalny.

A jaki to specjalny?

tref napisał/a:
multigrade bez filtrów jest normalny - przynajmniej takie są założenia

No to juz nic nie wiem.

miękki S /żółty
specjalny SP/pomarańczowy
normalny N /czerwony
twardy C / niebieski

Ilfordy mają tak, że multigrade bez filtrów zachowuje sie jak normalny. Foma ma charakterystykę przesuniętą.

Yeti napisał/a:

Niestety zaszło wiele - wujek Ansel miał to szczęście że nie musiał pracować na żadnych plastikach w dodatku multigrade.... A swoją trylogię napisał znacznie wcześniej.

Niestety wujek Yeti nie czytał wydania z lat 80tych, więc nie wie że Adams omawia robienia na multigrad'ach, a od czasu ich wynalezienia nic znaczącego w ciemni BW się nie wydarzyło. Nie mówić jak się nie czytało ;-) Wydanie z lat 80 jest zaktualizowane po prostu i dostosowane do współczesności.

[ Dodano: 2009-05-31, 22:16 ]
[quote="tref"]
Ilfordy mają tak, że multigrade bez filtrów zachowuje sie jak normalny./quote]

no nie wiem, z tego co zauważyłem to raczej są miękkie bez filtracji.

guerilla napisał/a:
no nie wiem, z tego co zauważyłem to raczej są miękkie bez filtracji.
masz chorobę młodzieńczą (ja też ją mam) i pewnie lubisz jak jest kontrastowo bardziej niż mniej, więc dorzucasz purpury, bo Ci się bardziej podoba. Ja domyślnie mam wsadzone 40, to dla mnie takie zero :-)

[ Dodano: 2009-05-31, 22:23 ]
Podobno z wiekiem choroba zanika i lubi się mniej kontrastowe odbitki.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
tref napisał/a:
Ja domyślnie mam wsadzone 40, to dla mnie takie zero :-)

dla mnie, też standard. Generalnie Ilford PAN 400 na Xpressie jakiś mało kontrastowy jest. Przy TRI-Xie 20 purpury było idealnie...

[ Dodano: 2009-05-31, 23:43 ]
tref napisał/a:
masz chorobę młodzieńczą (ja też ją mam) i pewnie lubisz jak jest kontrastowo

ja generalnie też wole bardziej kontrastowo, ale portrety zawsze robie mniej kontrastowe. Tak jakoś bardziej mi podchodzi. Nie wyobrażam sobie portretu, kobiety/dziewczyny/dziecka z j** dużym kontrastem.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
No to juz nic nie wiem.
Z halogenem powinien byc normalny. Z zarowka multigrade bedzie na 100% miekki bez filtrow.

tref napisał/a:

[ Dodano: 2009-05-31, 22:23 ]
Podobno z wiekiem choroba zanika i lubi się mniej kontrastowe odbitki.

Tref, nie zapędzaj się ;-)

Ilford jest małokontrastowy bez filtrów w moim powiększalniku. Nie będę ci przypominał że są różne powiększalniki i kontrast zależy też od tego prawda ?

Uważaj, z wiekiem tylko coraz więcej się marudzi w ten sposób ;-)

guerilla napisał/a:
Uważaj, z wiekiem tylko coraz więcej się marudzi w ten sposób
Coś w tym jest ;-)

Z ciekawości - jakiego powiększalnika używasz i czy z głowicą czy bez?

Skocz do: