pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Na fotce nr 8 w dużej kropli wody odbija się to twoje ustrojstwo. Trochę ostrość przesunięta do tyłu. Chyba, że tak miało być?

mpp08  Dołączył: 16 Lis 2008
Ciężko złapać ostrość na tej Tokinie niezaostrej i odwróconym Heliosie gdy kropi deszcz jeszcze. A co do odbicia w dużej kropli wody, to na obecnie posiadaną wiedzę nie umiem wyeliminować w niej odbicia lampy, bo chyba ciężko, bo w końcu od wody odbija się tak światło :). Pozdrawiam

Następne zdjęcia z dziś:

9:

10:

11:

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Z dzisiejszych najbardziej podeszła mi fotka nr.9.Ładnie się prezentuje,jednak odnoszę wrażenie,że kadrowo to lepiej by wyszło jakbyś posadził muszkę bardziej na prawo(optymalnie 1/3 szerokości kadru i niżej).

PS.Na wszystkich trzech ostatnich zdjęciach zauważyłem paprochy na matrycy(np.9.nad skrzydełkiem i trochę w prawo).Nie ma się co przejmować tylko do apteki po "gruchę nr.11" i do dzieła(znaczy się dmuchać).Pierwsze dmuchy najlepiej wykonać nad szybą aby upewnić się,że w środku nie ma talku.

Hmm, tak źle, że nikt nic nie napisał? W takim razie jeszcze raz:

12)

i 13)

Meister  Dołączył: 21 Cze 2009
12 - jeśli chodzi o kolorystykę to imho w porządku; może troszkę za ciemno przy skałce z prawej strony; ale generalnie fajna zieleń; wolałbym jednak kadr robiony z dołu, bo wyszłoby mniej chaszczy a więcej wodospadu;

13 - nie do końca odpowiada mi fotografowane miejsce, ale znów podoba mi się nasycenie zieleni;

Pozdrawiam

MichalR
[Usunięty]
a mi ta zielen sie nie podoba, przeslania caly kadr, zostawiajac zbyt malo miejsca na inne elementy kontrastujace. zblizylbym sie do wody i probowal kadrowac z lepszymi proporcjami strumien->zielen. sama tematyka tez jakos nie jest porywajaca, ot strumyczek plynacy z wolna;)

pozdrawiam,

Dzięki za opinie. Co do 12 się zgadzam, ale przyrody się nie poprawi już, a co do 13 to mnie osobiście się w miarę podoba, chodziło mi też, żeby była na nim właśnie zieleń. Np. fajnie wygląda jako tapeta na pulpicie ;). Pozdrawiam.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Mucha na 9 całkiem ok okiem laika makrowego, natomiast strumień i las to jestem za Michałem......za duży bałagan. Nie raz też próbowałem takiego zdjęcia ale finalnie jakbym tego nie obrabiał to nie było dobrze. Może spróbuj pomiksować kanały i nadać zieleni taki jesienny charakter :?: Powinno być lepiec

Acha...podpis w dolnym lewym rogu niepotrzebny - przynajmniej na razie ;-) :-B

nikola2711  Dołączyła: 18 Gru 2007
12 i 13 fajna kompozycja i kolory. Troche monotonne, jak na zdjecia szybko płynącej wody. szkoda, że nie ma więcej efektu rozmycia ruchu.

Skocz do: