<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Trochę szkiel i żelastwa
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
CytatNa pełnej klatce spodziewaliśmy się gorszego wyniku. Na szczęcie nie okazał się on dużo gorszy. Przy f/2.0 gubimy 46% światła w rogach (-1.76 EV), a przy f/2.8 już 30%. Po przymknięciu obiektywu do f/4.0 winietowanie spada do poziomu 21%, by dla f/5.6 sięgnąć 15%. Dopiero jednak zastosowanie przysłony f/8.0 powoduje, że przestajemy mieć z nim jakiekolwiek problemy (10%).
Trochę szkiel i żelastwa
kurcze ja rozumiem winietę w obiektywach typu zoom, ale żeby stała i to nowa konstrukcja (jeśli się nie mylę - w innym przypadku proszę o sprostowanie). IMHO kiepsko, może na testowej białej ścianie mniej mnie to razi, ale to na zdjęciu karmazyniello wygląda to bardzo źle.CytatPrzy f/2.0 gubimy 46% światła w rogach (-1.76 EV)
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Żaba napisał/a:jeśli się nie mylę - w innym przypadku proszę o sprostowanie
Trochę szkiel i żelastwa
Żaba napisał/a:kurcze ja rozumiem winietę w obiektywach typu zoom, ale żeby stała i to nowa konstrukcja (jeśli się nie mylę - w innym przypadku proszę o sprostowanie).
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:
A tak juz zupelnie z innej beczki, to ja uwielbiam taka miekka winietke Szkoda ze na filmie nie ma takiej...
tylko, że winietę bez problemu można sobie dodać softowo - z usunięciem bywa gorzej. Z reszta można lubic lub nie, ale jest to wada obiektywualkos napisał/a:A tak juz zupełnie z innej beczki, to ja uwielbiam taka miekka winietke Szkoda ze na filmie nie ma takiej...
czyli nie projektowany pod cyfrę. Niby szkło ff, do analoga jak najbardziej ale z cyfrowym ff gorzej. Ale to pewnie dotyczy wielu starszych szkieł..rafalf napisał/a:Wg wyżej wymienionego portalu - premiera w 1995 roku....
alkos napisał/a:To wyglada źle:
http://www.dpreview.com/r...kiii/page22.asp
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
CytatA co to się stało, czyżby śluby
karmazyniello napisał/a:UP sponsoruje
Contax G2 | Nikon F100 | analogowiortodoksi.pl
Contax G2 | Nikon F100 | analogowiortodoksi.pl