Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cosina wykupiła prawa do posługiwania sie ich znakami handlowymi i obecnie obiektywy Zeiss i Voigtlander są produkowane właśnie pzrez Cosinę. Zresztą cała linia aparatów Voigdtlander Bessa to produkt Cosiny. Kiedyś Cosina produkowała też korpusy dla Nikona - nie pamiętam juz dokłądnie nazwy, ale były to lustrzanki manualne z dolnej półki - chyba oznaczane FE-10 ale nie jestem pewny czy nazwy nie pokręciłem.

[ Dodano: 2007-03-08, 19:06 ]
A ten ostatni zoom z Ebaya to Exacta 650-1300 + telekonwerter 2x. Sądzę to, że należy omijać ten cud optyki możliwie szerokim łukiem. Krótko mówiąc osobliwe badziewie.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Proponuję nie wrzucać do jednego wora wszystkich produkcji Cosiny. Faktem jest, że produkuje niskobudżetowe szkła takie jak właśnie 28-210, z różnymi bagnetami zresztą i pod różnymi nazwami, ale produkowane przez nich Voigtlandery do Bessy są w zasadzie wszystkie nieżle ocenianymi obiektywami, zwłaszcza z serii bardzo szerokokątnych (15 i 21 mm ). Sama zresztą Bessa ( tak L , R jak i R2 i RF ) są wysoko ocenianymi dalmierzowcami- nie tylko dlatego, że są jedynymi produkowanymi obecnie tego typu aparatami na świecie ( No jest jeszcze Zeiss-Ikon, ale nie wiadomo czy też go nie robi Cosina )Marek Wyszomirski, ma rację Cosina produkowała dla Nikona FE-10, ale także dla Olympusa OM 2000 S. Osobiście mam jeden obiektyw Cosiny ( jako Voigtlander Ultron 2,8-4/28-105 i za wyjątkiem lekkiej nieostrości i trochę beczki w rogach na szerokim końcu specjalnie na niego nie mogę narzekać- konstrukcja solidna - metal i szkło- waga też solidna. Innny mankament, to dość duża odległość minimalna, bo prawie 2 m i trochę to przeszkadza przy portrecie, bo światło całkiem niezłe, zakres ogniskowych fajny i obsługa też.

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
Cześ napisał/a:
Chcę kupić długi obiektyw do astrofotografii ale nie mam majątku do wydania

Marek Wyszomirski napisał/a:
Uważam, że taki obiektyw jest lepszym wyborem od lustzranego ze wzgledu na ładniejszy bokeh i mozliwość regulacji głębi ostrości (przy takiej ogniskowej przy przysłonie 8 wcale ta głębia duża nie jest).

Tak tylko dla uściślenia - wydaje mi się, że przy astrofotografii ładny bokeh i kontrola głębi ostrości nie znaczenia....Moim zdaniem jeśli obiektyw ma być używany tylko i wyłącznie do astrofotografii, to warto rozważyć obiektywy lustrzane.
Pozdr.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
sailor9, obiektyw ma być przede wszystkim do astrofotografii ale chciałbym też czasami pstryknąć jakiegoś zwierzaka albo jakąś fajna sąsiadkę :lol:

Skocz do: