Ale to coś, to na gwint Eldred, Czy chesz mieć gwintówkę?, czy też takie coś, co pozwala na swobodne przemieszczanie się między analogiem, a cyfrą? Zapytaj swojej towarzyszki podróży Moim zdaniem, nadal aktualne jest to, co napisał dzerry, o 35 mma_czacha napisał/a:Echem... Może zabrzmi głupio, ale ja zamiast Flektogona wolałbym zabrać (o zgrozo) Mira 20mm.
Już mam jedną gwintówkę i mi z nią bardzo dobrzeteta napisał/a:Ale to coś, to na gwint Eldred, Czy chesz mieć gwintówkę?
Yashica Mat124, Canon 100d
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
dzerry napisał/a:20'ka strasznie wszystko splaszcza
a_czacha napisał/a:zamiast Flektogona wolałbym zabrać (o zgrozo) Mira 20mm
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Eldred napisał/a:Też się zastanawiam czy nie wystarczy mi 28 lub 24mm (nawet jest vivitar 24/2.8 w tej chwili na allegro).
Bo nie zna życia, kto nie pstrykał Zenitem...
D200+50/1.8+85/1.8+Falcon 8/3.5+SB-800+ME+MZ5n+Program A+Sonnar 180/2.8 MC+Tair 300/4.5+Helios 44m-4, 44m+Orestegor 200/4+Flektogon 20/4+Miranda 50 1:2+FA 28-80
K10D, T90/2.8, S10-20/4-5.6, A50/1.7, M135/3.5, T70-200/2.8, S17-50/2.8
Contax G2 | Nikon F100 | analogowiortodoksi.pl
Eldred napisał/a:flektogona 20/4 z dobrymi powłokami i prawdopodobnie ostrzejszego od pełnej dziury.
Eldred napisał/a:teta, zastanowię się ale skoro za tą samą cenę można mieć flektogona 20/4 z dobrymi powłokami i prawdopodobnie ostrzejszego od pełnej dziury.
Bo nie zna życia, kto nie pstrykał Zenitem...
D200+50/1.8+85/1.8+Falcon 8/3.5+SB-800+ME+MZ5n+Program A+Sonnar 180/2.8 MC+Tair 300/4.5+Helios 44m-4, 44m+Orestegor 200/4+Flektogon 20/4+Miranda 50 1:2+FA 28-80
no właśnie 24mm są w pełni używalne na pełnej klatce na Kicie 18-55, mógłbym go założyć na mz-50 i po sprawie, ale z kolei jakieś 20mm na Me Super było by może lepsze.Yeti napisał/a:Ja osobiście jestem od lat użytkownikiem krótszych ogniskowych i w tej Twojej sytuacji poleciłbym jakiś obiektyw 24mm
modern art = i could do that + yes, but you didn't
No właśnie o to chodzi że na cyfrę nie mam drugiego szerokiego kąta, po za tym szybciej i wygodniej mieć szeroki na drugim body (małym analogu me super lub mz-50, zależnie od obiektywu), niż mieć dwa obiektywy do jednego aparatu lub wymieniać się szkłami z dziewczyną.guerilla napisał/a:Eldred, weź jeden aparat i dwa szkla
Eldred napisał/a:
Chcę po prostu dobrze wybrać żeby potem nie żałować, że czegoś nie wziąłem lub wziąłem za dużo a nigdy nie byłem na takiej poważnej wyprawie (raz w życiu za granicą i to tylko w skalnym mieście ze skręconą kostką ) to jest to dla mnie ważne.
modern art = i could do that + yes, but you didn't
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Badzo słuszna i mądra uwaga, dziękuję za niąguerilla napisał/a:Skup się raczej na przeżywaniu, niż fotografowaniu. Turystycznych zdjęć z takich miejsc są setki tysięcy, za to ty będziesz tam pierwszy raz
Może po prostu standardem robisz zdjęcia uliczne, a one są ciekawsze bo więcej w nich emocji i częściej coś opowiadają niż kadry ultra szerokokątne, swoją drogą węższą ogniskową lepiej widać ogrom budynków, bo w pewien sposób szerokie kąty zmieniają proporcje między ludźmi a budynkami. Także dziękuję za cenną sugestięmatth napisał/a:Osobiście zwykle mam znacznie mnie zdjęć udanych z krótkich zoomów niż ze standardu. Absolutnie nie wiem z czego to wynika, ale życie tak pokazuje
najdłużej będziemy w Antibes tak swoją drogą a tam są wąskie uliczkiguerilla napisał/a:Florencja nie ma malutkich uliczek, to miasto przede wszystkim wielkich, pięknych pałaców i szerokich ulic a Piza to takie sobie miasto swoją drogą
Eldred napisał/a:Może po prostu standardem robisz zdjęcia uliczne, a one są ciekawsze bo więcej w nich emocji i częściej coś opowiadają niż kadry ultra szerokokątne, swoją drogą węższą ogniskową lepiej widać ogrom budynków, bo w pewien sposób szerokie kąty zmieniają proporcje między ludźmi a budynkami. Także dziękuję za cenną sugestięmatth napisał/a:Osobiście zwykle mam znacznie mnie zdjęć udanych z krótkich zoomów niż ze standardu. Absolutnie nie wiem z czego to wynika, ale życie tak pokazuje
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony