Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Słyszałem, że zastanawiaja się, czy transportery opancerzone Rosomak nadają sie do wysłania do Afganistanu. Jeśli uznają, że sie nei nadają - może da się któregoś tanio odkupić z demobilu - jako ruchomy statyw pod tą Sigmę byłby w sam raz...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jedno jest pewne - otrzymalismy nowe super szklo do badania FF/BF w Kadyszkach :mrgreen: :mrgreen:

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
dan napisał/a:
Jedno jest pewne - otrzymalismy nowe super szklo do badania FF/BF w Kadyszkach :mrgreen: :mrgreen:

Tez o tym pomyślałem. Tylko czy bagnet w aparacie utrzyma ten ciężar. W kanonie pewnikiem nie dałby rady ale kadyszka ma metalowy bagnet :lol: więc pewnie pociągnie.
No i stabilizacja pewnikiem sie przyda do zdjęć z ręki i ukrycia :mrgreen:

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
czy będzie na bagnet Pentaxa?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Tylko czy bagnet w aparacie utrzyma ten ciężar.

bossini, co z tego, że bagnet utrzyma, jeśli Ci rękę urwie :-) Takie szkła to raczej nie do robienia z ręki...

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
W tym wypadku bagnet nie służy do mocowania obiektywu do korpusu, tylko korpusu do obiektywu. Zatem, jeśli utrzyma aparat, wszystko będzie OK. :-D

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
To co, zrzutka? Każdy forumowicz po 45PLN (zakładam, że 1000osób zapłaci) i możemy zaczynać myśleć o tym szkle jako naszej maskotce :mrgreen:
Tylko to mało ekonomiczne szkło! Rosomak pali jak smok, a ceny benzyny mają niedługo szaleńczo wzrosnąć. Poza tym ile taki Rosomak wyciąga (?), bo czas to też pieniądz (no i światła szkoda, w plener wyruszać trzeba będzie z tydzień wcześniej, żeby światło dobre złapać :mrgreen:
Eee z długich jasnych luf wybieram nos Pinokia - można wydrążyć!

bEEf napisał/a:
Takie szkła to raczej nie do robienia z ręki...

No wiesz, nie wpadłem na to jakoś wcześniej. Naprawdę myślałem , że jak sie ma 42 cm w bicepsie to da radę ;-)

Pozdrawiam wszystkich bardziej doświadczonych kolegów, wyprowadzających nowicjuszy z błędu :->

Ach... ja mam jedynie 38, więc nie zakładałem takiej możlwości. A na jakich odżywkach jedziesz?

Banany i czekolada Goplany :mrgreen:

Polecam ;-)

bossini, rozumiem - banany "na rzeźbę" a czekolada "na masę". Sprytne. Ja preferuję raczej duet - kiszone ogórki (regulacja ph organizmu) + parówki "pamso" w dużych ilościach (wiadomo na co). Coś jednak nie trafiłem z pozycjonowaniem diety, bo na razie efekt jest taki, że urósł mi bebzun, wyszły włosy, a żona zaczęła na mnie mówić "misiu".

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
szpajchel napisał/a:
trudno mi sobie wyobrazić noszenie takiego maleństwa w terenie
szpajchel napisał/a:
Ciekawe, czyim asystentem trzeba zostać... żeby kupić takie szkiełko?

Asystentem fotografa. Trzeba tylko spędzić roczek na siłowni.
Kupimy razem z nim to szkiełko i zaniesiemy mu do domu oraz w plener.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
bEEf napisał/a:
Coś jednak nie trafiłem z pozycjonowaniem diety
to jesteś w top-ranku na googlach, czy na onecie? :-P

Zastanawiam się ile to może kosztować, ale światło piękne.... I w sumie zaleta, że jest to zoom, daje wieeelkie możliwości [taa dla kogoś, kogo stać na zakup]

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak się zastanawiam nad zastosowaniem tego szkła. Macie jakieś praktyczne pomysły? Bowiem poza dowieść / rozpakować / strzelić zdjęcie / spakować nie widzę zastosowania. Astro, sport? Co jeszcze? Prawdę powiedziawszy o wiele bardziej ucieszyła by mnie Sigma prezentując 80/1.8 z ceną w okolicach 1k PLN. Z pewnością byłoby to szkiełko hitem. A to? Poza pokazem możliwości nie mogę dostrzec sensu produkcji.

Cytat
to jesteś w top-ranku na googlach, czy na onecie?

Na razie okupuje "poczekalnię" na liście przebojów anonimowych grubasów. Ale pnę się w górę dzień po dniu.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Michu napisał/a:
Tak się zastanawiam nad zastosowaniem tego szkła. Macie jakieś praktyczne pomysły? Bowiem poza dowieść / rozpakować / strzelić zdjęcie / spakować nie widzę zastosowania. Astro, sport? Co jeszcze? Prawdę powiedziawszy o wiele bardziej ucieszyła by mnie Sigma prezentując 80/1.8 z ceną w okolicach 1k PLN. Z pewnością byłoby to szkiełko hitem. A to? Poza pokazem możliwości nie mogę dostrzec sensu produkcji.

Michu - papparazzo.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Hmmm... Ciekaw jestem (o ile kiedykolwiek powstanie) jak będzie wyglądała 500-1000/1,4 ... :mrgreen:
Przewiduję obrotową podstawę na łożyskach rolkowych (zdolnych do zniesienia obciążeń do 2t), całość na ciężkiej przyczepie.
Obsługa - 4 osoby, kierowca (wiadomo co robi), celowniczy (od celowania i mówienia korbowemu czy już jest ok), korbowy (od ustawiania ostrości i przesłony, a także od obracania platformy z obiektywem), migawkowy (od wciskania migawki). :mrgreen:
...przewidywany wygląd:

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Michu, można to przecież postawić na specjalnie zaprojektowanej, betonowej półeczce z oświetleniem i obok tego automatyczny podajnik na jednorazowe śliniaczki.

Może profi-natu, którzy mogą sobie pozwolić na spędzanie połowy życia w czatowniach (artykris takie coś z betonu pokazuje na swojej stronie) kupią takie szkło.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie, no Szpajchel całkowicie się z Tobą zgadzam. Chodzi mi jedynie o to, że skoro Sigma pokusiła się o wypuszczenie m.in. 30/1.4 - a niezależni producenci jakoś nie za bardzo produkują jasne stałki - to może z jasną portertówką byłby to lepszy interes niż z takim klockiem.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Ten klocek nie jest robiony dla zysku (sprzedadzą pewnie ze 137 sztuk), ale dla sławy mołojeckiej (która jest bezcenna).

Skocz do: