aron napisał/a:A ja znalazłem na strychu (teraz żałuję, że wcześniej tam nie zaglądałem ) 400 szt. papieru foton, kartonowego
Pentax ME | Pentax ME Super | Yashica Lynx 5000 | Yashica GSN | minolta hi-matic 7s | minolta 800si | minolta XG-1n | Yashica D | Epson V700 | Magnifax 3a | k-x
aron napisał/a:13x18
aron napisał/a:normalnej kontrastowosci
Pentax ME | Pentax ME Super | Yashica Lynx 5000 | Yashica GSN | minolta hi-matic 7s | minolta 800si | minolta XG-1n | Yashica D | Epson V700 | Magnifax 3a | k-x
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:Włóz jeden papier do wywoływacza, Jeśli zszarzeje, to daj sobie z nim spokój
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
technik219 napisał/a:i pamiętał ten papier?
…ale i zmniejszy nasycenie czerni. Zdjęcia będą jak szare myszki. Mnie się podobają takie, jakie są. Też mam mnóstwo zadymionych starych papierów i robię na nich powiększenia. Nawet banalne obrazki wyglądają całkiem ciekawie (jak widać u góry). Wyobraź sobie takie zdjęcie oprawione w czarne, albo krystalicznie białe passe-partout. Takiego efektu nie osiągniesz na żadnym współczesnym, świeżym materiale!aron napisał/a:naświetlać mocniej i wywoływać krócej, czytałem, że to redukuje zadymienie.
Pentax 645, MX, MZ5, Z1p, Ds, K-1, K-01, 750z, Q
wiktor33 napisał/a:Wg literatury, można też usunąć zadymienie mocząc papier przed naświetleniem w 1% roztworze KBr, ale to z kolei znacznie zmniejsza jego kontrastowość i nasycenie czerni.
Pentax 645, MX, MZ5, Z1p, Ds, K-1, K-01, 750z, Q
Z-50p, ME, gx-20, kilka szkieł, AF-540 FGZ